Vermeeren NVVR Hestabv Paardenevenementen.nl Prubo Nieuws R&M TopoGPS Multiclips

Jagende wolf zorgt voor onrust in de grensstreek met België

  

R&m 13 juni 2020  

Vlaamse paardensector verontrust door wolven - vraag om betere bescherming van paarden

Niet alleen schapenhouders, maar intussen ook rundvee- en paardenhouders worden in Vlaanderen geconfronteerd met de aanwezigheid van wolven in Vlaanderen.

Ook het spotten van de wolf, waarbij paardenweides betreden werden, zorgde voor onrust bij paarden en hun eigenaars.

 

DNA-onderzoek bevestigde dat de aanval op een in koe in Berlaar wel degelijk van een wolf kwam. Dit wrede dierenleed leidt tot afgrijzen en ongerustheid bij onze paarden-, schapen- en veehouders. Zij worden geacht dag en nacht in de weer te zijn met het welzijn van hun dieren. De recente voorvallen en beelden botsen met hun passie. Zij zijn geschokt door de recente beelden van de dode en verminkte koe in Berlaar en gedode schapen in Duffel.

Zwervende en verblijvende wolven zijn in Vlaanderen geen uitzondering meer. Via het sporenonderzoek uitgevoerd door het Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO) werd intussen bevestigd dat bij de dode koe in Berlaar een wolf in het spel was. INBO bevestigde al voor afronding van het onderzoek dat de koe het slachtoffer werd van de ‘wolf van Duffel’, die een aantal weken geleden blijkbaar ook al in Gelderland bij Culemborg, Nederland, 14 schapen had doodgebeten.

 

Maatregelen door de overheid

Nu ook definitief blijkt dat de wolf dit nieuwe dierenleed heeft veroorzaakt, moeten er door de overheid – in overleg met het wolvenplatform - dringend maatregelen worden genomen. De wolf wordt dan wel beschermd via Europese regelgeving, maar ook onze landbouwdieren verdienen bescherming. Het volstaat daarbij niet om veehouders te adviseren hun dieren ’s nachts binnen te houden, hetgeen niet alleen niet steeds praktisch haalbaar en ook absoluut niet duurzaam is. Dit zorgt tegelijk ook voor extra kosten en werk die niet vergoed worden. Verder is het totaal onrealistisch te verwachten dat elke weide in Vlaanderen wolf-proof wordt omheind. PaardenPunt Vlaanderen ijvert er – samen met de landbouworganisaties - voor dat lasten niet eenzijdig bij veehouders, zowel particulieren als professionelen, worden gelegd.

PaardenPunt Vlaanderen vraagt dat de overheid er alles aan doet om de trouwe gebruikers (de dieren) van het landbouwarsenaal te beschermen. Er moet bekeken worden hoe we de wolf kunnen leiden naar gebieden waar hij thuishoort, zijnde niet verstedelijkt, bosrijk gebied, maar geen door mens en (landbouw-) huisdieren dichtbevolkte gebieden waar landbouwdieren en sportdieren gebruik maken van de open ruimte.  Zij zijn duidelijke prooien en daarvoor zijn ze niet bestemd in onze sector.

 

Beleidsvragen

PaardenPunt Vlaanderen vraagt concreet aan het beleid:

Een betere monitoring van de zwervende en residerende wolven én een geografische bekendmaking van die gegevens.

Online bekendmaking van de schadegevallen per individuele wolf en van de uitbetaalde vergoedingen. Volgens het Agentschap Natuur en Bos (ANB) gaat het over 16 gemelde, dode dieren door wolven in 2018 en 57 gemelde, dode dieren door wolven in 2019.Een proactieve aanpak wat betreft de inlichting van gemeenten in geval van (signalen van) aanwezigheid van een wolf. Gemeenten moeten tijdig inwoners en veehouders kunnen inlichten over te nemen maatregelen.

Een plan van aanpak voor probleemwolven (relatie met mens, hond en vee) en hybride wolven zodat snel en adequaat kan worden opgetreden bij niet te tolereren gedrag. België is een van de laatsten in West-Europa om zulk plan op te stellen.

Een alomvattende vergoeding van kosten bij schade: niet alleen dode dieren moeten correct worden vergoed, ook de veterinaire kosten voor de verzorging van gekwetste dieren moeten volledig worden terugbetaald.

Een vergoeding van het onderhoud van elektrische wolf-proof omheiningen.

Welke plannen de overheid heeft om proactief de inheemse diersoorten te beschermen om zo onnodig dierenleed te vermijden. 

 

PaardenPunt Vlaanderen sluit zich hiermee aan bij Boerenbond, die de landbouwsector vertegenwoordigt op het Vlaamse wolvenplatform, georganiseerd door het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) en INBO. Op dit platform kondigde in maart 2020 de minister van Natuur, Zuhal Demir, en het ANB aan werk te maken van een studie over probleemwolven en hoe er mee om te gaan. PaardenPunt Vlaanderen zal zich blijvend inzetten om een gedragen aanpak te bekomen voor probleemwolven en hybride wolven met oog op een afdoende bescherming van onze landbouwdieren, waaronder ook onze paarden.

 

 

Bron: paardenPunt Vlaanderen

 

Zie voor mee nieuws over de wolf: 

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/3207908/wolf-verscheurt-opnieuw-schapen-in-gemeente-heusden-aanval-op-beelden-te-zien

 

https://www.gva.be/cnt/dmf20200610_04987532/wolf-bijt-koe-dood-ze-had-pas-gekalfd-en-was-verzwakt?fbclid=IwAR2BzVxEJj-80PUFRfMchCGGrOjgOiEf-8CS-SPtcWnxST_TQWZfueIjlvA  

 

 

 

 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa