TopoGPS Prubo Nieuws R&M Vermeeren NVVR Hestabv Paardenevenementen.nl Multiclips

Ruiteren door het Lheederzand en de langs de 'Natte Parels' van het Dwingelderveld 27,5 km

 

Deze route gaat voor een groot deel over de ruiterpaden van het Lheederzand en daardoor niet geschikt voor aanspanningen.

 

Het Lheederzand maakt deel uit van het Dwingelderveld dat in handen is van de gebiedsbeheerders Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het Dwingelderveld is een verzameling van kleinere, aaneengesloten natuurgebieden zoals de Dwingelose heide, de Kraloër heide, de Anserdennen en boswachterij Dwingeloo. Doordat de samenstelling per gebied varieert, levert dit een grote diversiteit aan flora en fauna. 

Het gebied bestond heel vroeger uit 'woeste gronden' zoals droge en natte heidevelden en zandverstuivingen

Echter net als in veel andere gebieden in Nederland werd ook hier eind 19de eeuw een de eerste helft van de 20ste eeuw op grote schaal grove dennen aangeplant. Hun hout (grenen) diende als ondersteuningsmateriaal om schachten en gangen van kolenmijnen te stutten tegen instortingen.

 

Na de sluiting van de kolenmijnen in de jaren 60- en 70 van de vorige eeuw, werd het bos langzaam omgevormd tot een gemengd bos.  

De dichtgegroeide randen rond de talloze vennen en plassen werden opnieuw open gemaakt om ruimte te bieden aan een meer gevarieerde begroeing. Hierdoor kon zich een bijzonder stuk natuur ontwikkelen met schitterende jeneverbesstruiken, heidevelden, vennen en veen

 

 

Als 'Natte Pareltjes' liggen zo’n 60 vennetjes en plassen verspreid over de heidevelden en bossen van het Dwingelderveld. Ze worden gevoed door regenwater en opwellend grondwater. Doordat een haast ondoordringbare keileemlaag ervoor zorgde dat het water niet kon wegzakken en afgestorven plantenmateriaal zich in de plassen ophoopte vormde zich hoogveen. Voordat steenkool in de mode kwam, werd in deze veengebieden het veen gestoken, gedroogd om daarna als brandstof te gebruikt. Het vormen van veentjes gaat ook heden ten dage gewoon door en omdat het veen nu niet meer gestoken wordt kunnen zich op termijn weer grotere veengebieden ontwikkelen. 

De route voert langs veel van deze mooie vennen en veentjes, waar je een grote verscheidenheid ziet aan watervogels. De tot de verbeelding sprekende sierlijke Kraanvogel kan je er zelfs tegen komen. 

 

Doordat er veel kwetsbare en vaak zeldzame vegetatie groeit is het niet toegestaan met paarden deze vennen te betreden.

 

 

 

Al rijdend passeer je het 'Moordernaarsveen'. 

Volgens een oud volksverhaal is hier ten tijde van de 80-jarige oorlog een Spaanse soldaat vermoord. Hij en enkele van zijn strijdmakkers waren de bewuste dag aan het dobbelen geweest en de soldaat had een groot bedrag gewonnen. Zijn plotselinge rijkdom vierend, had hij iets te veel geestrijke sap genuttigd en was hij behoorlijk beneveld geraak. Zijn regiment en dus ook zijn makkers waren al vertrokken toen hij ontwaakte uit zijn roes. Zo kwam het dat hij geheel op zichzelf aangewezen zijn weg moest zien te vinden door het desolate, natte en door dwaallichten, gnomen en andere ongure types bevolke heidelandschap. Zo kwam het dat drie struikrovers de eenzamen Spaanse soldaat in de gaten kregen. Zonder zelfs maar enig doordacht plan grepen ze hun kans en overvielen hem. Plots geheel ontnuchterd, verzette de soldaat zich met al zijn kracht om zijn prille vermogen te verdedigen, maar dat mocht hem uiteindelijk niet baten. Een rake klap op zijn hoofd deed hem even duizelen, waardoor zijn belagers hem wisten te overmeesteren. De schurken beroofden de rijke soldaat van al zijn kostbaarheden. Bang als ze waren dat zijn strijdmakkers zouden komen zoeken, knevelde ze hem en dumpte hun slachtoffeer levend en wel in het veen.

Zijn lichaam is nooit teruggevonden, maar de rusteloze geest van de onfortuinlijke soldaat waart nog steeds door in de omgeving. Met name bij nevelig of mistig weer kan het zijn dat je zijn schimmige gestalte door het veen ziet dolen.

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande ruiterrouteroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link: 

 https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1570109814|6111705241151e0896a5ec34ef269e0c2cd88c83

 

Voor GPS ruiters is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

 https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1570109814|6111705241151e0896a5ec34ef269e0c2cd88c83

 

BIJZONDERHEDEN:  

 

  Ruiterroute niet geschikt voor menners. De route is niet in het veld gemarkeerd. 

 

 

  PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS:

 

Oude Hogeveensedijk naast nr. 3

7991 PD Dwingeloo 

Coördinaten: 52.81881836265054, 6.393764019012451

 

Parkeerplaats Witteveen

7963 RB Ruinen

Coördinaten:  52.78162413359417, 6.3631010055542

 

Parkeerplaats Benderse 22,

7963 RA Ruinen

Coördinaten: 52.78320751479383, 6.373443603515626


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN: 

 

De juiste locatie van hieronder vermelde POI’s kunt u bekijken via bovenvermelde routelink.

 

 

 

 

Vakantiepark Zonnetij        
Lhee 88a
7991 PK Dwingeloo
0521-597208 
info@vakantieparkzonnetij.nl 
www.vakantieparkzonnetij.nl

Vakantiepark Zonnetij is een kleinschalig bungalowpark met moderne en noorse bungalows ,luxe safaritent en 20 kampeerplekken. U kunt paarden huren voor buitenritten, wandelen met pony's door het bos, maar ook het stallen of weiden van uw eigen paard is mogelijk. Het gemoedelijke, sfeervolle park ligt aan het Nationaal park Dwingelderveld waar u kilometers kunt ruiteren en mennen...na of tijdens uw rit kunt u op het terras een heerlijk kopje koffie drinken of Italiaans schepijs eten. Paarden kunnen ook worden gestald mits de stallen vrij zijn, anders komt de koffie naar de ruiter toe.
Ook met de fiets(mountainbike), of te voet kunt u heerlijk genieten van de prachtige bossen en heide van het Drentheland. Genoeg redenen om eens te komen onthaasten op Zonnetij.                                                                             

 


 

Camping de Bosrand      
Wijsterseweg 17
9417 TD Spier
0593562354 
info@bosrand-spier.nl 
www.bosrand-spier.nl

Onze camping is gelegen vlakbij het Dwingelderveld. U kunt bij ons kamperen maar u heeft ook de mogelijkheid om een Pipowagen, Grote Huifkar, chalet, bungalow of Glampinghouse te huren om te overnachten. U als ruiter heeft de mogelijkheid uw paard of pony in het weiland onder te brengen. Geniet van de rust en ruimte en geniet van de mooie omgeving die het Dwingelderveld te bieden heeft. Het gehele campingseizoen heeft een feestelijk tintje. De camping bestaat 40 jaar! Het gehele jaar hebben we aanbiedingen en verrassingen. Informeer naar de mogelijkheden.


Equixantos            
Beilervaart, 65
9411 VC Beilen
tel: 0593543554                                                  

 


 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa