NVVR Multiclips TopoGPS Hestabv Prubo Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Vermeeren

Twee paarden en veulen dood door giftig plantje in Hooge Mierde

R&M14 augustus 2014

HOOGE MIERDE - Een partij hooi waarin het giftige plantjeherfsttijloos zat, heeft volgens eigenaren Wil en Isabel van Gisbergen een slagveld aangericht in hun Stal Bria in Hooge Mierde. Sinds maart zijn twee paarden, Voice 4 en Dancing Bria, en een pasgeboren veulen overleden.

Tachtig procent van de dertig paarden in hun stal vertoont volgens Isabel apathisch gedrag en staat wiebelig op de benen na eten van het hooi.

Duitse Eiffel

De partij hooi was afkomstig uit de Duitse Eiffel, waar herfsttijloos volop groeit. "Daar is iedereen er alert op", zegt Wil. In Nederland komt de giftige plant nauwelijks voor. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) is dit het enige geval in Nederland waarbij paarden ziek geworden zijn na eten van hooi met herfsttijloos.

Onzeker of paarden beter worden

"We hebben er vijftien jaar lang voor gewerkt om op topniveau te fokken. Voor ons gevoel kunnen we de paarden nu niet verkopen of laten dekken", zegt Isabel van Gisbergen. "We weten niet of de paarden er bovenop komen. In het slechtste geval kan de schade oplopen tot tonnen."

Het zal lastig worden om onomstotelijk te bewijzen dat vergiftiging de doodsoorzaak van de paarden is, beseffen Wil en Isabel van Gisbergen.

Inmiddels hebben ze hun hoop gevestigd op een zelfstandig veterinair internist en de Universiteit van Zürich die zich over hun zaak gebogen hebben.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa