Zoekresultaten
Wat is Paardeninfluenza?
Influenza is een ernstige luchtweginfectie.Het paardengriepvirus is een influenzavirus van het A type, met twee verschillende subtypen: equi-1 (H7N7) en equi-2 (H3N8).
De virale infectie veroorzaakt een ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen en na een incubatietijd (tijd tussen moment van besmetting en het moment waarop de ziekteverschijnselen zichtbaar zijn) van ca. 1–5 dagen treden griepachtige verschijnselen op.
Het virus verspreidt zich via direct contact met het neusslijm, maar ook via vochtdeeltjes door de lucht, bijvoorbeeld na hoesten en niezen. De ziekte veroorzaakt ontstekingen van de bovenste luchtwegen en soms ook van de longen. Alle paarden kunnen het krijgen, maar met name jonge en oudere dieren met verminderde weerstand zijn kwetsbaar. De ziekte is zeer besmettelijk en virusdeeltjes kunnen direct van paard op paard of via besmette materialen en kleding worden overgedragen. Van groepen paarden die niet gevaccineerd zijn en nooit eerder met het virus in contact zijn geweest, raakt bijna 100% geïnfecteerd. Net als bij de mens zijn paarden die genezen van influenza niet immuun: bij een volgende blootstelling slaat het virus weer aan. Het virus is niet overdraagbaar tussen mens en paard.
Symptomen
Typische symptomen van influenza zijn hoge koorts, sufheid, verminderde prestaties, weinig eetlust, waterige neusvloeiing en een droge hoest. Indien bacteriën bij de infectie betrokken zijn, wordt de neusvloeiing dikker (slijm en etter) en horen we een meer 'rochelende' hoest.
Een besmet paard krijgt hoge koorts, droge hoest en een waterige snotneus. In sommige gevallen krijgen paarden ook dikke benen. De klinische ziekteverschijnselen als geheel kunnen het paard sterk verzwakken en houden ongeveer 10 dagen aan, de hoest soms langer. Omdat de afweer verzwakt, kan een paard naast een virus ook bacteriële infecties oplopen. Dat is te zien aan neusuitvloeiing die dan dikker en geler wordt. In het geval van een bacteriële infectie wordt de hoest rochelend. Normaal gesproken is een paard ongeveer een week ziek door influenza. Als er bacteriële infecties ontstaan kan het langer duren.
De meeste paarden herstellen volledig, maar in uitzonderlijke gevallen ontstaat blijvende schade, zoals dampigheid. Daarbij is de rek uit de longblaasjes, waardoor het paard moeizamer ademhaalt en snel moe is bij inspanning.
Behandeling en preventie
Paarden kunnen worden gevaccineerd tegen influenza. Vaccinatie beschermt paarden tegen de ziekte symptomen, maar niet tegen de infectie. Dit wil zeggen dat gevaccineerde dieren nog altijd een infectiebron kunnen zijn voor gevoelige paarden. Het is daarom raadzaam om alle paarden en pony’s tegelijkertijd te vaccineren. De basisvaccinatie bestaat uit twee injecties met 3 tot 12 weken tussentijd. Daarna is een jaarlijkse hervaccinatie voldoende.
Veulens nemen normaal via de biest gedurende 4 tot 6 maanden de nodige antistoffen op. Indien de merrie niet of gedurende de eerste 7 maanden van de dracht werd geënt, kan men de basisvaccinatie bij het veulen het beste starten op 4 maanden leeftijd. Indien de merrie tijdens de laatste 4 maanden van de dracht werd geënt, kan men vanaf 6 maanden leeftijd beginnen met de basisvaccinatie. Bescherming tegen griep treedt ongeveer 2 weken na de basisvaccinatie op.
Vaccinatie verplicht
Vaccinatie tegen influenza is een verplichting bij paarden die op concours gaan. Enkel bij (internationale) sportpaarden is een 6-maandelijkse hervaccinatie vereist. Vaak is deze vaccinatie gecombineerd met influenza en gelden dezelfde vaccinatieschema's.
Tetanus (klem of wondkramp) is een ziekte van het zenuwstelsel, die zowel bij mensen al dieren kan optreden. Het ontstaan door het gif dat vrijkomt uit een bacteriële infectieziekte.
Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. Deze bacterie en de sporen die deze bacterie vormt komen overal in de grond, straatvuil en mest van dieren voor.
De bacterie infecteert het lichaam via wondjes. Vooral in steekwonden kan de bacterie zich goed vermeerderen en gifstoffen produceren. Deze gifstoffen infecteren vervolgens de zenuwen van het paard.
Diagnose
Tetanus heeft zeer kenmerkende symptomen waaraan de ziekte herkend kan worden. Gemiddeld genomen zien we symptomen optreden 2 tot 10 dagen na infectie. Typisch voor tetanus is de steeds toenemende stijfheid van de spieren. Vaak begint dit ter hoogte van de kauwspieren, waarna een verdere uitbreiding plaatsvindt. Ook het verschijnen van het derde ooglid (wit vlies thv. binnenste ooghoek) wordt vaak opgemerkt. Sterfte kan optreden door spasmen van ademhalingsspieren.
Symptomen
*zichtbaar derde ooglid
*krampen
*moeilijkheden met kauwen en slikken
*gestrekte hals, rechtopstaande oren en strakke mond
*stijve gang
*niet meer in de benen kunnen komen
Behandeling
Voor tetanus bestaat op dit moment geen echte behandeling. Een goede wondverzorging en verwijderen van necrotische delen is belangrijk. Daarnaast is een antibioticum-therapie en het toedienen van antitoxines noodzakelijk.
Vaccinatie
Vaccinatie biedt een goede bescherming. Vaak is deze vaccinatie gecombineerd met influenza en gelden dezelfde opmerkingen ivm. drachtige merries en hetzelfde vaccinatieschema.
Bij pasgeboren veulens afkomstig van een niet gevaccineerde merrie het toedienen van antitoxines aangewezen zijn.
Indien uw paard dus een wond opgelopen heeft, is het steeds belangrijk te weten of de vaccinaties in orde zijn.
Voorkom esdoornvergiftiging dit voorjaar! Controleer je paardenweides.
Lees meer >
Eindhovense Manege sluit 1 juli 2025 definitief de deuren
Lees meer >
Herken de dodelijke Esdoorn van zaadje tot boom. Voorkom A-typische myopathie
Lees meer >