NVVR Prubo Vermeeren Hestabv Nieuws R&M Multiclips Paardenevenementen.nl TopoGPS

Goed hooi na 's morgens vroeg maaien en direct schudden

R&M 11 september 2014

Door in de zomer 's morgens vroeg te maaien en het gemaaide gras direct te schudden ontstaat het beste hooi. Dat blijkt uit onderzoek van het praktijknetwerk ''Heerlijk Helder Hooi''.

Proeven zijn uitgevoerd in Zegveld. Daar is een weiland onderverdeeld in acht vakken. Per vak kreeg het gras op de dag van maaien een aparte behandeling. Elke dag zijn monsters genomen, om het droge stof gehalte  te bepalen. Daaruit bleek dat meteen schudden na het maaien leen flinke (droog)winst oplevert, vooral bij vroeg maaien. Deze winst houdt twee dagen stand; dan is de droge stof ongeveer 65 procent. Bij vroeg op de dag maaien is het gemaaide gewas de tweede dag droger dan bij laat maaien. Kneuzen maakt geen verschil in droogsnelheid. Maar bij kneuzen is het suikergehalte in het hooi wel fors minder (123 versus 142 g/kg ds). 

De verschillen laten zich vooral gelden bij wat minder goed weer. Bij goed drogend weer zijn er op dag drie en vier nauwelijks verschillen meer in droge stof percentage. De uitkomst is strijdig met het algemeen geldende advies om ’s middags te maaien, zodat het gras op stam is gedroogd en het suikergehalte verder is opgelopen door de zon.

Bron:Praktijknetwerk Heerlijk Helder Hooi
Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa