R&M 3 Augustus 2018
Door de hoge temperaturen die al weken heersen, komt er in steeds meer oppervlaktewater Blauwalg voor. Officiële zwemwateren worden gecontroleerd, maar dat geldt zeer zeker niet voor vennen, meertjes, plassen en kanalen.
Door het zwemmen in of het drinken van, met blauwalgen besmet water kunnen paarden, honden, katten, maar ook vissen, vogels, schapen en koeien ernstig ziek worden. Dat geldt overigens ook voor mensen.
Het is daarom zaak om extra goed op passen wanneer je je paard of hond onderweg laat drinken met ze gaat zwemmen.
Blauwalg
De naam Blauwalgen klopt eigenlijk niet, want het zijn geen algen zijn microscopisch kleine organismen, ook wel cyanobacteriën genoemd. Ze komen verspreid over heel de wereld voor, in zowel zoet als zout, stilstaand maar ook stromend water.
Blauwalgen vormen met name een probleem in de zomermaanden juli, augustus en september, bij een watertemperatuur van 20°C of meer.
Blauwalgen zijn enkel met het blote oog te herkennen wanneer de aantallen zo groot zijn dat ze een groene, roodbruine of bruingroene laag op het water vormen. De blauwe kleur wordt pas zichtbaar wanneer lagen algen afsterven. Daaraan danken ze hun naam aan. Het kan dus zijn dat er al ziekmakende hoeveelheden in het water aanwezig zijn, doch dat het nog niet voor het oog zichtbaar is.
Overmatige groei van blauwalgen is een aanwijzing dat het niet goed gaat met de waterkwaliteit en de in de natuur levende dieren die ervan afhankelijk is.
Vaak veroorzaakt blauwalg massale sterfte onder vissen en watervogels.
Hoe merkt u dat er sprake is van Blauwalg-vergiftiging?
Opname van Blauwalg kan in sommige gevallen binnen enkele uren dodelijke zijn. Dit is afhankelijk van de aard en hoeveelheid toxines.
De symptomen van blauwalgvergiftiging zijn onder meer:
-huiduitslag
-irritatie van slijmvliezen van ogen, neus en mond
-oorontsteking
-misselijkheid
-braken (Niet bij paarden. De maagingang van een paard is zodanig door een ringspier afgesloten dat dit braken onmogelijk maakt).
-diarree
-trillen
-stuiptrekkingen
-benauwdheid
-moeite met ademhalen
-dood door verlamming van de ademhalingsspieren
Botulisme
De kadavers van dode dieren kunnen op hun beurt weer botulisme veroorzaken. Botulisme is een ernstige aandoening die zowel mens als dier kan treffen. Aanraking met een hoeveelheid van slechts 15 nanogram botulinetoxine kan al dodelijk zijn. Het is daarmee de giftigste stof ter wereld. Als mens kun je besmet raken door het eten van bedorven voedsel, het zwemmen in besmet water of door contact met besmette (dode) dieren. Vissen en watervogels sterven regelmatig aan botulisme doordat water in meren en plassen ermee besmet is geraakt.
Botulisme komt niet heel vaak voor bij honden, katten en mensen. Gevaarlijk voor mensen zijn de typen botulisme: A, B, E en F. Voor vooral paarden en runderen is botulisme dodelijk. Paarden zijn uiterst gevoelig voor de typen A, B en C. Runderen vooral voor type D. Als een met botulisme besmet kadaver lang blijft liggen, kunnen hierin de ook voor de mens en hond gevaarlijke typen botulisme B en E vormen.
De symptomen zijn:
-braken (Niet bij paarden. De maagingang van een paard is zodanig door een ringspier afgesloten dat dit braken onmogelijk maakt).
-misselijkheid
-diarree
-stijve gang
-spierzwakte
-verlammingen
-niet meer eten of drinken
-dood door verlamming van de ademhalingsspieren
Er is nooit sprake van een verhoogde lichaamstemperatuur(koorts) .
Bron: Ruiteren & Mennen
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >
Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >
Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >