Vermeeren Nieuws R&M Multiclips TopoGPS NVVR Prubo Hestabv Paardenevenementen.nl

Rondje Atlantische Woestijn. Loonse en Drunense Duinen 20 km

 

R&M route update 17 mei 2023

 

Deze tocht voert om het prachtige landschap van de stuifduinen heen en is voor menners zeker een aanrader. De stuifduinen zelf zijn voor aanspanningen namelijk veel te zwaar.

 

Zandverstuiving doet qua landschap en soortensamenstelling denken aan de toendra's in het poolgebien. Boomloze landschappen met grassen, mossen en lage struiken.
Het microklimaat van zandverstuivingen gaat echter meer in de richting van een woestijn. Kenmerkend daarvoor zijn de extreme droogte en de hoge dagtemperaturen en soms lage nachttemperaturen. Dit verschil kan oplopen tot wel 50 graden.

 

Daarom noemt men de Loonse en Drunense zandverstuivingen ook wel een ‘Atlantische woestijn'.

Dit Loonse en Drunense stuifzandlandschap is niet natuurlijk, maar ontstaan in een heide op droge zandgronden. Open plekken met kaal zand vormden zich hier als gevolg van kaalkap, heide-exploitatie en verstoring door de mens. Wanneer de wind dan grip krijgt op het kale zand is de zandverstuiving geboren en kan ze zich gaan uitbreiden. Droog zand dat niet of nauwelijks is begroeid gaat gemakkelijk verwaaien. De uitbreiding en de vorming van zandverstuivingen is deels toch wel een natuurlijk proces. 

 

Het stuifzand heeft een complexe geologische geschiedenis. Veel van de geschiedenis van de streek is nog af te lezen aan het reliëf. Het gaat hier om gletsjerpuinrichels (morenes), grindrijke smeltwatergeulen, stuifduinen etc. De oude aardkundige structuren zijn een belangrijk kenmerk van de identiteit van het gebied en alleen daarom al verdienen ze speciale aandacht. Het zou jammer zijn als ze onopzettelijk aangetast worden bij beheer dat herstel of inrichting van zandverstuivingen beoogt.

 

De ‘tand des tijds', dus wind- en watererosie heeft gezorgd voor de verdere details in het landschap. Niet verstoven oude dekzandduinen, zogenoemde forten, en stuifduinen hebben hun bestaan te danken aan de bomen en vegetatie die het zand invangen en beschermen tegen de wind. Wanneer men deze vegetatie weg zou halen, is de kans groot dat die duinen deels of geheel verloren gaan. Bron: natuurkennis.nl

 

  

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart: Rondje Atlantische Woestijn. Loonse en Drunense Duinen 20km

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX-bestand: Rondje Atlantische Woestijn. Loonse en Drunense Duinen 20 km

  

 

Bijzonderheden:

 

R&M routeupdate 17 mei 2023

 

   De route is geschikt voor ruiters en menners.

 

In de duinen zijn ruiters vrij om overal rond te struinen, mits men de kwetsbare heide en mosbegroeiing niet betreedt.

In de Loonse en Drunense Duinen zijn géén knooppuntenroutes.

Ga de stuifduinen uitsluitend met goed getrainde paarden in. Het is enorm mul en vaak ook stijl. Op zomerse zonnige dagen kan de temeratuur enorm oplopen en het net zo heet worden als in een woestijn. 

 

 

Navigatie: De in de stuifduinen ingetekende routelijnen op de R&M-routeplanner zijn slechts een leidraad en hulpmiddel om door het duin de weg te vinden naar de aansluitende ruiterpaden.

Wijk daar waar nodig van de lijnen af om kwetsbare natuur, onbegaanbare of stijle duinen te ontwijken. Verderop kun je dan de draad weer oppakken om de route te vervolgen.

 

 

Vergunningsgebied Natuurmonumenten. 

Direct op pad met met je ruiterlabel

 

Oude Bosschebaan 
Udenhout 

 

 

* Enkele trajecten van de route kunnen door de mulle ondergrond iets zwaar zijn.

* In de stuifzandduinen mag overal gereden worden. Veel mensen verdwalen in deze zandwoestijnen, omdat orienteren moeilijk is. Rijden met behulp van gps raden wij daarom aan. Rijdt u aan de hand van een kaart, neem dan een kompas mee. 

* De duinen zijn niet toegankelijk voor aanspanningen.


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink.

 

 

D'N DUINWAL                                             
Oude Bosschebaan 8
5071RR Udenhout
tel.: 013-5113657 mob. 0652506641 
mail: info@dnduinwal.nl
www.dnduinwal.nl/

 

Midden in het nationaal park ‘De Loonse & Drunense Duinen’ bevindt zich een prachtig boerderijtje onder de naam ‘D’N DUINWAL’ met B&B bestemming waar het goed vertoeven is. Natuurgebied Loonse & Drunense Duinen staat bekend als het meest uitgestrekte en levende stuifzandgebied van west Europa. Eindeloos genieten met uw paarden in de Loonse & Drunense Duinen en omgeving. Men-en ruiterroutes zijn hier volop aanwezig. In de uitgestrekte bossen en zandheuvels is het goed vertoeven te paard. Paardenstalling mogelijk bij B&B D'N DUINWAL. Binnenbak en paddock aanwezig en e.v.t weidegang. Ruitervergunningen zijn hier bij B&B D’N DUINWAL ter beschikking. Parkeergelegenheid beschikbaar voor gasten met trailers. In de nabije omgeving zijn diverse terrasjes en restaurants. Dit alles tussen de Bourgondische stad ‘s-Hertogenbosch en textielstad Tilburg, waar u B&B D’N DUINWAL kunt vinden om eens heerlijk te recreëren met uw paarden.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Nieuws

Alle nieuwsitems

Participatiebijeenkomst Maashorst 14 maart
Lees meer >

Bezorgde ruiters en menners tegen besluit gemeente Almere en Staatsbosbeheer
Lees meer >

Ruiterpad over de Benderse in het Dwingelderveld afgesloten
Lees meer >



Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa