Veelvuldig bezongen en beschreven, steeds weer terugkerend in brochures, toespraken en verhalen. Niet voor niets voelen de bewoners zich één met “hun” natuur. En terecht, want waar vind je binnen onze landsgrenzen nog een cultuurlandschap dat zoveel te bieden heeft op het gebied van folklore, archeologie, cultuur, natuur en niet als laatste gastronomie. Tel daarbij op dat het ook nog eens uiterst plezierig recreëren is in deze 900 ha. natuur.
Dat dit mooie gebied al in de prehistorie een geliefd woonoord was, blijkt wel uit de vele grafheuvels uit de Brons en IJzertijd. Langs de Tungelroyse Beek zijn archeologische vondseten gedaan die wijzen op een nederzetting vlak bij de grafvelden Busjop. Iedere overledenen werden in, na crematie in een urn bijgezet in een afzonderlijk grafheuveltje. Zo ontstonden een op den duur uitgestrekte urnenvelden (grafheuvels). Deze préhistorische dodenakkers, zijn van grote cultuurhistorische waarde.
De grafvelden Busjop liggen vlakbij het gelijknamige paardvriendelijke uitspanning en het vennetje Busjop in het natuurgebied het Leudal.