TopoGPS G LTO De Groote Heide MrGPS Vermeeren Zoobi Hestabv Boertjes

Aan de slag met de routeplanner.

Unieke routeplanner.

Onze routeplanner geeft niet alleen met bordjes gemarkeerde routestructuren weer, maar alle voor paarden geschikte trajecten.

Het is enigszins vergelijkbaar met auto-navigatie zoals TomTom, waar alle voor de auto geschikte trajecten zijn opgenomen en waaruit je een route kunt samenstellen.

Met onze routeplanner spelen we in op een digitale toekomst waarbij routes worden gereden met behulp van GPS-navigatie met een Smartphone of outdoor-GPS. In de digitale wereld is een routemarkering met bordjes immers geen voorwaarde meer.

 

Blauwe routestructuren op de kaart

De blauwe routestructuur op de routeplanner geeft een mix weer van in het veld gemarkeerde ruiter-en menpaden, knooppuntnetwerken en vrije ongemarkeerde (zand-)wegen en struinpaden.

Allemaal aantrekkelijke trajecten met als voorwaarde dat paarden welkom zijn.

 

Verhard of onverharde ondergrond.   

Omdat veel ruiters en menners de voorkeur hebben om te rijden op onverharde wegen en paden is er een onderscheid gemaakt op de routeplanner in het wegtype.   

 

Lichtblauw geeft aan dat de ondergrond van een traject overwegend (>50%) onverhard is. Donkerblauw geeft aan dat de ondergrond van een traject overwegend (>50%) verhard is.

 

Onder verhard vallen:  

  • verharde wegen
  • paden in heuvelachtig of bergachtig gebieden met een van nature steenachtige ondergrond (rotspaden)
  • wegen waarvan de ondergrond bij ons onbekend is 

 

Onder onverhard vallen:                                                     

  • zandwegen
  • paden in heuvelachtig gebied met van nature gemende samenstelling van zand- of lössgrond gemend met gesteente (kiezel)
  • halfverharding      
  • brede bermen langs verharde wegen  

 

Bij lange trajecten waar harde en onverharde stukken elkaar afwisselen, kan er soms voor gekozen zijn om door middel van loze knooppunten (knooppunt zonder afslag) dit lange traject op te delen in afzonderijke verharden en onverharde trajecten.

 

POI's

De routeplanner toont louter POI's (Point Of Interest) die gerelateerd zijn aan het recreatief ruiteren & mennen. Dit geldt voor de ondernemingen maar ook parkeerplaatsen die geschikt zijn voor trailers of picknick-plaatsen met aanbindplaats etc. Aan u de keuze om bij onze POI-adverteerders te genieten van een kort of langdurig verblijf met uw paard. 

 

Symbolen.

POI's zijn aangegeven door middel van symbolen op de kaart. Door een symbool aan te klikken verschijnt extra onderliggende informatie. 

De symbolen kunt u bovendien selecteren in de legenda onderaan de routeplanner.

 

Aan de slag met het plannen van een route

Uiteraard is het mogelijk om van een smartphone een route samen te stellen, echter de beperking van een klein scherm maakt het soms wel moeilijk.

Vandaar dat we u adviseren om vooraf thuis op een desktop of laptop met groot scherm de routes samen te stellen. 

 

De 4 stappen in het kort.

Bij stap 1 maakt u de keuze voor de provincie of land. Bij stap 2 kiest u voor de plaats, door op de kaart de plaatsnaam aan te klikken, of selecteer er een via de lijst met plaatsnamen. Bij stap 3 stelt u zelf de route samen die u wenst te gaan rijden, door het aanklikken en verbinden van de knooppunten. Bij stap 4 bepaald u of u de door u samengestelde route wilt opslaan op uw PC of in uw account, uitprinten, downloaden voor GPS-navigatie of wilt doorsturen per email. 

 

De Routeplanner

Op de kaart van de routeplanner zijn blauwe routestructuren ingetekend welke zijn samengesteld uit een diversiteit van bestaande ruiter-en menpaden, themaroutes, maar ook mooie en geschikte in het veld niet gemarkeerde trajecten.

Ze voldoen allemaal aan onze minimale voorwaarde dat paarden welkom zijn, ze ons leiden door een aantrekkelijke omgeving en veilig zijn voor mens en dier.

 

Om gemakkelijk te kunnen werken kunt u een groot werkscherm oproepen (linksboven in de kaart Full Screen) en ter ondersteuning de satelliet (rechtsboven).

 

 

De knooppunten

Op de routeplanner staan op kruisingen van trajecten cirkeltjes, verder te noemen knooppunten.

We zien met een cijfer aangegeven knooppunten en lege knooppunten.

Met cijfer zijn ook in het veld genummerde knooppunten, meestal als onderdeel van een knooppunten-netwerk,  zoals we dat ook kennen van het fietsen en wandelen. Omdat genummerde knooppuntroutes voor ruiters en menners op veel plaatsen nog niet bestaan, zijn deze niet in het veld gemarkeerde knooppunten op onze routeplanner leeg. 

Knooppunten op de routeplanner zijn een technisch hulpmiddel om een route samen te stellen van het ene knooppunt naar het volgende  knooppunt.

 

Een route samenstellen

De route samenstellen en uiteindelijk opslaan of printen doen we volgens de 4 stappen (zie hierboven) die zijn omschreven op het hoofdscherm.

Als u een knooppunt aanklikt verschijnt er een rode druppel met een S van Start. Bij het aanklikken van een volgende knooppunt ziet u een rode lijn en daarbij de druppel E van Einde mee naar het volgende knooppunt schuiven. Dit herhaalt u totdat de door u samengestelde route compleet is. Als u het scherm even kleiner maakt ziet u links de lengte tussen de knooppunten en het totaal aantal kilometers van de samengestelde route.

Vervolgens gaat u met het stappenplan (4) de door u samengestelde route opslaan naar keuze. Dit kan digitaal voor GPS-navigatie (GPX-bestand) maar ook als PDF-document of bijvoorbeeld een kaartje te printen als oriëntatiemiddel. Ook kunt u de route met de mail versturen.

 

Als u de route wilt gebruiken voor het rijden met GPS-navigatie op Smartphone of outdoorapparatuur vindt u informatie onder hoofstuk Vraagbaak/kennisbank bij het Ruiteren & mennen met GPS-navigatie.

 

Afwijkingen in de trajecten en plaatselijke aanwijzingen

De routeplanner dient beschouwd te worden als een goede en handige leidraad om uw weg te vinden. De routestructuren op de routeplanner kunnen echter in bepaalde gevallen enigszins afwijken van de situatie ter plaatse. U dient altijd zelf te bepalen waar uw plaats als ruiter of menners is en de aanwijzingen ter plaatse op te volgen.  

 

Voor ruiters en menners

Voor Nederland en Belgisch Vlaanderen geldt dat alle routes op onze routeplanner ook geschikt zijn voor menners, tenzij anders aangegeven.

Is een route niet geschikt voor menners, dan staat dit aangegeven met een symbooltje van een menner met een rood kruis erdoor

 

Voor het overige deel van België, Luxemburg, Duitsland en de rest van Europa kunnen we dat niet met zekerheid stellen, omdat er vaak afwijkende regelgeving is voor menners ten opzichte van gebruik van wegen en paden. Hierdoor geldt dus voor alle routes op onze routeplanner in bovengenoemde landen dat we ze als  uitsluitend geschikt zijn voor ruiters betitelen. 

 

Trajecten in het buitenland, waarvan we wel met zekerheid weten dat deze geschikt zijn voor menners, zullen als GPX-bestand worden opgenomen in de rubriek Toeristische informatie- Menroutes.

 

Tip: Wanneer u met paarden gaat reizen, ga dan uitsluitend goed voorbereid op pad en met gezond verstand. 

Neem in onbekend gebied altijd een papieren landkaart of uitgeprinte versie van uw route mee, voor wanneer de techniek u in de steek laat. 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

In Nederland is voor het eerst een met het Westnijlvirus besmette vogel aangetroffen
Lees meer >

De R&M thema-en gekleurde routes door het Drents Friese Wold zijn geheel geüpdate
Lees meer >

Horse Event 2020 definitief van de baan
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2020 Design by Medusa