Hestabv TopoGPS Vermeeren Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Multiclips Prubo NVVR

Amsterdamse Waterleidingduinen een ruiterpad rijker

 


 

Van veel paden….
Het Renbaanveld in het noorden en het Paardenkerkhof in het zuiden van de AWD herinneren nog aan de aanwezigheid van paarden. Toch zagen de lokale ruiters van de drie maneges en pensionstallen de afgelopen decennia het aantal ruiterpaden enorm slinken. Drie paden werden in korte tijd opgeheven: De aanleg van een ecoduct in 2013 leidde tot het opheffen van de route naar het Zandvoortse strand. Het ecoduct maakt tevens de route naar het noorden (Nationaal Park Zuid-Kennemerduinen) moeilijk en gevaarlijk. Dit ecoduct is namelijk alleen voor hele kleine dieren die door het hek kunnen kruipen. De 3-km lange lus “Rode Route” die in 2007 was aangelegd werd in 2013 opgeheven vanwege rechtszaken aangespannen door natuurverenigingen.


Naar één pad
En toen was er nog maar één prachtig ruiterpad van ongeveer 12 kilometer over. Telkens moeten omkeren halverwege je rit, dat doet wat met je paard. Bovendien is het voor de ruiters en de paarden erg saai als dit je enige buitenrit is. Het huidige pad loopt van het noorden via een slinger naar het oosten tot halverwege het AWD in het westen. Het pad eindigt in theorie op het strand, maar helaas is daar een te steile en mulle opgang. Het overgrote deel van de paarden komt daar niet overheen zonder (risico op) blessures. Het hele zuiden van het gebied is niet toegestaan voor ruiters.

 


Betalen
Voor het AWD moet een toegangskaart gekocht: wandelaars betalen € 1 euro per dag of €10 per jaar en ruiters € 3 per dag of € 30 per jaar. Een ruiterbewijs is verplicht. Wandelaars hebben toegang tot 100% van de AWD met 3.400 hectare oppervlak. Zij mogen overal struinen, zelfs op de ruiterpaden. De ruim 220 ruiters, die zo’n kaart jaarlijks kopen, mogen uitsluitende op de ruiterpaden die minder dan 0,07% van het gebied bestrijken, maar betalen daar in verhouding zeer veel voor.

 


petitieoverhandiging 

 

 Petitie
Al deze argumenten leveren zelfs midden in Corona-tijd in enkele weken ruim 350 handtekeningen onder onze petitie op. Op 21 september 2020 overhandigden we deze aan Waternet, de beheerder van de AWD. Lokale ruiters zijn dan al zeker 7 jaar aan het vragen om meer routes. De streekmanager van R&M zit er sinds medio 2019 bij, en praat - samen met de lokale ruiters - met Waternet over allerlei zaken, maar vooral over die onmogelijkheid een ronde te kunnen rijden. Waternet staat in principe positief en welwillend tegenover onze wens voor een uitbreiding van ruiterpaden, maar vreest dat ze net als in 2013 in de rechtszaal bakzeil moet halen vanwege de natuurorganisaties. Deze hebben het standpunt dat alles wat op recreatie lijkt, uit het AWD moet: ook de wandelaars. Alles verstoort de natuur.

 

 

 

Manoeuvreren
Al de beperkingen van de Natura2000-wet en de bezwaren, die de natuurclubs tegen een route zouden kunnen verzinnen, werden op een rij gezet: van rugstreeppad tot grijs duin. En zo kwam één gebied naar voren als enige optie: het “Naaldenbos” midden in de AWD. Helaas was een verbinding tussen twee verschillende punten op het bestaande ruiterpad niet mogelijk vanwege een drukke wandelroute, maar we kunnen met het huidige idee van een lus leven. Alles is beter dan niets. De natuurclubs gaven in april geen blijk van bezwaar. Toen dachten we dat we er waren.


Kink
Helaas was Waternet vergeten om intern te checken bij een speciaal loket dat de nieuwe ontwikkelingen toetst aan wetgeving. Hiervoor moesten we rekenen op zes weken vertraging. Dat telefoontje kregen we op 29 april, toen we op Facebook met het verheugende nieuws waren gekomen. Vreselijke tegenvaller want een negatief advies leidde tot verwijzing naar de Omgevingsdienst van de PNH en dat kostte nóg eens zes maanden.

 

Succes en protest

In januari 2022 komt goed nieuws Er komt een lus aan het huidige ruiterpad met - tot onze verrassing -  hippische uitdagingen als heuveltjes, bochten en hindernissen met als ondergrond relatief stevige bosgrond. Dat is een fijne afwisseling voor de huidige paden die vooral uit (mul) duinzand bestaan. De route kan alleen in stap of zachte draf worden gereden door de hoogtes, de bochten en omdat er veelvuldig wandelpaden worden gekruist.Dus alleen voor ervaren ruiters en bespierde paarden en pony's. Dat levert protesten op van ruiters die dit niet aandurven en ook menners reageren teleurgesteld. Voor de laatste groep staat Waternet geen toegang toe ivm de duinzand-ondergrond.

 

Zo steil is het

 

Welkom in het AWD?
Het is door de toegangsbeperkingen geen toeristisch aantrekkelijk rijgebied. Met een ruiterdagkaart moet je namelijk evengoed nog onder begeleiding van een lokale ruiter met een jaarkaart rijden. Maar voor de ervaren ruiters en paarden, die hier hun huis hebben, zal een buitenrit door de prachtige AWD wel een stuk afwisselender en aantrekkelijker worden.

 

Routeplanner

Uiteraard is ook deze route terug te vinden op de R&M-routeplanner zoals te zien is op onderstaande afbeelding.

 Meer informatie over de AWD: https://awd.waternet.nl
Tekst:

Streekmanager Ruiteren & Mennen Noord-Holland-zuid, Marjolijn de Ruiter. Foto’s: idem
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa