De Groote Heide Zoobi Hestabv G LTO TopoGPS Vermeeren MrGPS Boertjes

Ontdek de purperen heideparel van Lommel. Route 5 Kattenbos-route 10,8 km

 

Lommel is een gemeente in de Limburgse Kempen net over de Nederlandse grens. Door het gebied van Lommel loopt een grensoverschrijdende knooppuntenroute, maar omdat er nog veel meer mooie natuur te ontdekken is, heeft gemeente Lommel zelf ook nog routes uitgezet. Alle routes zijn in het veld bewegwijzerd door middel van bordjes met de routenaam.

De routes zijn nu door Ruiteren & Mennen in kaart gebracht en gedigitaliseerd. Al deze routes zijn als zelfstandige route te rijden met GPS-navigatie of met kaartje,  maar ook te combineren met andere trajecten op onze routeplanner. 

 

 

Rondom de stad Lommel is veel natuur te vinden. Van de vroegere, versnipperde Kempense heide zijn 4 pareltjes bewaard gebleven op Lommels grondgebied. Namelijk de Blekerheide en Riebos ten noorden, de Heuvelse Heide ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van de stad. Deze laatste sluiten weer aan op het bosgebied Pijnven bij Overpelt. Zij maken onderdeel uit van het veel grotere boscomplex Bosland dat meer dan 6000 ha. beslaat

 

Zoals de naam van deze route al aangeeft gaat deze door het Kattenbos. Dit duin-en heidegebied werd vormgegeven tijdens de laatste ijstijd. Eeuwenlang werd dit landschap ten zuidwesten van Lommel gedomineerd door schrale vegetaties van heiden en stuivend zand. Om deze woeste gronden te bedwingen werden ze bepland met Grove den. Door de winning van zilverzand zijn ook in dit gebied enkele meertjes ontstaan ook zijn en nog turfputten.  De route doet het zuidelijke stuk van de Kattenbosserheide aan, wat een van de 4 overgebleven heidegebieden is op het grondgebied van Lommel. Dit mooie heidegebied wordt gesierd door de fraaie vormen van de hier voorkomende jeneverbesstruiken.  

Het voornamelijk natte heidegebied is begroeid met struik- en dopheide, wilde gagel, zonnedauw, wolfsklauw en klokjesgentianen. Verder kun je er reeën, vossen, das, en bunzing treffen,net als de sperwer, zwarte specht, nachtzwaluw en klapekster en buizerd.

 

 

 

 


 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1522651910|0a6996a779c406c0a8b14f738b1ecfa1a783805f

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1522651910|0a6996a779c406c0a8b14f738b1ecfa1a783805f

 


BIJZONDERHEDEN

 

   De Kattenbos-route is geschikt voor ruiters en menners. De route is in het veld bewegwijzerd door middel van routenaam-bordjes.

 

 Parkeerplaatsen geschikt voor trailers : 

 

1. Parkeerplaats Gelderhorsten nabi huisnummer 45, 3920 Lommel

2. Parkeerplaats Zandstraat nabij huisnummer 36, 3920 Lommel 


 

 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

De juiste locaties van vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenstaande link: 

 

Weijergaerde
Boscheind 79
5575AA Luyksgestel
tel.: 0497-542491 
email: info@weijergaerde.nl 
internet: www.weijergaerde.nlThuis in de natuur. Een fijne vakantie voor u en uw paard. Bij Weijergaerde kunt u uw paard meenemen op vakantie. U slaapt in een van onze comfortalbe vakantiehuizen, terwijl uw paard gestald staat in een van de ruime boxen. Overdag kunnen de paarden in de wei voor het vakantiehuis gezet worden. Vanaf het terrein kunt u gebruik maken van onze routes variërend van 5 tot 20 km, of een ervaren ruiter kan in alle vrijheid zijn eigen pad kiezen. Onze routes gaan langs de mooiste plekjes in de omgeving, heerlijk galopperen over brede zandpaden, stappen langs vennen, bossen en heide. Of met uw span genieten op een mooie picknick plek. Voor meer informatie bezoek onze site of neem gerust contact met ons op.

 


 

 

Heithoeve
Kooiveldstraat 8
3900 Overpelt
tel.: 0032471 920 704 
email: filip.simons71@gmail.com 

internet: www.heithoeve.be

Onze hoeve is gelegen in het grootste aaneengesloten natuurpark van Vlaanderen, Bosland, onmiddellijk aan het ruiter- en menroutenetwerk. Ideaal dus om van hieruit de prachtige groene omgeving te verkennen. We verhuren 2 gezellige vakantiewoningen voor 4 personen, een zelfgebouwde woonwagen en paardenstallen met weiden. Je kan bij ons dus logeren met je paard aan de deur. Er is tevens een verlichte rijbak en voldoende plaats om je

paardenvrachtwagen en koetsen veilig te parkeren.

 


Vakantiewoning Pelterheggen  
Broeseinderdijk 112
3910 PELT
tel.: 0496298547
email: info@pelterheggen.be
internet: www.pelterheggen.be

 

Op de grens van België en Nederland, omgeven door prachtige natuur, ligt vakantiewoning Pelterheggen. Een luxe vakantiewoning voor 8 personen voorzien van alle comfort. Onze vakantiewoning is vrij gelegen aan de rand van weilanden met zicht op het Kempens landschap. Een ideale locatie om even tot rust te komen. Bij ons komt uw paard gewoon mee op vakantie. We beschikken over een stal met 2 paardenboxen en een ruime weide. Limburg is paardenprovincie! Middels de bekende knooppunten kunt u uw eigen route samenstellen zowel in België als Nederland. Na één van de vele ruiterroutes in de omgeving te hebben verkend, kunnen de paarden lekker uitrusten in de stal of vrijlopen in de weide. De stal is ruim genoeg om ook uw koets te kunnen plaatsen. Uw auto met trailer past op onze parkeerplaats binnen het terrein.

 


De Negende Zaeligheyt
Witrijtseweg 15
5571XJ Bergeijk
tel.: +31(0)497-514698 
email: info@sbp.nl 
internet: http://negendezaeligheyt.nl/

Vakantiepark en Natuurpoort De Negende Zaeligheyt. Het adres om heerlijk te eten, drinken en overnachten in het groen. Voor uw paarden is een aanbindplaats aanwezig. Er is een ruime parkeergelegenheid. Ervaar de rust midden in een stiltegebied in Bergeijk. Wakker worden bij het gefluit van vogels, ‘s avonds lekker bij het kampvuur zitten met alleen het geknisper van brandend hout. Gelegen midden in de bossen, is dit hét plekje om te genieten van de natuur en de rust. De Negende Zaeligheyt ligt midden in de natuur van boswachterij de Kempen. Een prachtige omgeving van bossen en heidevlaktes. Op ons vakantiepark kun je ook aan allerlei in-en outdooractiviteiten meedoen. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

 


MOUNTAIN OAK / Bed and breakfast en Camping
Burg. Aartslaan 43
5571 TR Bergeijk
tel.: 0497-574181 of 0653833787 
email: info@mountain-oak.nl

B & B alleen voor gasten met paarden ! tevens is het ook mogelijk om op onze camping te overnachten met Uw eigen tent/caravan ! Ruime paarden stallen en weiland, aan paardrijd routes met uitgestrekte en brede zandpaden !

 


  Nieuws

Alle nieuwsitems

Mogelijk gebruik elektrische sporen in de springsport
Lees meer >

Het wordt warm! Vroeg uit de veren is ideaal voor je paard en hond.
Lees meer >

Werkstraf voor hoefsmid na hamerslag op paardenhoofd
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2020 Design by Medusa