Multiclips Hestabv Vermeeren Prubo Nieuws R&M TopoGPS NVVR Paardenevenementen.nl

Petitie en brief aan gemeente voor veilige ruiter-en menverbinding met de Maashorst

 

Foto: Paardenstoplicht ter verbetering van de algehele verkeersveiligheid 

R&M 20-05-2021

Met onderstaande brief aan de Gemeente Bernheze en een petitie vragen ruiters en menners aandacht voor de enorm onveilige oversteekplaats naar de Maashorst bij de Wijststraat Heesch. 

Door de levensgevaarlijke situatie ter plaatse ziet initiatiefneemster Menke Steenbergen zich genoodzaakt om per brief en met een petitie de gemeente te vragen de verkeerssituatie te verbeteren.

Wil je de petitie voor een veilige oversteek onderteken? Klik dan hier.   

 

Brief aan de gemeente Bernheze

Middels deze brief wil ik graag uw aandacht vragen voor de onveilige oversteekplaats voor ruiters en menners over de Nistelrodeseweg ter hoogte van de Wijststraat. Namens de ruiters en menners in de gemeente wil ik u verzoeken een alternatieve route aan te leggen, zodat zij veilig de Maashorst kunnen bereiken.

 

Het kalf en de put

4 Augustus 2019 was een tragische dag. Op deze dag overleed dierenarts Ruud van der Linde na een val van zijn paard. Hij stond te wachten voor het drukke kruispunt (Nistelrodeseweg/ Wijststraat) toen zijn paard steigerde, vermoedelijk nadat het ergens van geschrokken was. Niet lang geleden trof mij een vergelijkbaar lot. Ook ik ben paardendierenarts, ook ik geniet van een rit op de Maashorst en ook ik viel van mijn steigerende paard nabij dit drukke kruispunt. Gelukkig was deze val mij niet fataal en ben ik nu in de gelegenheid aandacht te vragen voor deze onveilige verkeerssituatie. Kent u het spreekwoord van het kalf en de put? Volgens mij hebben we nog een put te dempen.

 

Tijden veranderen

Heesch is een aantrekkelijke gemeente en meer en meer mensen komen in ons prachtige dorp wonen. Deze groei vraagt een continue aanpassing van de toegangswegen, zodat al deze mensen veilig en snel hun huis kunnen bereiken. Deze groei zorgt er op dit moment voor dat er veel verkeer te vinden is op de Nistelrodeseweg, maar vooral ook de Wijststraat. Zonder hier data bij te hebben lijkt het erop dat er steeds meer verkeer de Wijststraat als ringweg van Heesch gebruikt. Met ongepast hoge snelheid rijden automobilisten soms voetgangers, fietser en ook paarden rakelings voorbij.

 

Verbinding Ruitersweg - Maashorst

>Tekst loopt door onder de foto< 

Op de foto links initiatieneemster Menke Steenbergen en rechts Sylvana van Meurs in hun gelievde Maashorst

 

Gelukkig kent Heesch al een aantal leuke ruiterrouters en kunnen ruiters en menners de drukke Wijststraat grotendeels omzeilen door de parallel gelegen Ruitersweg (oost) te nemen. De Wijsthoeve, Stal De Flierefluiter en ook ikzelf wonen vlak langs de Ruitersweg en maken dankbaar gebruik van deze route. Echter sluit net het laatste deel van de Ruitersweg niet aan op de Maashorst. Alle menners en ruiters uit Heesch moeten dus aan het einde alsnog een gevaarlijk stuk de Wijsstraat op om vervolgens de Nistelrodeseweg over te steken. Op dit stuk zijn geen uitwijkmogelijkheden, geen voet- of fietspad en is het een drukte van belang. Regelmatig worden ruiters en menners hier ingehaald door bussen, vrachtwagens en tractoren. Dit levert niet alleen voor de ruiters en menners, maar ook voor het andere verkeer gevaarlijke situaties op.

   

Oplossingen

Natuurlijk hebben we zelf ook gekeken naar manieren waarop we de risico’s kunnen verminderen. We kunnen natuurlijk de Maashorst minder bezoeken, maar dat zouden we jammer vinden. Al is het voor velen op dit moment wel de realiteit.  Een andere oplossing zou zijn de weg te verbreden en een veilig ruiterpad naast Wijststraat aan te leggen, met een ruime oversteekplaats bij de Nistelrodeseweg. Of we zouden kunnen kijken naar een alternatieve route voor paarden die de Ruitersweg oost met de Maashorst verbindt. Gezien het gebrek aan ruimte op de Wijsstraat lijkt deze laatste optie het meest logisch. Er is een dassenpad richting het zuiden, aan het eind van de Ruitersweg oost. Wellicht kan hier een ruiterpad langs gelegd worden die uit komt op de Nistelrodeseweg? We hebben een suggestie uitgewerkt op de bijgevoegde kaart. Voor de oversteek over de Nistelrodeseweg is het belangrijk dat er voldoende uitwijkmogelijkheden voor de paarden zijn. Maar als er geen fietsers, wandelaars, auto’s, scooters, vrachtwagen, hardlopers, tracktors, kinderen en ander verkeer over hetzelfde kruispunt hoeven is dat al snel voldoende.

Vanzelfsprekend zijn wij graag bereid dit verzoek persoonlijk toe te lichten of mee te denken over alternatieve routes/ oplossingen. 

In afwachting van uw reactie,

Namens ondergetekende ruiters en menners uit Heesch,

 

Wil je de petitie voor een veilige oversteek onderteken? Klik dan hier.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa