Vermeeren Multiclips Prubo Nieuws R&M Paardenevenementen.nl NVVR Hestabv TopoGPS

Update fietspaden Dwingelderveld : Het laatste onderhoud aan de fietspaden. Ruiterpad blijft toegankelijk

 

Update R&M 4 februari 2022  

Ondanks dat het naast gelegen ruiter-menpad wel toegankelijk blijft, plaatsen we het persbericht van Natuurmonumenten toch omdat sommige ruiters en fietsers soms graag gezamelijk een tocht willen maken. 

De omleiding op het kaartje geldt enkel voor fietsers.   

Tekst persbericht Natuurmonumenten: 

NOG ÉÉN FIETSPAD EN DAN IS HET KLAAR: KWALITEITSIMPULS FIETSPADEN WINGELDERVELD

Vanaf 7 februari is het fietspad van Schaapskooi Achter ’t Zaand, langs de Radiotelescoop tot aan het Anserpad zeer slecht toegankelijk en op grote stukken afgesloten. Om gevaarlijke situaties te voorkomen en het fietsplezier te vergroten geeft Natuurmonumenten een aantal fietspaden deze winter een kwaliteitsimpuls. Dit duurt afhankelijk van de medewerking van het publiek en het weer tot eind februari of begin maart. 

Egaler en breder

Het fietspad krijgt een nieuwe toplaag. Daarbij worden kuilen en ribbels geëgaliseerd en nieuwe halfverharding aangebracht. Planten uit de berm kruipen beetje bij beetje het fietspad op en zorgen zo voor versmalling van het pad. De werkzaamheden verbreden het pad, de originele rand van het pad wordt weer opgezocht. 

Ernstige overlast, kies een alternatief

Het fietspad aan de Noordkant van de heide is vanwege deze werkzaamheden enige weken afgesloten. Dit pad staat in verbinding met andere wandel- en fietspaden. De afsluiting kan hierdoor overlast veroorzaken. Natuurmonumenten zet zich in om het pad zo snel mogelijk weer te openen. Bezoekers dragen hieraan bij door een alternatief te kiezen (zie kaartje) en het pad niet te betreden. Het pad moet uitharden. Bij te vroeg gebruik ontstaat insporing van fietsbanden of gaten van voetstappen. Dit zorgt dat de werkzaamheden langer duren, omdat de egalisatie dan opnieuw moet. Het zandpad naast het fietspad is wel open voor wandelaars en ruiters. Fietsen op dit mulle pad is niet veilig en daarom afgeraden. 

Iedereen wil fijn fietsen

Nationaal Park Dwingelderveld is een drukbezocht gebied in Drenthe. Duizenden fietsers maken gebruik van de fietspaden. De Radiotelescoop is waarschijnlijk het meest bezochte plekje van het hele Dwingelderveld. Door de toegenomen waardering voor de natuur en buitenrecreatie was dat afgelopen jaren goed te merken. De hogere snelheid van elektrische fietsen, steppen en scooters maakt dat men meer ruimte nodig heeft op het fietspad om uit te kunnen wijken en elkaar te passeren. Natuurmonumenten en Provincie Drenthe dragen samen de kosten van € 90.000,- voor deze kwaliteitsimpuls. Zo worden de fietspaden beter en kan iedereen het komende jaar weer per fiets van het Dwingelderveld genieten. 

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met: 

Sanne van Gemerden s.vangemerden@natuurmonumenten.nl, M 06-54985322


 Update R&M 20 januari 2022 

 

Vanaf maandag 24 januari is de centrale route (Benderse naar Astron) over de heide weer opengesteld voor fietsers én ruiters.

Het fietspad van de Benderse naar het Achterlandse Veen zal vanaf dan 24 januari worden afgesloten, maar dit zal voor ruiters en menners geen hinder opleveren.

 

Natuurmonumenten is vanaf 29-11-2021 gestart met groot onderhoud van de fietspaden in het Dwingelderveld. Hierdoor worden soms ook ruiterpaden afgesloten.


Update &M 30-11-2021 

Natuurmonumenten laat in onderstaan bericht weten vanaf deze week te starten met groot onderhoud van de fietspaden in het Dwingelderveld. Vanaf maandag wordt de centrale route (Benderse naar Astron) over de heide afgesloten voor fietsers én ruiters. Gedurende deze periode zullen de afgesloten ruiter-en menpaden niet zichtbaar zijn op de R&M-routeplanner.

 

Waarom ook voor ruiters?

Het is cruciaal dat er tijdens het onderhoud en de daaropvolgende uithardingsperiode echt niemand het fietspad betreedt/ ‘befietst’.

In het verleden maakten we (Natuurmonumenten red.) mee dat, ondanks onze vraag om het fietspad niet te betreden, mensen er toch overheen gingen fietsen.

Het resultaat: permanente insporing of alle werkzaamheden opnieuw uitvoeren.

We moeten de fietspaden dus fysiek afsluiten en dat doen we met hekken die we in een sluisvorm opbouwen, zodat wandelaars er nog wel doorheen kunnen, maar fietsers niet.

Helaas kunnen dan ook de ruiters er niet door. Dat vinden we heel vervelend, maar het is even niet anders.

 

We gaan uiteraard onze uiterste best doen om het traject z.s.m. af te ronden, zodat iedereen er weer door kan.

Komende maand zullen meer trajecten in onderhoud genomen worden. Hierover zullen steeds nieuwe updates geplaatst worden.

 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa