Paardenevenementen.nl Multiclips TopoGPS Nieuws R&M Hestabv NVVR Prubo Vermeeren

Grenspark Kempen-Broek langs hindernis-en doorwaadplaatsen. Bocholt 31km

 

 

De naam Kempen-broek is een verwijzing naar de term 'broek'. Een laaggelegen gebied dat nat blijft door opwellend grondwater oftewel 'n kwel. Ook kan het een laaggelegen stuk grond zijn dat langs een rivier of beek is gelegen waardoor het regelmatig overstroomt en 's winters vaak langere tijd onder water staat.

Veel broeklanden zijn onbruikbaar voor agrarische doeleinden omdat ze te nat zijn, maar hebben juist een grote natuurwaarde.

 

Bovenin het uiterste noorden van Belgische provincie Limburg ligt in het groen verscholen het plaatjes Bocholt. Het ligt in het 25.000 ha grote Grenspark Kempen~Broek met een ware mozaïek aan landschappen. Moerassen, beekvalleien, vennen, bossen, heide, hooilanden, weilanden, akkers en grootschalige landbouwgebieden zorgen voor een diversiteit aan flora en fauna. Gezien de naamgeving is water in het grenspark het centrale thema. Op talloze manieren kan je het Kempen~Broek verkennen. Je kunt hier niet alleen wandelen maar ook fietsen, mountainbiken, (kano-)varen en natuurlijk  ruiteren en mennen. Het is  'n streek die zeer aantrekkelijk is voor hippische-toeristen. De provincie Limburg heeft dat goed begrepen en gezorgd voor een 'warm welkom'  waarbij het paardrijders, maar ook wandelaars en fietsers aan niets ontbreekt. 

 

De Bocholtenaren worden ook wel “de torenkruiers“ genoemd.
Deze naam hebben ze te danken aan de verplaatsing van de toren van de St.-Laurentius kerk in 1910.
Omdat de kerk te klein werd voor het groeiend aantal inwoners verplaatste men de toren 9,4m.
Bocholt haalde met deze unieke prestatie de wereldpers.
Wil je meer te weten komen over dit huzarenstukje, over de rol van de toenmalige burgemeester en de pastoor anex brouwer, breng dan ook een bezoekje aan het torenverplaatsingsmuseum.  

 

Belgen en zeker de Limburgers staan bekend als ware levensgenieters. Zodoende bent u ervan verzekerd dat ook de inwendige mens goed verzorgd zal worden. 
Noord-Limburg en zeker de streek rond Bocholt, Bree en Neerpelt staan vandaag de dag in voor 90% van de Belgische aspergeproductie. Dit witte goud kunnen zowel in diverse soepen als in warme of koude gerechten worden gebruikten.

Een mooie gelegenheid om, in het voorjaar, deze leuke rit te combineren met 'n bezoek aan één van de vele uitstekende eetgelegenheden.

 

 

Deze route leidt u over overwegend zandpaden en langs diverse hindernissen, doorwaadplaatsen en slalomparcours. 

 

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link: 

Kaart Grenspark Kempen-Broek langs hindernis-en doorwaadplaatsen 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX Grenspark Kempen-Broek langs hindernis-en doorwaadplaatsen

 


 

  

 

BIJZONDERHEDEN:

 

   

De gehele route is geschikt voor ruiters en menners.

 

De route is bewegwijzer in het veld met knooppuntnummers. Zowel te rijden met gps als via genummerde knooppuntnummers (zie voor de routenummers bovenstaande link naar de routekaart).

 

 

Langs de route zijn hindernissen / vaardigheidsproeven voor ruiters en menners 

 

 

Langs de route bevinden zich doorwaadplaatsen.

 

 

 

Horeca langs de route (zie hieronder)

 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 

 
 

 

Vakantiewoning Pelterheggen  
Broeseinderdijk 112
3910 PELT
tel.: 0496298547
email: info@pelterheggen.be
internet: www.pelterheggen.be

 

Op de grens van België en Nederland, omgeven door prachtige natuur, ligt vakantiewoning Pelterheggen. Een luxe vakantiewoning voor 8 personen voorzien van alle comfort. Onze vakantiewoning is vrij gelegen aan de rand van weilanden met zicht op het Kempens landschap. Een ideale locatie om even tot rust te komen. Bij ons komt uw paard gewoon mee op vakantie. We beschikken over een stal met 2 paardenboxen en een ruime weide. Limburg is paardenprovincie! Middels de bekende knooppunten kunt u uw eigen route samenstellen zowel in België als Nederland. Na één van de vele ruiterroutes in de omgeving te hebben verkend, kunnen de paarden lekker uitrusten in de stal of vrijlopen in de weide. De stal is ruim genoeg om ook uw koets te kunnen plaatsen. Uw auto met trailer past op onze parkeerplaats binnen het terrein.

 

________________________________________________________________________________________________________________________ 

 

 

Heithoeve                         
Kooiveldstraat 8
3900 Overpelt
tel.: 0032471 920 704 
email: filip.simons71@gmail.com 
internet: www.heithoeve.be

 

Onze hoeve is gelegen in het grootste aaneengesloten natuurpark van Vlaanderen, Bosland, onmiddellijk aan het ruiter- en menroutenetwerk. Ideaal dus om van hieruit de prachtige groene omgeving te verkennen. We verhuren 2 gezellige vakantiewoningen voor 4 personen, een zelfgebouwde woonwagen en paardenstallen met weiden. Je kan bij ons dus logeren met je paard aan de deur. Er is tevens een verlichte rijbak en voldoende plaats om je paardenvrachtwagen en koetsen veilig te parkeren.


  

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa