Multiclips Nieuws R&M Vermeeren NVVR Hestabv Paardenevenementen.nl TopoGPS Prubo

Wat te doen bij extreme hitte?

 

 

Voor de tweede keer dit jaar spreken we van een aankomende hittegolf. Door de aanhoudende hitte en het gebrek aan regen zijn veel weides veranderd in een droge vlakte en de weide kunstmatig beregenen is niet altijd toegestaan of mogelijk. Om het voor een paard zo aangenaam mogelijk te maken, kunnen de volgende 3 tips helpen.

 

1. Zorg dat uw paarden voldoende water krijgen.

Het is belangrijk dat paarden altijd toegang hebben tot voldoende schoon drinkwater.

Volwassen paarden hebben ongeveer 25 tot 50 liter water per dag nodig. Maar bij hoge temperaturen, zoals nu, kan een paard zelfs tot 60 liter per dag drinken.

 

2. Zorg dat uw paarden schaduw hebben.

Paarden zullen bij warme temperaturen meer nood hebben aan beschutting dan op koude dagen. Hun comfortzone ligt tussen 5 en 25°C. Ze zijn dus perfect afgestemd op ons klimaat. Toch is het voor paarden prettig om een schaduwplek te hebben, waar ze enige verkoeling kunnen zoeken. 

Staan uw paarden permanent op de weide? Dan moet u sinds 2013 verplicht de mogelijkheid hebben om deze paarden op te stallen. Heeft u die mogelijkheid niet, dan moet er op de weide beschutting voorzien zijn, ofwel in de vorm van een schuilhok, ofwel in de vorm van natuurlijke beschutting (bomen, haag,…).

 

3. Let op de voeding van uw paarden.

Hou het gras en de paarden op uw weide goed in het oog. Staat er niet meer genoeg gras om alle paarden voldoende te voeden, dan moet u meteen extra voedsel voorzien. Dat zeggen ook de richtlijnen van de Raad voor Dierenwelzijn: "De paarden moeten kwalitatief en voldoende voedsel krijgen dat overeenstemt met hun behoeften". Een gevaar van deze droogte is het gehalte fructaan in het gras.

Fructaan is een soort suiker die door het gras wordt aangemaakt onder invloed van zonlicht. Wanneer het gras goed kan groeien wordt het fructaan verder verwerkt tot bouwstof. Maar wanneer dit niet het geval is – wegens te weinig water of te weinig voedingsstoffen – loopt het fructaangehalte op. Gras met een hoog fructaangehalte kan hoefbevangenheid veroorzaken.

 

Controleer ook zeker uw ruwvoerder op Jacobskruidkruid! Onder normale omstandigheden zullen de paarden het vies smakende (bittere) plantje vermijden. Indien er voldoende gras beschikbaar is, raken ze het jacobskruiskruid dus meestal niet aan.  Als de plant verdroogt (in tijden van droogte of na het maaien), verdwijnt echter de bitterheid en wordt het wel gegeten. Bij verdroging verliest jacobskruiskruid daarenboven niets aan giftigheid en worden de giftige bestanddelen dus nog steeds door de dieren opgenomen.

Met jacobskruiskruid in hooiweiden is dus voorzichtigheid geboden. In hooi of voordroog blijft de plant giftig en wordt deze niet herkend door de paarden. Het is bijgevolg erg belangrijk om de plant uit hooi of kuilvoer te weren. Bij het eten van deze ruwvoeders hebben de paarden veel minder de kans om hun voedsel te selecteren zodat het risico op intoxicaties dan nog aanzienlijk hoger ligt dan bij gewone weidegang.

Indien u twijfelt over de aanwezigheid van giftige stoffen in uw hooi of voordroog, doet u er goed aan uw ruwvoer te laten onderzoeken.

 

Bron: PaardenPunt Vlaanderen Nieuwsbrief
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa