Nieuws R&M Multiclips TopoGPS NVVR Prubo Paardenevenementen.nl Vermeeren Hestabv

Werkstraf voor hoefsmid na hamerslag op paardenhoofd

 

R&M 19 juni 2020 

 

Een hoefsmid krijgt dertig uur taakstraf van de politierechter. Hij had vorig jaar mei in Someren een paard verwond door het een klap op zijn hoofd te geven met een hamer. ‘Heftig’, volgens de rechter, maar ze ziet het als uitzondering.

 

Zelf noemt de man (26) het een soort bedrijfsongeluk. Hij was mei vorig jaar de hoeven van het paard, Flex, aan het verzorgen. Dat gaat met een mes en een hamertje. Flex was volgens hem heel vervelend, schopte en wiebelde en hij wilde hem een ‘corrigerende tik’ geven. Hij deed dat zonder te kijken en was vergeten dat hij het hamertje in zijn handen had.

 

De eigenaresse van de stal stond er bij en heeft een ander verhaal. Zij noemt het paard jong, maar niet echt onrustig. De man verloor volgens haar zijn geduld, zocht en pakte de hamer en gaf een “behoorlijke en gerichte klap”.

Het paard had een hoofdwond die volgens de hoefsmid wel meeviel, hij was nog anderhalf uur op het terrein en hem viel niks op. De stalhoudster zegt dat het hoofd steeds meer begon te bloeden. Een dierenarts heeft de wond met krammen gedicht. Er zaten breuken in de schedel en het dier zou zijn tongbeen hebben doorgebeten waardoor het geen bit meer verdraagt.

 

Hoefsmid V. vindt het ‘supervervelend’ dat het zo liep en ontkent alle opzet. “Ik heb zelf paarden en werk met passie. Ik zit er zes dagen per week onder".

 

De officier van justitie zat ermee in haar maag, want met een straf is het slachtoffer hier niet geholpen. Maar dierenleed moet gestraft worden. Ze geloofde de stalhoudster, die de hoefsmid naar een hamer zag zoeken. Ongehoord, juist een hoefsmid weet wat een hoofdwond betekent.

Het wetboek staat niet meer dan werkstraffen toe en die kunnen het leed van het dier, noch de eigenaresse verhelpen, zei de officier. Anderzijds weet ze ook dat de man het niet deed met de gedachte: ik ga dat paard eens lekker toetakelen. Ze eiste zestig uur werkstraf waarvan veertig voorwaardelijk, beseffende dat het nooit meer zou gebeuren.

 

Advocaat Frank van Rijthoven benadrukte de liefde van zijn cliënt voor paarden. Hij noemde het ondenkbaar dat de hoefsmid dit bewust had gedaan.  De politierechter vond van wel.

 

Bron: ED
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa