TopoGPS Hestabv Multiclips Paardenevenementen.nl Prubo NVVR Vermeeren Nieuws R&M

Ontdek Lommel. Route 6 gecombineerde Karrestrater-Hoeverdijk-route 24,5 km

 

Lommel is een gemeente in de Limburgse Kempen net over de Nederlandse grens. Door het gebied van Lommel loopt een grensoverschrijdende knooppuntenroute, maar omdat er nog veel meer mooie natuur te ontdekken is, heeft gemeente Lommel zelf ook nog routes uitgezet. Alle routes zijn in het veld bewegwijzerd door middel van bordjes met de routenaam.

De routes zijn nu door Ruiteren & Mennen in kaart gebracht en gedigitaliseerd. Al deze routes zijn als zelfstandige route te rijden met GPS-navigatie of met kaartje,  maar ook te combineren met andere trajecten op onze routeplanner.

 

Rondom de stad Lommel is veel natuur te vinden. Van de vroegere, versnipperde Kempense heide zijn 4 pareltjes bewaard gebleven op Lommels grondgebied. Namelijk de Blekerheide enRiebos ten noorden, de Heuvelse Heide ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van de stad. Deze laatste sluiten weer aan op het bosgebied Pijnven bij Overpelt.

 

De Hoeverdijkroute voert door de Kattenbosserheide en langs het Provinciaal domein Pijnven. Beide maken deel uit van het 6000 ha. grote boscomplex Bosland. 

Het Kempense duin- en bosland is de thuisbasis voor enkele zeldzame planten- en diersoorten, zoals de nachtzwaluw, de zwarte specht, de boomleeuwerik en de heivlinder. 

Eeuwenlang werd het landschap van Lommel en omstreken gedomineerd door schrale vegetaties van heiden en stuivende zandduinen. Deze wandelende duinen vormden grote kopzorgen bij de Lommelaren, aangezien het zand geregeld oprukte en hun huizen bedreigden.  

Om de stuifduinen een halt toe te roepen werd begin 20ste eeuw op grote schaal bossen Grove den aangeplant. De houtopbrengst uit deze bossen werd gebruikt als stuthout voor de ondersteuning van de mijnschachten in de kolenmijnen.   

 

Tijdens deze route kom je langs één van de mooiste originele windmolens van het land. De Leyssensmolen. 

In het verleden lag de Leyssensmolen op het een heuveltje, waar jong bos was aangeplant. Zo kwam, na jaren, de molen in de luwte van het bos te liggen. Men had bij de bouw verzuimd rekening te houden met de groei van de bomen. Omdat de molen uiteindelijk veel te weinig wind ving en dus niet operationeel kon zijn, kreeg de molen in 2013 na een forse renovatie ook zijn nieuwe standplaats, langs Katterij Dijksken.  

 

Zie ook informatie route 1 en 4

 

 


 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart Ontdek Lommel. Route 6 gecombineerde Karrestrater-Hoeverdijk-route 

 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX Ontdek Lommel. Route 6 gecombineerde Karrestrater-Hoeverdijk-route 

 

 BIJZONDERHEDEN:

 

    Dit is een combinatie van route 1 en 4 (Karrestrater-en Hoeverdijk-route) en is geschikt voor ruiters en menners. De route is in het veld bewegwijzerd door middel van routenaam-bordjes.

 

 

 

 Parkeerplaats geschikt voor trailers:

Parkeerplaats Gelderhorsten nabi huisnummer 45, 3920 Lommel

Parkeerplaats Zandstraat nabij huisnummer 36, 3920 Lommel

Parkeerplaats aan de gemeentelijke Kerkhof, Norbert Neeckxstraat, 3920 Lommel.

 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 

 


Vakantiewoning Pelterheggen  
Broeseinderdijk 112
3910 PELT
tel.: 0496298547
email: info@pelterheggen.be
internet: www.pelterheggen.be

 

Op de grens van België en Nederland, omgeven door prachtige natuur, ligt vakantiewoning Pelterheggen. Een luxe vakantiewoning voor 8 personen voorzien van alle comfort. Onze vakantiewoning is vrij gelegen aan de rand van weilanden met zicht op het Kempens landschap. Een ideale locatie om even tot rust te komen. Bij ons komt uw paard gewoon mee op vakantie. We beschikken over een stal met 2 paardenboxen en een ruime weide. Limburg is paardenprovincie! Middels de bekende knooppunten kunt u uw eigen route samenstellen zowel in België als Nederland. Na één van de vele ruiterroutes in de omgeving te hebben verkend, kunnen de paarden lekker uitrusten in de stal of vrijlopen in de weide. De stal is ruim genoeg om ook uw koets te kunnen plaatsen. Uw auto met trailer past op onze parkeerplaats binnen het terrein.


 

Weijergaerde
Boscheind 79
5575AA Luyksgestel
tel.: 0497-542491 
email: info@weijergaerde.nl 
internet: www.weijergaerde.nlThuis in de natuur. Een fijne vakantie voor u en uw paard. Bij Weijergaerde kunt u uw paard meenemen op vakantie. U slaapt in een van onze comfortalbe vakantiehuizen, terwijl uw paard gestald staat in een van de ruime boxen. Overdag kunnen de paarden in de wei voor het vakantiehuis gezet worden. Vanaf het terrein kunt u gebruik maken van onze routes variërend van 5 tot 20 km, of een ervaren ruiter kan in alle vrijheid zijn eigen pad kiezen. Onze routes gaan langs de mooiste plekjes in de omgeving, heerlijk galopperen over brede zandpaden, stappen langs vennen, bossen en heide. Of met uw span genieten op een mooie picknick plek. Voor meer informatie bezoek onze site of neem gerust contact met ons op.


 

Heithoeve
Kooiveldstraat 8
3900 Overpelt
tel.: 0032471 920 704 
email: filip.simons71@gmail.com 
internet: www.heithoeve.be

Onze hoeve is gelegen in het grootste aaneengesloten natuurpark van Vlaanderen, Bosland, onmiddellijk aan het ruiter- en menroutenetwerk. Ideaal dus om van hieruit de prachtige groene omgeving te verkennen. We verhuren 2 gezellige vakantiewoningen voor 4 personen, een zelfgebouwde woonwagen en paardenstallen met weiden. Je kan bij ons dus logeren met je paard aan de deur. Er is tevens een verlichte rijbak en voldoende plaats om je paardenvrachtwagen en koetsen veilig te parkeren.

 


MOUNTAIN OAK / Bed and breakfast en Camping
Burg. Aartslaan 43
5571 TR Bergeijk
tel.: 0497-574181 of 0653833787 
email: info@mountain-oak.nl

B & B alleen voor gasten met paarden ! tevens is het ook mogelijk om op onze camping te overnachten met Uw eigen tent/caravan ! Ruime paarden stallen en weiland, aan paardrijd routes met uitgestrekte en brede zandpaden !


 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa