Vermeeren TopoGPS NVVR Nieuws R&M Hestabv Prubo Multiclips Paardenevenementen.nl

Onderzoek relatie esdoorns en atypische myopathie

R&M 17 oktober 2014

 

De Gezondsheidsdienst voor Dieren doet de komende weken onderzoek naar het verband tussen de aanwezigheid van esdoorns rond een weide en het optreden van Atypische Myopathie. Het lijkt er namelijk op dat sommige soorten esdoorns wèl en sommige niet het bewuste toxine bevatten. 

Atypische myopathie (AM) is een ernstige spierziekte bij paarden. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden, esdoornblad en esdoornzaailingen kan zitten, tot Atypische myopathie (AM) kan leiden. Paarden die getroffen worden door AM hebben donkere urine. Ze bewegen moeilijk, gaan verkrampt staan of plat liggen en soms zijn ze benauwd. De getroffen dieren hebben sterk verhoogde spierwaardes in het bloed. Als een paard verschijnselen vertoont, is het belangrijk het dier rust te geven en niet te transporteren, de ernst van de aandoening vast te stellen en snel een behandeling in te stellen. Deze behandeling bestaat onder meer uit pijnstillers, infuus en toediening van carnitine, vitamine E en vitamine B2. 

De ziekte komt niet vaak voor, maar heeft bijna altijd een dodelijke afloop. De aandoening wordt vooral vastgesteld bij paarden die in de weide worden gehouden en treft nogal eens meerdere dieren in een koppel. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat opname van hypoglycine A, dat in esdoornzaden, esdoornblad en esdoornzaailingen kan zitten, tot AM kan leiden. Er is inmiddels door het RIKILT een methode ontwikkeld om dit hypoglycine A te kunnen aantonen. 

Eigenaren die te maken krijgen met een paard met AM en in de gelegenheid zijn eventueel aanwezige esdoornzaden op te sturen, of eigenaren die een esdoorn in of nabij de paardenwei hebben staan en die willen weten of de zaden het toxine hypoglycine bevat, kunnen materiaal opsturen naar de GD.

Bron: GD




Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter




Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa