Prubo TopoGPS Multiclips Paardenevenementen.nl Hestabv Vermeeren NVVR Nieuws R&M

Ruiteren & Mennen door het Leersumseveld Utrechtse Heuvelrug korte route 11 km

 

 

Het Leersumse Veld is een van de bekendste natuurgebieden binnen de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte. Ten tijde van de ijstijd is dit gebied uitgesleten door smeltwater van de gletcher die ook stuwwal de bekende Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd. Door ontbossing en overbeweiding in de loop van eeuwen is de grond uitgeput geraakt en werd het Leersumse Veld uiteindelijk een gebied van stuifzand en heide en waar zich op de nattere delen veen kon vormen. De Leersumse Plassen werden gevormd doordat gedurende de 18e eeuw het veen werd afgegraven om als brandstof te dienen. Het stuifzand vormden zich door overbeweiding en het afplagging van heide, waardoor deze zich niet tijdig meer kon herstellen en de wind vat kreeg op het zand. Om dit te voorkomen heeft men in de 19de eeuw opnieuw bossen aangeplant. Bij Leersum zijn nog enkele stuifzandgebieden te vinden. Zoals de Ginkelse Duinen, zuidoostelijk van het Leersumse Veld. 

 

  

R&M versie 06-03-2021

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Digitale kaart Ruiteren&Mennen door het Leersumseveld Utrechtse Heuvelrug korte route 11 km

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX bestand via onderstaande link: 

GPX bestand Ruiteren&Mennen door het Leersumseveld Utrechtse Heuvelrug korte route 11 km

 

 

Bijzonderheden:

  

Deze route is geupdate op 06-03-2021

 

   De route is toegankelijk voor ruiters en menners.

De route is in het veld bewegwijzerd middels knooppuntborden.  De te volgen nummers vanaf parkeerplaats Scherpenzeelseweg 75-90-91-93-94-95-90-75-74-88-89-84-83-77-76-75-parkeerplaats. Ook te rijden in omgekeerde volgorde. Indien u start vanaf Het Leersumse Veld dan is de route 1,6 km langer.

 

Het Leersumse Veld

Heulweg 10  
Leersum 
 

Parkeerplaats Utrechtse Baan

Splitsing Utrechtese Baan / Scherpenzeelseweg nabij knooppunt 75

Coördinaten: 

52.023821383226704, 5.449932217597962

 

Het paardenpad loopt grotendeels om het Leersumse Veld heen, buiten het hek langs, maar de plas is duidelijk te zien en is een schitterend gezicht. Ten noordoosten van het veld gaat het paardenpad wel door het gebied, hier lopen ook runderen. Om het begrazigsgebied te doiorkruisen moeten er twee hekken geopend en uiteraard ook weer gesloten worden.

De paden bij Leersum zijn voornamelijk zandpaden met hoogte verschillen, we zitten hier immers al een stuk zuidelijker op de Utrechtse Heuvelrug.  

 

Let er wel op dat sommige stukken zwaar zijn door mul zand (bijvoorbeeld tussen knooppunt 89-84, de kruising ten noorden van 76) en richting Amerongen de hoogteverschillen toenemen. Het pad tussen 70 en 71 wordt drassig bij regenval.

Voor knooppunt 90 zit een steile helling, menners kunnen als alternatief het zandpad pakken wat voor de helling langsloopt en verderop naar links (dit is geen ruiterpad). De route heeft tussen 94 en 91 een mooi uitzicht op de afloop van de Heuvelrug. 

Deze route steekt ook de Scherpenzeelseweg over, het donkere bos van Amerongen in.


 

Points of Interest voor hippische toeristen:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde link. 

 

 

'

Het Leersumse Veld                  

Heulweg 10
3956KR Leersum
tel.: 0343481264
email: leersumseveld@hotmail.com
internet: www.leersumseveld.nl

 

Met je paard op Vakantie! Samen overnachten op het Leersumse Veld. Onze appartementen liggen aan de rand van het Prachtige park Utrechtse Heuvelrug. Heerlijk genieten van de schitterende ruiterroutes in de mooie natuur van het Nationaal Park. Na een dag heerlijk paardrijden of mennen lekker nagenieten op ons terras met een heerlijk drankje en hapje. U kijkt uit op de paardenweide en stallen waar ook uw paard staat te genieten. Wij beschikken over 4 appartementen geschikt voor 2 personen. Of een groepsaccommodatie vanaf 6 personen tot 12 personen, ook is het mogelijk om bij ons paarden te huren. Voor overige informatie zie onze website: www.leersumseveld.nl 


 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa