NVVR Prubo Multiclips Nieuws R&M Hestabv TopoGPS Paardenevenementen.nl Vermeeren

In het spoor van de verliefde Juffer van Batinghe naar Lhee en het Dwingelderveld 36,7km

  

 

Deze tocht gaat voor het overgrote deel door het mooie Dwingelderveld met haar haast tot de einder glooiende heidevelden. Het is het grootste natte heidegebied van West-Europa en is gevormd in de voorlaatste ijstijd, zo’n 150.000 jaar geleden. Door de zware schuivende Scandinavische Gletsjer ontstond keileem. Deze laag die soms aan de oppervlakte ligt, maar soms ook op enkele meters diepte is slecht waterdoorlatend. In de daardoor ontstande poeltjes en vennen hebben bedreigde planten-en diersoorten zich hier weten te handhaven. Denk aan flora als de Zonnedauw en Klokjesgentiaan, maar ook diverse Orchideeën.

Op de heide zijn adders te vinden en diverse roofvogelsoorten, zoals de Buizers, Havik, Boom-en Torenval. Het waterrijke gebied trekt natuurlijk veel watervogels met als uitblinker in het seizoen de Kraanvogel. De Goudvink, Grauwe klauwier, Zwarte-en Bonte Specht behoren ook tot de vogels die je er kunt aantreffen.

 

Amfibiën en waterinsecten zoals Schaatsenrijders, Waterkevers, Libellen-en Waterjufferlarven bevolken de talrijke vennetjes.

 

 

Juffers en libellen brengen het eerste en grootste deel van hun leven onder water door. Net als andere insecten moeten libellenlarven regelmatig vervellen om te kunnen groeien. Het totale larvenstadium is het langstdurende ontwikkelingsstadium van een libel. Bij de meeste soorten duurt het larvenstadium iets korter dan een jaar.  Er zijn echter ook soorten die drie tot bijna vijf jaar onder water doorbrengen, alvorens een volwassen libel te worden. De larve maakt tijdens haar onderwaterleven diverse stadia door. Een volgroeide larve heeft nog één vervelling voor de boeg: de vervelling van larve naar 'imago' ofwel volwassen insect. Libellen jagen vliegend op kleinere insecten, waarbij zij een snelheid tot wel 60 km per uur kunnen bereiken. 

 

 

 

 

Nu het toch over Juffers gaat, komen we op een ware liefdesgeschiedenis van een Juffer van geheel ander pluimage. 

De route brengt je namelijk langs het buurtschap Lhee van waaruit je de voor Drenthe ongebruikelijke toren van de Sint Nicolaaskerk van Dwingeloo kunt zien.

Aan het ontstaan van deze in de 15de eeuw gebouwde kerk ligt een romance ter grondslag tussen de bouwheer van de kerk en de Juffer van de nabijgelege havezate Batinghe

 

Het verhaal gaat dat de bouwmeester van deze kerk, hij heette Johannes, zijn gedachte niet meer bij de berekeningen en het ontwerp van de toren kon houden.

Johannes, een kundig en ervaren bouwheer, was door de Drost van Drenthe aangesteld om een nieuwe kerk te bouwen in Dwingeloo.

Echter hoe hij ook zijn best deed, het lukte hem maar niet om een sierlijk ontwerp te maken waar hij zijn opdrachtgever mee kon tevreden stellen.

Steeds dwaalden zijn gedachten af naar de nabij gelegen Havezate.

De daar wonende Juffer van Batinghe en haar vader waren al een paar keer bij hem op bezoek geweest om naar het ontwerp van de kerk te komen kijken. 

Ook roddelaars wisten al te vertellen dat het oponthoud kwam door de Juffer van Batinghe, die hem het hoofd op hol bracht. Want al snel bracht de Juffer de bouwmeester steevast elke dag een bezoek. Dagelijks reed zij te paard naar Lhee en dan stopte ze bij Johannes om met hem zijn bouwplannen te bespreken. Wanneer zij daarna weer met haar paard verder reed kon hij enkel nog aan haar denken. 

 

De vader en de Drost begrepen dat het zo niet langer door kon gaan en besloten de Juffer op reis te sturen, zij mocht pas terugkeren wanneer de kerk was voltooid.

Toen, op de nacht voor haar vertrek, kreeg zij een droom en daarin zag zij vanuit Lhee de kerkspits als een volle maan in al haar pracht uitrijzen boven de hoge bomen.

De volgende ochtends, toen zij afscheid ging nemen van haar geliefde Johannes, vertelde ze hem gedetailleerd over haar droom.

Johannes, die diep bedroefd was door haar vertrek, ging direct met haar droombeeld aan de slag en de volgende dag was zijn ontwerp reeds klaar. Plichtsgetrouw, maar met gebroken hart wist hij binnen één jaar de nieuwe Sint Nicolaaskerk met haar bolle, doch sierlijke toren te voltooien, waarna hij zich voorbereidde uit Dwingeloo te vertrekken. 

De Drost die met Johannes meeleefde en zijn verdriet niet langer kon aanzien ging op bezoek bij de Heer en Juffer van Batinghe. 

Nog diezelfde dag zegende de Drost het verliefde paar. Het eerst huwelijk in de St. Nicolaatskerk was voltrokken. Hoe het hun verder verging is niet bekend, maar wellicht leefden ze nog lang en gelukkig.

 

 

 


 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1570112042|3f6b5814b70902a2b0a04b336d52e72633115c0a

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1570112042|3f6b5814b70902a2b0a04b336d52e72633115c0a

 

 

BIJZONDERHEDEN: 

 

    

De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet bewegwijzerd.

 

 

 PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS:

 

Oude Hogeveensedijk naast nr. 3

7991 PD Dwingeloo 

Coördinaten: 52.81881836265054, 6.393764019012451

 

Anserpad tegenover nr. 2
7991Sc Dwingeloo

Coördinaten 52.82007620894569, 6.365493535995483

 

Parkeerplaats Witteveen

7963 RB Ruinen

Coördinaten:  52.78162413359417, 6.3631010055542

 

Parkeerplaats Benderse 22,

7963 RA Ruinen

Coördinaten: 52.78320751479383, 6.373443603515626


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken via bovenvermelde routelink. 

 

 

Vakantiepark Zonnetij      
Lhee 88a
7991 PK Dwingeloo
0521-597208 
info@vakantieparkzonnetij.nl 
www.vakantieparkzonnetij.nl

Vakantiepark Zonnetij is een kleinschalig bungalowpark met moderne en noorse bungalows ,luxe safaritent en 20 kampeerplekken. U kunt paarden huren voor buitenritten, wandelen met pony's door het bos, maar ook het stallen of weiden van uw eigen paard is mogelijk. Het gemoedelijke, sfeervolle park ligt aan het Nationaal park Dwingelderveld waar u kilometers kunt ruiteren en mennen...na uw rit kunt u op het terras een heerlijk kopje koffie drinken of Italiaans schepijs eten. Ook met de fiets(mountainbike), of te voet kunt u heerlijk genieten van de prachtige bossen en heide van het Drentheland. Genoeg redenen om eens te komen onthaasten op Zonnetij.


 

 

Camping de Bosrand  
Wijsterseweg 17
9417 TD Spier
0593562354 
info@bosrand-spier.nl 
www.bosrand-spier.nl

Onze camping is gelegen vlakbij het Dwingelderveld. U kunt bij ons kamperen maar u heeft ook de mogelijkheid om een Pipowagen, Grote Huifkar, chalet, bungalow of Glampinghouse te huren om te overnachten. U als ruiter heeft de mogelijkheid uw paard of pony in het weiland onder te brengen. Geniet van de rust en ruimte en geniet van de mooie omgeving die het Dwingelderveld te bieden heeft. Het gehele campingseizoen heeft een feestelijk tintje. De camping bestaat 40 jaar! Het gehele jaar hebben we aanbiedingen en verrassingen. Informeer naar de mogelijkheden.

 


 

Equixantos              
Beilervaart, 65
9411 VC Beilen
tel: 0593543554                                                        

 


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa