Prubo Nieuws R&M Multiclips TopoGPS Paardenevenementen.nl NVVR Vermeeren Hestabv

Duinen hebben meer baat bij paarden en schapen dan bij runderen

R&M 14 novemnber 2014

Begrazing gaat verruiging van het open duinlandschap over het algemeen goed tegen. Vooral de hoge, breedbladige grassen verliezen terrein. Ook de konijnen komen weer terug en kunnen hun nuttige werk doen. Maar er zijn ook nadelen, zo blijkt uit onderzoek.

Begrazing leidt tot teruggang van de insecten, grote grazers verdrijven broedvogels, vooral de grondbroeders zoals bergeend, wulp en scholekster. De meeste nadelen doen zich voor bij begrazing door runderen. Paarden, schapen en geiten hebben juist een positief effect op duinvogelgemeenschappen. Ook als er het hele jaar door begraasd wordt met een combinatie van verschillende grazers is er voor broedvogels een positief effect te noteren. Een wat hogere graasdruk met paarden, pony's of schapen, eventueel in combinatie met runderen, pakt beter uit dan een lage berazingsdruk met alleen runderen.

Het onderzoek is uitgevoerd tussen 2009 en 2012 door een consortium van de stichting Bargerveen, de Universiteit van Amsterdam, de Radboud Universiteit in Nijmegen en dierecoloog Jasja Dekker.

Bron: Duin, contactblad Stichting Duinbehoud en Waterwinning
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa