Rhino virus (Rhinopneumonie)
EHV is een Equine HerpesVirus infectie die veroorzaakt wordt door twee verschillende herpesvirussen (EHV1 en EHV4) en kent drie verschijningsvormen:
1. 1. Verkoudheidsvorm
2. 2. abortusvorm
3. 3. neurologische vorm
EHV4
Vooral bij jonge paarden komt deze zeer regelmatig voor en wordt voornamelijk door EHV4 veroorzaakt. De paarden hebben niet altijd klinische symptomen, maar koorts, neusuitvloeiing, ademhalingssymptomen, verminderde eetlust en/of dikke benen kunnen wijzen op Rhino. Zeer zelden komen bij een infectie met EHV4 abortus en/of neurologische verschijnselen voor.
EHV1
Dit is een uiterst gevaarlijkere variant.
Deze variant komt minder veelvuldig voor dan de EHV4 vorm en kan onder andere ademhalingsproblemen veroorzaken en abortus of oorzaak zijn van een te zwak geboren veulen. Ook kan EHV1 voor neurologische problemen zorgen. Meestal begint het met lichte verzwakking van de staart spieren, gevolgd door ataxie waardoor de achterbenen worden aangetast, maar in ernstiger gevallen ook de voorbenen. De prikkel tot het legen van de blaas verdwijnt waardoor deze oprekt en op termijn kan barsten. Deze paarden dienen steeds gecatheteriseerd te worden.
Verspreiding
De verspreiding van het rhinopneumie-virus vindt voornamelijk plaats door direct contact tussen paarden. In principe kan het virus ook door de mens via kleding en handen worden overgedragen wanneer deze persoon contact heeft met meerdere paarden. Door een standaard staldiscipline qua hygiëne kan overbrengen worden voorkomen.
Diagnose
EHV-besmetting wordt door de dierenarts vastgesteld d.m.v. bloedonderzoek en onderzoek van neusuitvloeing en (bij abortus) placenta.
Behandeling
Regulier gezien is er geen therapie mogelijk. Patienten met de neurologische vorm behoeven wel intensieve zorg.
Vaccineren
Vaccineren is goed mogelijk al zorgt het niet voor algehele bescherming. Vaccinatie kan bijdragen aan een vermindering van de luchtwegklachten (EHV4) het biedt echter geen bescherming tegen de neurologische variant EHV1.
Hoe te handelen bij positieve diagnose Rhinopneumie
* Ontruim en ontsmet de box van het gediagnostiseerde paard
* Plaats het betreffende paard in een quarntainebox
* Informeer eigenaren, stel stalorders op en informeer de directe omgeving
* Stel een quarantaineperiode
* Wees open over de situatie op stal ter voorkoming van nieuwe slachtoffers en verder verspreiding
Hieronder een video PaardenPunt Vlaanderen over Rhino: