Hestabv Nieuws R&M Prubo Paardenevenementen.nl Vermeeren TopoGPS NVVR Multiclips

De sage van de dolende jager van Gortel 29,8 Km

 

Tijdens deze tocht trekken we over de Gortelsche Berg, passeren we Landgoed Welna en doen de Tongerense Heide aan. Bij Nunspeet gaat de route langs het glooiende Zandenbosch en om de Waschkolk heen. In de Waschkolk werden van oudsher hele kuddes schapen, voordat ze geschoren werden, gewassen. Een enorm karwei voor de boeren, maar noodzakelijk om de wol te ontdoen van zand en mest. De vennen in de bossen en op de heideterreinen wemelen van het leven met kikkers, padden, watersalamanders en insecten. Enkele van de vennen bij Nunspeet zijn befaamd om hun bloeiende rodondendrons in het voorjaar. Op de natte heideterreinen is de paarsrode zonnedauw te vinden. Steeds bestaat tijdens de rit kans om wild te spotten, want edel-en damherten, wilde zwijnen, vossen, dassen en reeën bewonen de bossen bij Nunspeet. Vogels als haviken, buizerds, spechten en zelfs raven broeden er, en op de heide voelen adders, hagedissen en ringslangen zich thuis, net als de nachtzwaluw. Uniek voor de Veluwe is de aanwezigheid van de moeflon, het kleinste wilde schaap.

 

  

 

Nabij het idyllische buurtschap Gortel liggen minder idyllisch klinkende oorden als het Duivelsbosch, het Grevel  een van de vele oude grafheuvel uit de Bronstijd en de Bommelskuil, ondermeer bekend van het pakt tussen de duivel en de genkielde man.

Hier speel ook de minder bekende sage van  over de dolende Jager van Gortel zich af. 

"Ergens op de heide bij Gortel was er eens een oude boer en boerin die maar één zoon hadden. De jongen gedroeg zich als een nietsnut en verdeed al zijn tijd met stropen, drinken en jagen met zijn honden. Hij liet zijn oude vader al het boerenwerk alleen opknappen. Ging hij eens niet jagen dan verdeed hij zijn tijd wel met drinken. Enkel wanneer hij en zijn honden hongerig of koud waren, kwam hij naar huis en liet zich door zijn lieve oude moedertje bedienen. Voor de vele smeekbeden van moeder om zijn leven zin te geven, noch de vermanende woorden van vader dat het met hem nog wel verkeerd zou aflopen, bleef hij doof.

Op een dag kwam hij, na dagen en nachten doorgebracht te hebben op de heiden en de bossen, weer eens naar huis om zich te goed te laten doen aan de keukentafel.  Daar trof hij zijn moeder radeloos van wanhoop aan omdat vader ernstig ziek te bed lag. Diezelfde nachts ging het snel bergafwaarts en was de oude vermoeide man stervende. Desondanks liet de boerenzoon zich niet weerhouden om, na de maaltijd alweer al zijn spullen in gereedheid te brengen voor zijn volgende jachtpartij. Toen zijn doodzieke vader dat merkte riep hij zijn zoon met zwakke stem bij zich. Nu de oude baas zijn dood voelde naderen, wilde hij de onverbeterlijk jongen nog éénmaal op het hart drukken dat het leven niet enkel uit jagen en drinken kon bestaan en dat hij zijn zijn taken toch echt ernstig moest nemen.

Echter zoals steeds deed alsof hij niets hoorde en ging stug verder zijn spullen te pakken. Moeder, tot tranen toe bewogen, greep hem bij de arm en smeekte hem om toch thuis aan het sterfbed van zijn oude vadertje te blijven. Vol van ergernis over het oponthoud, rukte hij zich nijdig los en vertrok met zijn jachthonden naar het bos.

Zijn arme stervende vadertje hoorde hem met pijn in het hart vertrekken. Och mijn zoon prevelde de oude man: “Zo je dit nu verkiest, zo zal je ook straks eeuwig jagen”. Vermoeid sloot hij zijn betraande ogen, een snik versmoorde toen hij zijn laatste adem uitblies.

Zonder dat haar zoon erbij was, begroef ze haar man en verliet de intens bedroefde moeder haar huis om er nooit weder te keren en diezelfde nacht verdween de oude boerderij met alles wat er had bij gehoord van de aardbodem. Niemand wist nog precies te zeggen waar het ooit gestaan had. Toen de zoon dagen later weer hongerig en koud bij moeder wilde aankloppen voor een warme maaltijd bij de haard, was hij stom verbaasd. 

Het kon toch niet zo zijn dat hij verdwaald was, maar hoe hij ook zocht en om zijn moeder riep hij kon de oude boerderij niet vinden. Vanaf die dag doolt hij hongerig en koud rond, rusteloos op zoek naar zijn ouderlijk huis wat hij nimmer meer zal vinden.

 

Opgejaagd rent hij sindsdien met zijn jachthonden over de heide, de berg en door de bossen van Gortel. Eeuwig opgejaagd door kwade geesten en hun meute weerwolven. Vooral 's nachts, maar ook bij nevel, mist en guur weer hoort men de dolende jager roepen om erbarmen en vergeving".

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1532845634|d895a2e08d1410654cd9d6bd339aadcca3a6de4f

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1532845634|d895a2e08d1410654cd9d6bd339aadcca3a6de4f

 

BIJZONDERHEDEN:

  Deze route is geschikt voor ruiters en menners

 

 Parkeerplaats

 1. Wijnbergenlaan afslag van Eperweg, Nunspeet

Coördinanten: 52.372067, 5.827581

 

2. Tongerenseweg, Vierhouten nabij knooppunt 37

Coördinaten 52.337233, 5.842827

 

3. Gortelseweg nabij knooppunt 06.

Coördinaten 52.355296, 5.872761

 

4. Kruising Le Chevalierlaan, Van Manensnpad en Molensweg 

Coördinaten 52.347275, 5.918186

 

5. Splitsing Vierhouterweg en Langeweg nabij knoopunt 02 , Gortel

Coordinaten 52.316651, 5.892448 

 


  

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

 

B&B De Hooge Woeste   
Woesterbergweg 6
8166HE Emst
tel.: 0629561996 
email: info@dehoogewoeste.nl 
internet: http://www.dehoogewoeste.nl/ 

 

De Hooge Woeste in Emst beschikt over afzonderlijk, vier volledig ingerichte accommodaties. Er zijn 5 stallen beschikbaar en een weide. De accommodaties zijn dusdanig ingericht waardoor u ook op basis van alleen logies bij mij kunt verblijven. Ik zit met de oprit direct aan ruiter-men-wandel-en fietspaden. Aangezien ik als eigenaar ook regelmatig men of als ruiter er op uit trek, kan ik u adviseren met betrekking tot de routes die u wilt gaan rijden. De omgeving waar u gaat rijden bestaat uit brede zandpaden, heide en bossen. Vaak loopt er ook een fietspad langs de brede zandpaden. Op uw route kunt u 1-2 uitspanningen aandoen waar u en uw paard zich te goed kunnen doen aan een hapje en een drankje. Graag verwelkom ik u in één van mijn accommodaties.

Uw gastvrouw Joan

 


 

 

 

Renderklippenhoeve      
Koepelweg, 4
8161NJ Epe
tel.: 31648078860 
email: info@renderklippenhoeve.nl 
internet: www.renderklippenhoeve.nl

 De Renderklippenhoeve op de Veluwe is de ideale plaats om op een ontspannen wijze te genieten van de natuur en prachtige omgeving van Epe. Wij bieden u 2 fantastische vakantiewoningen voor 4 of 6 personen. Voor de paarden is alles tip top geregeld en wij bieden u zeer grote luxe ruime stallen. Wij bevinden ons direct aan de ruiterroute, aan de rand van het bos. Heerlijk ontspannen rijden met je paard in het stiltegebied op en rond natuurgebied de Renderklippen. Wij zijn erg blij dat onze gasten ons steevast met 5 sterren beoordelen. Onze missie is dat u een plezierige tijd beleeft samen met uw paard! Daar staan we voor. Wilt u ook een keer komen logeren, ga dan snel naar www.renderklippenhoeve.nl of naar onze facebook pagina https://www.facebook.com/renderklippenhoeve. Wij zien u graag. Hartelijke groet, Ruud en Helga Jager

 


 

 

WoudStee                     
Koepelweg, 4
8161 NJ Epe
tel.: 0652536660
email: info@woudstee.nl
internet: www.woudstee.nl

 

Hoeve WoudStee ligt aan de rand van de Veluwe in het vriendelijke dorp Epe en biedt, naast een luxe verblijf voor jou, ook een comfortabel onderkomen voor je paard. Terwijl je in één van de 2 vakantiehuizen vertoeft, wordt je paard of pony in de watten gelegd in een van de 12 ruime paardenstallen op de hoeve. Voorzien van alle gemakken en te midden van de Veluwse natuur zijn jij en je paard verzekerd van een heerlijke vakantie. Met maar liefst 140 km aan ruiterpaden door het grootste aaneengesloten natuurgebied van Europa kan je uren op pad.

 

 

 

 


 Stalling en Yurt overnachting Ex-Equo

Oranjeweg 93
8166 JB Emst
tel.: 0643402495

  
Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa