NVVR TopoGPS Prubo Hestabv Multiclips Paardenevenementen.nl Vermeeren Nieuws R&M

Over de Renderklippen en het Erf van Daendels naar de Ontmoeting op het Heerderstrand 22,4 km.

 

 

De Renderklippen is een natuurgebied van de gemeente Heerde en bestaan uit met heide begroeide stuwwallen die gevormd zijn is de ijstijd. 

Het gebied zou zijn naam danken aan het de runderen (render) die in het gebied samen met schapen werden geweid. Andere bronnen zeggen dan weer dat  Renderklippen de betekenis heeft van 'op- en neer gaande heuvels'. Door intensieve begrazingvan het gebied in de Middeleeuwen, kon zich op de arme zandgrond geen bos vormen en ontstonden heidevelden. Heidevelden zijn altijd een gevolg van menselijke activiteit. Wanneer deze activiteiten verminderen of ophouden zal de natuur de heidevelden snel doen veranderen in een meer gevarieerd open grasland met bossages van voornamelijk  eiken, berken en grove dennen. Het onderhouden van heidevelden is derhalve een kostbare en arbeidsintensieve aangelegenheid.

 

Midden op de Renderklippen staat de schaapskooi van waaruit de herder dagelijks vertrekt met zijn kudde bijzondere Veluwse heideschapen. Het Pluizenmeertje is van de aanwezige vennetjes wel het meest bekende.

Door de ligging, ver van steden verwijderd, is de Renderklippen één van de zeldzame plekken in Nederland waar het 's nachts nog echt donker wordt.

De dichtstbij gelegen plaatsen zijn Epe en Heerde. Heerde is een zogenaamde Cittaslow-gemeente. Cittaslow is een internationaal keurmerk voor gemeenten die op het gebied van leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit goed scoren.

 

Deze route gaat langs bij het Heerderstrand. Dat is een recreatieplas nabij Heerde, die zijn oorsprong vond uit de zandwinning voor de aanleg van de A50. Op het strand is het werk ‘De Ontmoeting’ van kunstenaar Frans Goldhagen te zien is. Het is een beeldengroep van 60 betonnen sculpturen. Man-en vrouwsfiguren die 2 aan 2 , met een kind tussen hen in,  vanaf het strand het water in lopen. 

De kunst- maar ook kunstminnende Goldhagen ging na zijn middelbare school, naar de kunstacademie in Parijs. Hoewel hij zes jaar in Parijs heeft gewoond,  kon hij nooit echt aarden, de hectiek van deze grote stad was daar debet aan. Na zijn terugkeer in Nederland heeft hij zich teruggetrokken in een rustig landelijke buitengebied waar hij alle inspiratie en ruimte vond om zijn kunstwerken te creëren.

 

In opdracht van van Leisurelands schiep hij voor de recreatiegebieden op de Veluwe en in het Rijk van Nijmegen enkele in het oog springende witte creaties. Het zijn grote witte kunstwerken die goed opvallen in hun groene omgeving.

 

Ook doorkruisen we Landgoed De Dellen waar Gelders Landschap & Kastelen de scepter zwaait. Het Landgoed met een rijke geschiedenis, kwam in 1802 in hande van generaal van de Bataafse republiek H.W. Daendels. Het Erf Daendels is als naam altijd blijven bestaan. Een kleine 50 jaar nadat Daendels het Landgoed in bezit kreeg,  kwam het in handen van de weerkundige Prof. C.H.D. Buys Ballot, bekend van de wet van Buys Ballot.   

De Dellen is een schitterend gebied met bos en heidevelden, vennen en sprengen. Hierdoor is het een gebied waar veel dieren zich thuis voelen. Tijdens je rit kun je zomaar oog in oog komen te staan met een groep wilde zwijnen, edelherten, vos, das of marter, om er maar een paar te noemen. Het gebied is ook rijk aan reptielen en amfibiën en veel vogels.  

 

 


ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1532861590|10a35961a91d750d9bbb1eebf0df428bd913f7c1 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1532861590|10a35961a91d750d9bbb1eebf0df428bd913f7c1


 BIJZONDERHEDEN: 

 

  

Route is geschikt voor ruiters en menners

 

   

Parkeerplaatsen geschikt voor trailers:

1. Schaapskooi Heerde

Elburgerweg 33

Coördinaten: 52.384558, 5.992162

 

2. Parkeerplaats Elburgerweg ( Nabij Scaapskooi)

Coördinaten: 52.390700, 5.996528

 

3. Parkeerplaats Kooiweg nabij huisnummer 8, Heerde

Coördinaten: 52.379627,  6.002655

 

4. Parkeerplaats Renderklippenweg Heerde

Coördinaten: 52.374102,  5.980907  


POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN


 

 

WoudStee                     
Koepelweg, 4
8161 NJ Epe
tel.: 0652536660
email: info@woudstee.nl
internet: www.woudstee.nl

 

Hoeve WoudStee ligt aan de rand van de Veluwe in het vriendelijke dorp Epe en biedt, naast een luxe verblijf voor jou, ook een comfortabel onderkomen voor je paard. Terwijl je in één van de 2 vakantiehuizen vertoeft, wordt je paard of pony in de watten gelegd in een van de 12 ruime paardenstallen op de hoeve. Voorzien van alle gemakken en te midden van de Veluwse natuur zijn jij en je paard verzekerd van een heerlijke vakantie. Met maar liefst 140 km aan ruiterpaden door het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa kan je uren op pad.

 

 


 

 

B&B De Hooge Woeste   
Woesterbergweg 6
8166HE Emst
tel.: 0629561996 
email: info@dehoogewoeste.nl 
internet: http://www.dehoogewoeste.nl/ 

 

De Hooge Woeste in Emst beschikt over afzonderlijk, vier volledig ingerichte accommodaties. Er zijn 5 stallen beschikbaar en een weide. De accommodaties zijn dusdanig ingericht waardoor u ook op basis van alleen logies bij mij kunt verblijven. Ik zit met de oprit direct aan ruiter-men-wandel-en fietspaden. Aangezien ik als eigenaar ook regelmatig men of als ruiter er op uit trek, kan ik u adviseren met betrekking tot de routes die u wilt gaan rijden. De omgeving waar u gaat rijden bestaat uit brede zandpaden, heide en bossen. Vaak loopt er ook een fietspad langs de brede zandpaden. Op uw route kunt u 1-2 uitspanningen aandoen waar u en uw paard zich te goed kunnen doen aan een hapje en een drankje. Graag verwelkom ik u in één van mijn accommodaties.

Uw gastvrouw Joan


 

                                        

 

 

Renderklippenhoeve          
Sprengenweg 99
8161ND Epe
tel.: 31648078860
email: info@renderklippenhoeve.nl
internet: www.renderklippenhoeve.nl
  

 

Bij ons op de Veluwe is het de ideale plaats om op een ontspannen wijze te genieten van de natuur en prachtige omgeving van Epe. Wij bieden u 4 fantastische vakantiewoningen voor 4 of 6 personen. (een aantal van deze woningen en de paardenstallen verhuren wij i.s.m. een partner). Voor de paarden is alles tip top geregeld. De paarden verblijven in zeer luxe ruime stallen met onbeperkte weidegang of paddock in het nabij gelegen stallencomplex aan de Koepelweg 4. Dit bevindt zich direct aan de ruiterroute, aan de rand van het bos. Heerlijk ontspannen rijden met je paard in het stiltegebied op en rond natuurgebied de Renderklippen. Wij zijn erg blij dat onze gasten ons steevast met 5 sterren beoordelen. Onze missie is dat u een plezierige tijd beleeft samen met uw paard! Daar staan we voor. Wilt u ook een keer komen logeren, ga dan snel naar www.renderklippenhoeve.nl of naar onze facebook pagina https://www.facebook.com/renderklippenhoeve. Wij zien u graag. Hartelijke groet, Ruud en Helga Jager 

 

 


Stalling en Yurt overnachting Ex-Equo

Oranjeweg 93
8166 JB Emst
tel.: 0643402495


 

                                                            

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink.

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa