NVVR Paardenevenementen.nl Vermeeren Hestabv TopoGPS Prubo Multiclips Nieuws R&M

De Maashorst van laag naar hoog door de Bedafse Bergen en over de Peelrandbreuk 24,8 km

 

 

Een tocht van 24,8 km door de onlangs heringerichte Maashorst. Dit gebied strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Uden, Landert, Bernheeze en Oss.

Er zijn weidse vergezichten over akkers die tot voor kort nog de landbouw-en veeteelt toebehoorden maar nu zijn omgevormd tot nieuwe natuur en begrazingsgebieden voor grote grazers zoals wisent, exmoor-pony en tauros.  Samen met aansluitende bosgebieden en vennen zorgen zij voor een afwisselend geheel.

Het landschap kenmerkende zich nadrukkelijk door haar ligging midden op Peelrandbreuk met daardoor de verschillen in hoogte, het zeldzame fenomeen van de wijstgronden en steilranden. Daarnaast hebben oeroude menselijke activiteiten hun sporen ook nadrukkelijk achtergelaten.  Zoals overal langs het stroomgebied van de Maas, wordt ook de Maashorst gekenmerkt door de nalatenschappen van de oudste menselijke bewoners uit de vroege brons-en ijzertijd, de Romeinse tijd en later die van de Germanen. De mens heeft altijd al haar stempel gedrukt op dit gebied. 

 

De Maashorst (horst betekend hoog gelegen) dankt haar naam aan de door tektonische krachten van de door de Peelrandbreuk omhoog gestuwde land. Deze breuk loopt door tot diepe in de ondergrond en is miljoenen jaren oud. Vanaf Duitsland vervolgt deze breuk via Roermond, Uden en Oss haar weg richting Utrecht en verder tot in midden-Engeland.

De Peelrandbreuk markeert de lijn tussen het opgestuwde Peelhorst en het aan de andere zijde van de breuk dalende Centrale Slenk

Als gevolg van deze breuk in de aardkorst doet zich hier het zeldzame fenomeen voor van wijstgronden. Normaal gesproken stroomt grondwater van hoog naar laag. Op het breukvlak echter wordt de doorstroming bemoeilijkt door water ondoorlatende lagen. Hierdoor wordt het grondwater naar de oppervlakte gestuwd als ijzerhoudend kwelwater. Ondanks hun hoge ligging zijn deze gronden dus uitzonderlijk nat en krijgen de lage gronden juist zeer weinig water. Deze hooggelegen, roestkleurige moerasgronden worden wijstgronden genoemd. De Udense wijstgronden zijn als eerste door de Provincie Noord-Brabant benoemd tot aardkundig monument.

 

De ook tot de Maashorst behorende Bedafse Bergen liggen in het Centrale Slenk aan de westelijke kand van de breuklijn. Het is een schitterend gebied en het hoogteverschil met de hoge Peelrand is goed te zien. De parkeerplaats nr. 1 waar u deze route ondermeer kunt starten bevind zich op de breuklijn.

Deze langgerekte, 15 meter hoge stuifzandwal is de hoogste van Noord-Brabant. 

Uit de bossen van dit lage, maar droge gebied haalden de middeleeuwse Bedafse boertjes hun brandhout en op de ontstane heidevelden lieten zij hun schapen grazen. Zoals in alle stuifzandgebieden zorgden overmatige houtkap en begrazing ook hier voor kaalslag, waardoor de wind vrij spel kreeg op het droge losse zand. Om dit proces te stoppen werden houtwallen van eiken aangeplant die het zand vasthielden en tevens voorzagen in kaphout. Dat de eiken houtwallen hun werk goed deden, blijkt uit het feit dat enkel de kruinen van de eiken nog boven het duin uitkomen.  

 

De route gaat ook over het ecoduct Slabroek. Deze natuurbrug zorgt voor een goede veilige verbinding voor dieren en recreanten tussen de door de A50 in tweeën verdeelde Maashorst.   

 


  

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1529925641|bf7f5656a7e028dbb501e744f4b0a9afa66e2f6c

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1529925641|bf7f5656a7e028dbb501e744f4b0a9afa66e2f6c 

 


BIJZONDERHEDEN:

 

   Route is geschikt voor ruiters en menners. 

 

 Parkeerplaatsen geschikt voor trailers: 

 

1. Parkeerplaats Schansweg / Canadasweg, Uden (nabij Peelrandbreuklijn) 

2. Parkeerplaats Kruising Maashorstweg / Slabroekseweg, Nistelrode

 

Markering:

De route is in het veld gemarkeerd middels knoopuntnummer. De knoopuntnummers zijn te vinden via de hierboven getoonde link, aan de onderkant van  de routekaart.


 POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

CAMPING MOLENZICHT
Vooroventje 80
5411nv Zeeland
tel.: 0627451197 
email: info@campingmolenzicht.nl 
internet: www.campingmolenzicht.nl/ 

Grenzeloos paardrijden! Onze Camping is gelegen aan de Grensoverschrijdende Euregioroute Rijn/Waal “Van Maas tot Vredepeel”. Deze route sluit aan op het knooppuntennetwerk van de Maashorst en het vrij toegankelijke natuurgebied Herperduin. Ruiters en menners zijn bij ons van harte welkom en wij bieden u de mogelijkheid tot overnachtingen voor u en uw paarden. U kunt overnachten in een van onze stacaravans. Deze zijn van alle gemakken voorzien. Uw paarden kunnen uitrusten op de wei, zij worden voorzien van water, hooi en brokken. Het zal u beiden aan niets ontbreken, zodat u de volgende dag weer uitgerust op pad kunt. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u te allen tijde aan ons een mailtje sturen, maar even bellen kan natuurlijk ook. U bent bij ons van harte welkom. Vriendelijke groet, Jose de Wit


 

 

Vakantiepark De Pier
Schansweg 3A
5406 TP Uden
tel.: 0413262585 
email: info@depier.nl 
internet: www.depier.nl 

Met het paardenhotel gaat Vakantiepark De Pier een nieuwe weg in om optimaal te genieten van je vakantie in Bedafse Bergen. Met 4 eersteklas paardenstallen en faciliteiten kun je samen met jouw paard heerlijk genieten van de prachtige Maashorst! Bij terugkomst geniet je nog heerlijk na op het terras van het sfeervolle Bospaviljoen of bij je eigen huisje.


 



Nieuws

Alle nieuwsitems

Donderdag 19 september 2024 wordt er mechanisch gesleept op de ruiterpaden in Boswachterij Noordwijk.
Lees meer >

Afsluiting N226 tussen Maarsbergen en Leersum van 3 t/m 7 oktober
Lees meer >

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >



Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa