Multiclips Hestabv Nieuws R&M TopoGPS NVVR Paardenevenementen.nl Prubo Vermeeren

Ontdek de Watering bij Lommel-Kolonie. Route 3 Oude Maai-route 16,8 km

 Watering bij Lommel-Kolonie 

 

Lommel is een gemeente in de Limburgse Kempen net over de Nederlandse grens. Door het gebied van Lommel loopt een grensoverschrijdende knooppuntenroute, maar omdat er nog veel meer mooie natuur te ontdekken is, heeft gemeente Lommel zelf ook nog routes uitgezet. Alle routes zijn in het veld bewegwijzerd door middel van bordjes met de routenaam.

De routes zijn nu door Ruiteren & Mennen in kaart gebracht en gedigitaliseerd. Al deze routes zijn als zelfstandige route te rijden met GPS-navigatie of met kaartje,  maar ook te combineren met andere trajecten op onze routeplanner.

 

De Oude Maai-route brengt u langs de randen van de ten noorden van het Kempens kanaal gelegen natuurparel 'De Watering"  bij Lommel-Kolonie. Ze behoren tot het uniek stukje cultureel erfgoed dat ontstaan is als onderdeel van de oprichting van Weldadigheidskolonie.

 

 

Even een stukje geschiedenis over het ontstaan

Geïnspireerd door irrigatiesystemen in Noord-Italië vatte in 1835 de Belgische regering een plan op tot het verbetering van schrale gronden in de Kempen. Door gebruik te maken van het kalkrijk Maaswater werd de onvruchtbare schrale grond vormen tot rijke hooilanden. Daartoe werden vanaf het Maas-Scheldekanaal, kanaaltjes gegraven naar een bevloeiingsgebied, de zogenaamde watering (vloeiweide). Een systeem dat zeer gebruikelijk werd in Europa, maar na de komt van de kunstmest zijn functie verloor.

 

Ongeveer tegelijkertijd werd  naast de watering een nederzetting (landbouwkolonie) gebouwd bestaande uit een twintigtal boerderijen, een pastorie en een school, met als doel om de armoede te bestrijden. Landlopers en daklozen konden in deze Kolonie van Weldadigheid als arbeider aan de gang op een aan hun toegewezen kleine hoeve, om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Echter de hoeves waren te klein en de grond te schraal om te kunnen dienen voor veeteelt, waardoor het plan uiteindelijk maar zeer matig is geslaagd. Wat nu rest is een prachtig landschap met, voor Europa, soms uniek natuur.

 

In de watering of te wel de vloeiweiden vinden vele planten- en diersoorten een aangenaam thuis. Er zijn nog heel wat restanten van vroegere populierenaanplantingen te vinden Ook inlandse eik, es en beuk alsook walnoten en zoete kers groeien er.

Het oude gebruik van ‘witteren’ oftewel het jaarlijks onderwater zetten van de vloeiweiden, wordt door vrijwilligers al ruim 40 jaar in stand gehouden. Tijdens het witteren krijgen de vloeiweiden van de Grote Watering extra water om veel gras en bloemen te doen groeien. Tijdens de witterweken, heerst er een gezellige drukte met als leuze ‘Lommel wittert! Rijke waters, golvend gras‘. 

Lommel Kolonie en de Watering: een stukje cultureel erfgoed dat gekoesterd wordt. 

 

Interessant om eens te bezoeken zijn het:

Archeologisch museum De Kolonie  

Museum Wateringhuis 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart Ontdek de Watering bij Lommel-Kolonie. Route 3 Oude Maai-route 

 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX Ontdek de Watering bij Lommel-Kolonie. Route 3 Oude Maai-route 

 


 

BIJZONDERHEDEN:

 

   De Maaiveld-route is geschikt voor ruiters en menners. De route is in het veld bewegwijzerd door middel van routenaam-bordjes.

 

 Parkeerplaatsen geschikt voor trailers

Parkeerplaats Boskantstraat nabij huisnummer 60, Lommel-Kolonie

 


 

 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 

 

 

Weijergaerde
Boscheind 79
5575AA Luyksgestel
tel.: 0497-542491 
email: info@weijergaerde.nl 
internet: www.weijergaerde.nlThuis in de natuur. Een fijne vakantie voor u en uw paard. Bij Weijergaerde kunt u uw paard meenemen op vakantie. U slaapt in een van onze comfortalbe vakantiehuizen, terwijl uw paard gestald staat in een van de ruime boxen. Overdag kunnen de paarden in de wei voor het vakantiehuis gezet worden. Vanaf het terrein kunt u gebruik maken van onze routes variërend van 5 tot 20 km, of een ervaren ruiter kan in alle vrijheid zijn eigen pad kiezen. Onze routes gaan langs de mooiste plekjes in de omgeving, heerlijk galopperen over brede zandpaden, stappen langs vennen, bossen en heide. Of met uw span genieten op een mooie picknick plek. Voor meer informatie bezoek onze site of neem gerust contact met ons op.


 

Vakantiewoning Pelterheggen  
Broeseinderdijk 112
3910 PELT
tel.: 0496298547
email: info@pelterheggen.be
internet: www.pelterheggen.be

 

Op de grens van België en Nederland, omgeven door prachtige natuur, ligt vakantiewoning Pelterheggen. Een luxe vakantiewoning voor 8 personen voorzien van alle comfort. Onze vakantiewoning is vrij gelegen aan de rand van weilanden met zicht op het Kempens landschap. Een ideale locatie om even tot rust te komen. Bij ons komt uw paard gewoon mee op vakantie. We beschikken over een stal met 2 paardenboxen en een ruime weide. Limburg is paardenprovincie! Middels de bekende knooppunten kunt u uw eigen route samenstellen zowel in België als Nederland. Na één van de vele ruiterroutes in de omgeving te hebben verkend, kunnen de paarden lekker uitrusten in de stal of vrijlopen in de weide. De stal is ruim genoeg om ook uw koets te kunnen plaatsen. Uw auto met trailer past op onze parkeerplaats binnen het terrein.


 

Heithoeve
Kooiveldstraat 8
3900 Overpelt
tel.: 0032471 920 704 
email: filip.simons71@gmail.com 
internet: www.heithoeve.be

Onze hoeve is gelegen in het grootste aaneengesloten natuurpark van Vlaanderen, Bosland, onmiddellijk aan het ruiter- en menroutenetwerk. Ideaal dus om van hieruit de prachtige groene omgeving te verkennen. We verhuren 2 gezellige vakantiewoningen voor 4 personen, een zelfgebouwde woonwagen en paardenstallen met weiden. Je kan bij ons dus logeren met je paard aan de deur. Er is tevens een verlichte rijbak en voldoende plaats om je paardenvrachtwagen en koetsen veilig te parkeren.

 


 

De Negende Zaeligheyt
Witrijtseweg 15
5571XJ Bergeijk
tel.: +31(0)497-514698 
email: info@sbp.nl 
internet: http://negendezaeligheyt.nl/

Vakantiepark en Natuurpoort De Negende Zaeligheyt. Het adres om heerlijk te eten, drinken en overnachten in het groen. Voor uw paarden is een aanbindplaats aanwezig. Er is een ruime parkeergelegenheid. Ervaar de rust midden in een stiltegebied in Bergeijk. Wakker worden bij het gefluit van vogels, ‘s avonds lekker bij het kampvuur zitten met alleen het geknisper van brandend hout. Gelegen midden in de bossen, is dit hét plekje om te genieten van de natuur en de rust. De Negende Zaeligheyt ligt midden in de natuur van boswachterij de Kempen. Een prachtige omgeving van bossen en heidevlaktes. Op ons vakantiepark kun je ook aan allerlei in-en outdooractiviteiten meedoen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.


 

MOUNTAIN OAK / Bed and breakfast en Camping
Burg. Aartslaan 43
5571 TR Bergeijk
tel.: 0497-574181 of 0653833787 
email: info@mountain-oak.nl

B & B alleen voor gasten met paarden ! tevens is het ook mogelijk om op onze camping te overnachten met Uw eigen tent/caravan ! Ruime paarden stallen en weiland, aan paardrijd routes met uitgestrekte en brede zandpaden !  

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa