Deze route heeft 3 varianten qua afstand.
De totale route bedraagt 38,1km. Ingekorte versies van 17,3 of 29,4 km zijn hieronder ook beschikbaar als digitale kaart en gpx-bestand.
Denk je aan het Pajottenland dan denk je aan glooiende mozaïeken van vruchtbare kouters en bosschages. Aan een door beken geboetseerd glooiend heuvelland. Aan holle wegen, vergezichten, boerderijtjes, trekpaarden, dorpen en plattelandscafeekes. Ook wel het ‘Toscane van het noorden’ genoemd vormt het met haar inspirerende landschappen de schakel tussen de Vlaamse-en Brabantse Ardennen. Die schakel maakte ook dat het Pajottenland de bakermat werd voor het Belgisch Trekpaard dat is ontstaan uit het Vlaams paard en het Ardens trekpaard.
Pieter Bruegel's bakermat lag eveneens in het Pajottenland. Met regelmaat keerde hij ernaar terug om inspiratie op te doen, iets wat terug te vinden is in zijn landschapsschilderingen.
Net als bij de internationaal befaamde kunstenaar Koenraad Tinel die zijn geliefde Pajottenland al meer dan 50 jaar weerspiegelt in zijn beeldende creaties, schilderijen en vertellingen.
Koenraad Tinel werd geboren te Gent in 1934. De gedreven beeldend kunstenaar, bronsgieter, schilder, schrijver en illustrator is ondanks zijn gevorderde leeftijd bereikt nog steeds enthousiast aan het werk. Zo werkt hij momenteel aan een Fries project met de bestseller auteur Geert Mak (boek verschijnt voorjaar 2020) en was hij onlangs ook te gast op het Explore the North Festival in Leeuwarden met de voorstelling Rode Ruiterij.
Als 10-jarige jongen moest Koenraad, ten tijde van de tweede wereldoorlog in 1944, met zijn ouders naar Duitsland vluchten. De gebeurtenissen uit die periode van zijn jeugd lieten een onuitwisbaar trauma achter dat hem blijvend heeft getekend en in veel van zijn creaties worden weerspiegeld.
De jonge Tinel studeerde beeldhouwen aan het Hoger Instituut La Cambre te Brussel. Na zijn opleiding maakte hij in 1956 een memorabele studiereis per 2CV naar Midden-Indië (tempels van Ellora en Ajanta).
Aan de afdeling entomologie (dierkunde) van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen in Brussel werkte hij een tijd als wetenschappelijk tekenaar.
Koenraad maakte zich alle technieken van metaalbewerking eigen en startte in 1963 met een eigen smederij. Voor diverse musea en belangrijke opdrachtgevers in Europa ontwierp en vervaardigde hij metalen meubilair en sokkels voor kunstwerken. In 1966 vestigt hij zich met vrouw en kinderen in een Brabantse vierkantshoeve in Gooik (Pajottenland) en begint er een bronsgieterij voor eigen werk. In 1971 stopt hij met smeden om zich geheel te kunnen wijden aan het vrije beeldhouwen en tekenen. Tegelijk aanvaart hij het docentschap aan Sint-Lukas Hogeschool in Brussel waar hij tot 1999 titularis van de beeldhouwafdeling is. Momenteel woont en werkt Tinel in de oude kasteelhoeve Leysbroek aan de rand van het Stiltegebied Dender-Mark.
Koenraad creëert heden ten dage voornamelijk in metaal en gemengde technieken (mixed media). Zijn monumentale sculpturen in staal ‘Ruiters van de Apocalyps’ en ‘Eendagsvliegen’ - waren jaren te zien in het domein Groenenberg bij het kasteel van Gaasbeek en de Brigittinnenkapel in Brussel. Dichter bij zijn huis op de Congoberg, enkele honderden meters van zijn atelier staat de 8 meter hoge ‘De ontvoering van Europa’ waar de eerste R&M-themaroute van het Pajottenland naar vernoemd is: https://www.ruiterenenmennen.nl/C396-De-Ontvoering-van-Europa-route-Denderwindeke-258-km.html
Koenraad Tinel te paard op de Congoberg bij zijn creatie "Ontvoering van Europa'
Ode aan Prins, trots van Brabant
De in 1864 te Grimminge geboren trekpaardhengst Prins is de legendarische stamvader van het Belgisch Trekpaard.
Op 2,5 jarige leeftijd komt Prins in handen van Auguste Oreins en gaat vanaf dan door het leven als dekhengst Gugusse. Rondtrekkend van dorp naar dorp bedient Gugusse de trekpaardmerries van de boeren uit de omgeving. Auguste houdt van dit leven, zijn prachtige hengst en van iets te veel geestrijk vocht. De boeren wisten van dat laatste en verleidde Auguste daarmee om hem zodoende enkele dagen bij hun te laten verblijven. Daarmee hadden ze zekerheid om zoveel mogelijk van hun merries bevrucht te krijgen. Tot op zekere dag Auguste te horen krijgt dat zijn hengst niet meer door de keuringscommissie zal worden goed bevonden. Auguste besluit snel om Gugusse nu deze nog dekpermissie heeft te verkopen aan een handelaar voor 1100 frank en een karrevracht hooi. Auguste mist al snel zijn trouwe Guguse en het leven dat hij gewend was, raakt aan de drank en sterft op de leeftijd van 55 jaar.
Na jaren van omzwervingen komt de inmiddels 14-jarige Gugusse via de handel in eigendom van de stoeterij van Jules Hazard alwaar hij de naam Orange I krijgt waaronder hij legendarisch is geworden. Prins, Gugusse en Orange I zijn namen voor een en hetzelfde trekpaard. De hengst sterft in 1885 op 21jarige leeftijd. Orange I liet een enorm nageslacht na van fokmerries en goedgekeurde dekhengsten waaronder de vermaarde dekhengsten Jupiter en Brillant.
Het Standbeeld 'Prins, trots van Brabant' werd in 1992 onder enorme belangstelling op de Markt van Lennik ingehuldigd. Het monumentale, bijna 4 meter hoge bronzen beeld is van de hand van kunstenaar Koenraad Tinel.
Het standbeeld is een ode aan het Belgische trekpaard dat haar oorsprong heeft in het Pajottenland en dan met name in Grinmminge, Vollezele en Lennik. Bedoeld als eerbetoon aan het Belgisch trekpaard voor haar enorme betekenis in de toenmalige landbouw en het trekpaard als exportproduct in de periode 1870 - 1940.
In het midden van de 19e eeuw had men door de opkomst van de industriële revolutie zowel in West-Europa als in Noord-Amerika sterke paarden nodig met een betrouwbaar karakter om zware machines en schepen te trekken. In deze periode, toen er nog geen landbouwtractoren waren was de vraag naar de kracht van het Belgisch trekpaard enorm.
Aan het begin van de 20e eeuw werd het 'Brabants' trekpaard geëxporteerd naar heel Europa en zelfs ver daarbuiten. De piek van deze wereldhandel was tussen de 1ste en 2de wereldoorlog. In die periode stonden in België zo’n 250.000 stamboektrekpaarden geregistreerd, waarvan er jaarlijks zo’n 30.000 werden uitgevoerd. Door de intrede van de tractor in de jaren '50 van de vorige eeuw, kwam en snel een eind aan de export en het gebruik van de 'Brabander' in de landbouw. Aan het einde van de 20ste eeuw waren en nog maar 6000 van deze imposante dieren over.
In 2012, 25 jaar na de inhuldiging van het 'Prins, trots van Brabant' werd dit gebeuren feestelijk herdacht en gevierd dat het bloed van Prins door de aderen stroomt van ieder Belgisch trekpaard.
In Vollezele is in het voormalig gemeentehuis het Museum van het Belgisch trekpaard gevestigd. Voor de ingang prijkt daat het standbeeld van Brillant, zoon van Prins, trots van Brabant.
Wilt u meer weten over de creaties en publicaties van Koenraad Tinel
Meer info over het Belgisch trekpaard: Museum van het Belgisch trekpaard
ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN
Deze Ode aan Prins-themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:
https://www.ruiterenenmennen.
Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link:
Verkorte route Ode aan Prins 17,3 km
Interactieve kaart: https://www.ruiterenenmennen.
GPX-bestand: https://www.ruiterenenmennen.
Verkorte route Ode aan Prins 29,4 km
Interactieve kaart:https://www.ruiterenenmennen.
GPX-bestand: https://www.ruiterenenmennen.
BIJZONDERHEDEN:
De route is geschikt voor ruiters en menners.
De route is niet bewegwijzerd/gemarkeerd
De route is voor +/- 50 % onverhard
Route gaat over heuvelachtig terrein. Zorg dat de remmen van uw menwagen in orde zijn.
Zondags kan het erg druk zijn met andere recreanten, want de streek is gegeerd voor allerlei evenementen zoals wielerwedstrijden, motortours, wandeltochten etc
PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS:
1. Krepelstraat 109 - 9400 Denderwindeke. Coördinaten: 50.79088, 3.99660
2. Kloosterstraat Oetingen. Coördinaten : 50.77389, 4.06116
POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN
Onderdak & Horeca
Taverne De Kroon
Krepelstraat, 109
9400 Denderwindeke
tel.: 0475499616
email: taverne.dekroon@outlook.com
internet: www.tavernedekroon.be
Wij bevinden ons aan de rand van de velden, de ideale plaats om even bij te komen tijdens een wandeling. De groene omgeving biedt u verschillende wandelpaden, fietsroutes en ruiterpaden en men-routes. De routes die de parel zijn van het Pajottenland, vanwege de unieke ligging en het vertrekpunt. Onze gezellige taverne biedt u de mogelijkheid gebruik te maken van een gevarieerde menukaart en uitgebreide bierkaart. Het is dan ook de uitgesproken plek waar je met vrienden kan afspreken voor een gezellige babbel tussen pot en pint. Taverne De Kroon is dan ook de ideale pleister • Jullie zijn steeds welkom • Eigen parking voor fietsers, moto’s en paarden • Gouden tip! Voor groepen reserveren • Open van woensdag tot zondag vanaf 12u. Steeds welkom
Ruiteren & Mennen zoekt overnamekandidaten
Lees meer >
Symposium Paardenwelzijn 'De paarden spreken, luister naar ze'
Lees meer >
Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >