NVVR Paardenevenementen.nl TopoGPS Hestabv Vermeeren Nieuws R&M Prubo Multiclips

Dagtocht langs sporen uit de prehistorie en oude middeleeuwen op de grens van Groningen en Drenthe 36km.

 

We ruiteren over en langs de sporen van oude handelsreizigers, over de Hondsrug en door het fraaie stroomgebied van de Drentsche Aa. Beide zijn ontstaan en gevormd zo’n 200.000 tot 300.000 jaar gelden tijdens de voorlaatste ijstijd: het Saalien.

In de verre prehistorie ging de mensheid langzaam over van het jagen en verzamelen op een primitieve vorm van landbouw. De eerste boertjes vestigden zich omstreeks 3500 voor Chr. op de Hondsrug. Zij zijn als bouwers van de vele hunebedden bekend onder de naam Trechterbekervolk. Tijdens de rit passeer je enkele hunebedden, in het landschap zijn ook grafheuvels uit het late Neolithicum en vroege bronstijd te zien.

 

Deze ruiterroute brengt je langs het Drentse Anloo,  Zuid-en Midden laren naar het Groningse dorpje Noordlaren. Zuidlaren is ondermeer bekend van BerendBotje die ging varen en door de grootste paardenmarkt van Nederland. 

 

 

Het Groningse Noordlaren datert van rond 1150 met een even oude kerk. Het landschap was en is ook nu nog allesbehalve vlak en wordt gevormd door de kilometerslange zandruggen van de Hondsrug. 

 

Voordat het Noordlaarderbos in 1880 werd aangeplant m het stuifzand vast te leggen, liep er een  handelsroute tussen Coevorden en Groningen over heidevelden en stuifduinen. 

Zo’n 15 kilometer van Groningen passeerden de handelaren een mysterieuze heuvel in het landschap. Het Heilig Bergje, ook wel Galgenbergje genoemd is een natuurlijk gevormd stuifduin. Of de benaming bedoeld was als afschrikking of dat er daadwerkelijk executies zijn uitgevoerd door de bevoegde Drost is niet te zeggen maar wel aannemelijk. De handelsroute zal ongetwijfeld een onweerstaanbare aantrekkingskracht hebben gehad op struikrovers, dievenbendes en ander gespuis.

De ligging aan een drukke route maakte het bergje in ieder geval ook de ideale locatie om de reizigers te voorzien van een godsdienstige boodschap.  

 

Kenmerkend zijn de oude karresporen die door de eeuwen heen door handelsreizigers zijn gevormd. Vanuit verafgelegen streken werd de toenmalige economieën draaiende gehouden dankzij dit soort verkeersaders.

Marskramers met hun handelswaar en de latere marktkramers met handkarren repten zich erover naar een volgende kermis of markt, koetsiers raakten met volgeladen wagens vast in modder of het mulle zand, troubadours zochten zich zingend een weg langs de ontstane wegversperring.

 

Het gezang, gevloek, het klappen der zwepen en het gehinnik van de bezwete paarden zijn inmiddels verstomd. Wat nog wel herinnert aan die tijden zijn de subtiele, parallelle reliëfs in het landschap welke door de vele karrevrachten zijn gevormd. 

Deze handelswegen uit het verleden hadden namelijk een 'wandelend' karakter'. Wanneer de zandweg door toedoen van een omgewaaide boom of zware modder onbegaanbaar werd, nam men enkele meters ernaast een nieuwe route, parallel aan de vorige.

Zo ontstonden jaar na jaar sporen die naast elkaar door het landschap slingerden. Het breedste net van wagenspoor is echter te vinden op de oostflank van het Noord-Drentse Balloërveld. Al vanaf de ijzertijd liep daar een zandweg. In de middeleeuwen ging deze weg dienst doen als hoofdroute tussen Groningen en Assen en is daardoor tot bijna een kilometer breedte uitgedijd.   

 

Bekijk hier de video hoe je de Oude Karresporen kunt herkennen: 

(Deze video is geproduceerd door www.sunshinefilms.nl en in eigendom van www.deverhalenvangroningen.nl)  

 

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1508683934|91b0b089fcd038f37185c008b41831a6b95af5a2 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1508683934|91b0b089fcd038f37185c008b41831a6b95af5a2

 

 

BIJZONDERHEDEN: 

      Ruiterroute niet geschikt voor menners. De route is niet gemarkeerd in het veld.

 

 

  PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS: 

 

Parkeerplaats Kniphorstbosch

Bosweg,
Anloo
Coördinaat 53.049494828064475, 6.701885461807252  

 

Parkeerplaats 

Hoge Hereweg,

Glimmen

Coördinaat: 53.14102759895953 / 6.636046767198424


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 

 

 

 




Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >



Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa