Multiclips Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Prubo Hestabv Vermeeren NVVR TopoGPS

Paard schrikt zich dood van nieuwjaarsvuurwerk!

R&M 2 januari 2015

Voor het paard Pullo van Peter Huyskens uit Nijlen duurde het nieuwe jaar slechts drie minuten. Het dier stierf om drie minuten na middernacht aan een hartaderbreuk door het vuurwerk. De eigenaar gaat zijn advocaat inschakelen en wil een vuurwerkverbod in zijn gemeente om nog meer dierendrama’s in de nieuwjaarsnacht te voorkomen.

In Nijlen geldt geen vuurwerkverbod. Pullo, de zesjarige ruin van Peter Huyskens, stond in de weide aan de Zwaluwenlaan. “We wonen vlakbij de tuinwijk en in de buurt van de drukke Broechemsesteenweg”, vertelt Peter. “Ieder jaar wordt het erger en erger met het vuurwerk. Het geknal begint ook almaar vroeger. Omdat ze de andere jaren hun stal bijna afbraken van de schrik, hadden we ze dit jaar op de weide gezet. In de redenering dat ze dan eventjes konden rennen als ze schrokken. We dachten dat dat misschien beter was dan ze op te sluiten zoals andere jaren. Om half twaalf ‘s nachts waren we naar de weide gegaan om onze paarden bij te staan.”

Maar Peter en zijn vrouw kregen hun paarden niet rustig. “Het geknal was verschrikkelijk. Om drie na middernacht zagen we Pullo plots in elkaar stuiken. Het gebeurde voor onze ogen. Op dertig seconden tijd was het gedaan. Volgens onze dierenarts heeft hij een hartaderbreuk gekregen van het schrikken.”

Huyskens belde diezelfde nacht nog boos naar de burgemeester. “Ik ben zo kwaad en ontgoocheld. Mensen die vuurwerk afsteken beseffen niet hoeveel angst ze dieren aanjagen."
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa