Paardenevenementen.nl Hestabv NVVR Nieuws R&M TopoGPS Prubo Multiclips Vermeeren

Brabantse Sahara te paard. Ruitertocht door de Loonse en Drunense Duinen 18 km.

.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot.Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Sinds 2002 vormen de Loonse en Drunense Duinen en het gebied De Brand samen met kleine andere gebieden een nationaal park. 

Het gebied wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd!  

 
Dit zijn de grootste stuifzandgebieden van West-Europa met maar liefst dertig vierkante kilometer levend stuifzand.
Levend stuifzand is zeldzaam in Nederland. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd. Eeuwenlang was dit zand begroeid door oerbos, totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden.
Op de heide lieten boeren ial in de veertiende eeuw hun vee grazen. De grond raakte daarop uitgeput en de wind kreeg vrij spel op het zand en blies zodoende steeds grotere zandvlaktes open. 
 
Het unieke microklimaat dat in de duinen heerst, wat zorgt voor een even unieke flora en fauna. Om het stuifduin te beschermen zijn binnen het herstelplan naaldbomen aangeplant en de heidevelden worden vitaal gehouden door begrazing met schapen. In het gevarieerde bos rondom de duinen tref je zangvogels, roofvogels en zoogdieren aan, zoals de ree en de das.  
  

Ook voor een dagje fietsen of wandelen door uitgestrekte bossen en zandheuvels is een beleving.

 

  

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart: Brabantse Sahara te paard. Ruitertocht door de Loonse en Drunense Duinen 18 km

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX-bestand: Brabantse Sahara te paard. Ruitertocht door de Loonse en Drunense Duinen 18 km

 


 

Bijzonderheden:

 

 

   De route is uitsluitend voor ruiters

   De stuifduinen zijn niet toegankelijk voor aangespannen wagens

 

 

In de stuifduinen zijn ruiters vrij om overal rond te struinen, mits men de kwetsbare begroeiingen met heide en mos vermijdt. Dit is het leefgebied van bepaalde insecten en reptielen zoals de gladde slang.

 

In de Loonse en Drunense Duinen zijn géén knooppuntenroutes.

Ga de stuifduinen uitsluitend met goed getrainde paarden in. Het is enorm mul en vaak ook stijl. Op zomerse zonnige dagen kan de temeratuur enorm oplopen en het er net zo heet zijn als in een woestijn.

 

Navigeren:

De in de stuifduinen ingetekende routelijnen op de routeplanner zijn slechts een leidraad en hulpmiddel om door het duin te navigeren en de weg te vinden naar de aansluitende ruiterpaden.

Wijk daar waar nodig van deze navigatielijnen af om onbegaanbare of stijle duinen en kwetsbare natuur te ontwijken. Verderop kun je dan de draad weer oppakken om de route te vervolgen.

  

 

 

Vergunningsgebied Natuurmonumenten/

Direct op pad met met je ruiterlabel

 

   

Oude Bosschebaan 
Udenhout 

 

 

* In de duinen mag overal gereden worden. De duinen zijn niet geschikt voor menners.

* Veel mensen verdwalen in deze zandwoestijnen, omdat orienteren moeilijk is. Rijden met behulp van gps raden wij daarom aan. Rijdt u aan de hand van een kaart, neem dan een kompas mee. 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:  

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via de bovenvermelde routelink. 

 

 

D'N DUINWAL                                             
Oude Bosschebaan 8
5071RR Udenhout
tel.: 013-5113657

mob. 0652506641 
mail: info@dnduinwal.nl
www.dnduinwal.nl

 

Midden in het nationaal park ‘De Loonse & Drunense Duinen’ bevindt zich een prachtig boerderijtje onder de naam ‘D’N DUINWAL’ met B&B bestemming waar het goed vertoeven is. Natuurgebied Loonse & Drunense Duinen staat bekend als het meest uitgestrekte en levende stuifzandgebied van west Europa. Eindeloos genieten met uw paarden in de Loonse & Drunense Duinen en omgeving. Men-en ruiterroutes zijn hier volop aanwezig. In de uitgestrekte bossen en zandheuvels is het goed vertoeven te paard. Paardenstalling mogelijk bij B&B D'N DUINWAL. Binnenbak en paddock aanwezig en e.v.t weidegang. Ruitervergunningen zijn hier bij B&B D’N DUINWAL ter beschikking. Parkeergelegenheid beschikbaar voor gasten met trailers. In de nabije omgeving zijn diverse terrasjes en restaurants. Dit alles tussen de Bourgondische stad ‘s-Hertogenbosch en textielstad Tilburg, waar u B&B D’N DUINWAL kunt vinden om eens heerlijk te recreëren met uw paarden.


  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa