Vermeeren Prubo Nieuws R&M NVVR Paardenevenementen.nl TopoGPS Multiclips Hestabv

Eerste Coronaproof ruiterbewijsexamen SRR

           

 

R&M 02-05-2021 

Een verslag van het alleerste gehouden coronaproof ruiterbewijs. 

Begin 2021 is in de lange historie van het ruiterbewijs een uniek examen afgenomen. Ruiterbewijzen worden al sinds de jaren 1970 georganiseerd door de Stichting Rijvaardigheidsbewijzen Recreatieruiter oftewel de SRR en telkens op dezelfde wijze, nl.: Theorie-, praktijk- en verkeersexamen op één dag in aanwezigheid van een of meer examinatoren.

Vanwege corona werden de examens op de maneges in de buurt van de AWD (Amsterdamse Waterleidingduinen) bij Zandvoort in 2020 afgelast of er was geen plek meer. Normaal is dat geen ramp, maar voor de AWD is een ruiterbewijs verplicht en één pensionstal Stal ’s Gravenweg ligt midden in de AWD. Voordat je een ruiterduinkaart bij Waternet, beheerder van AWD, kunt kopen, moet je eerst je ruiterbewijs tonen. Dus de afgelastingen in 2020 waren voor zo’n 15 nieuw aangekomen ruiters op pensionstal stal ’s Gravenweg direct een probleem: ze konden niet op buitenrit.


Dit kwam mij, streekmanager van R&M, ter ore en ik belde naar de SRR met het idee een coronaproofversie van het examen te maken. De enige voorwaarde die de SRR stelde was: meer dan 10 deelnemers. Die waren al binnen een paar weken (eind 2020) gevonden. Op stal zocht ik een ervaren instructeur die wilde helpen bij de organisatie en voor specifieke (spring)instructie.  Dat springen is niet echt my cup of tea en voor de meeste deelnemers ook een spanningsverhoger. Deze instructeur heeft alle diploma’s, ervaringen en zelfs oefenpaarden die de ruiter een veilig gevoel geven. Samen hebben we de organisatie op stal gedaan en natuurlijk geoefend in buitenbak en in het verkeer. Dat oefenen was bv. om een goede tijdsinschatting te maken, de positie van de obstakels en de camera in het praktijkdeel te testen en de verkeersroute examenwaardig te maken.

 

foto: wervingsposter voor deelname aan ruiterbewijsexamen

In januari 2021 waren al genoeg deelnemers aangemeld en zij stortten zich op het theorieboek en bestormden de instructeur op stal ’s Gravenweg en Patricia van Iersel van de SRR met véél vragen. Op 15 februari werd online het theorie-examen gehouden (zestien deelnemers, alle geslaagd).

 


foto: theorieboeken

Intussen was het protocol voor het praktijkdeel uitgeschreven en de ruiters oefenden met elkaar de obstakels, het springen en rijden in een groep. De pensionpaarden zijn het niet echt gewend om in een groep te galopperen, of achter elkaar over een hindernis te gaan. Dus dit leverde wel eens vuurwerk op.

 

foto: plaatsing obstakels praktijkexamen


Twee weken later op 28 februari volgde het praktijkexamen met twaalf deelnemers Vier deelnemers, die wel het theoriedeel hadden behaald, vielen vanwege blessures bij ruiters of paarden af. Het praktijkexamen in de buitenbak werd in drie kleine groepjes afgenomen en professioneel gefilmd. Voor deze opname hebben de deelnemers elk een kleine bijdrage betaald. Publiek mocht niet komen kijken. Extra handen waren er nodig voor de obstakels opbouw en afbouw. 

    

foto: Publiek mocht niet komen kijken

                                              

    

 foto: het begin van het praktijkexamen.

Tien van de de twaalf examenkandidaten slaagden in één keer voor het praktijkexamen. Eén deelnemer slaagde drie weken later alsnog voor het herexamen.

Intussen werd alweer hard geoefend voor het laatste onderdeel, het verkeersexamen. 

foto: paarden oefenen het verkeersexamen.

Op 28 maart slaagden alle elf deelnemers voor het verkeersexamen. Dat laatste examen leek het meeste op een normaal examen: twee examinatoren fietsen langs de tweetallen op de openbare weg, waar geen beperkingen vanwege Corona gelden. Extra handen waren weer nodig voor het op tijd laten starten van de tweetallen.

 


foto: oversteken tijden verkeersexamen.

En nu… op buitenrit
Dankzij een snelle service van de SRR en Waternet konden de meeste dezelfde week al de duinkaart aanschaffen en de natuur in. Regelmatig krijgt de streekmanager foto’s en appjes van de gelukkige bezitters, die genieten van een buitenrit.

Er ligt een draaiboek voor het geval een andere stal het ruiterexamen ook zo wil gaan doen. 

Met dank aan: alle deelnemers, Nicole van Esveld (instructeur en mede-organisator), Taco Lenos, Annelies Reijnders (hulp bij examens), Rutger van der Peet (eigenaar stal ’s Gravenweg) en vooral Patricia van Iersel (SRR). 

M. de Ruiter, streekmanager Ruiteren & Mennen Noord-Holland-zuid

 

Tot slot

De reguliere examens worden inmiddels weer afgenomen op de bekende locaties. De ingewikkeld en langdurige coronaproofexamens zijn hopelijk ook in de toekomst wellicht niet meer nodig. Voor het opgeven van nieuwe examenlocaties kan contact opgenomen worden met SRR-contact.
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa