TopoGPS Hestabv Nieuws R&M NVVR Vermeeren Prubo Multiclips Paardenevenementen.nl

Langs de Maas naar Zwart Water en Ravenvennen. Arcen 20 km.

 

 

Het Nationaal Park De Maasduinen leent zich uitstekend voor een meerdaags verblijf. Dit natuurgebied, gelegen op een smalle hoge zandrug zit ingeklemd tussen Maas en Duitse grens. Het is met een breedt van 2 a 3 kilometer en een lengte van meer dan 40 kilometer enorm langgerekt. In het zuiden sluit het aan natuurgebied de Meinweg, in het noorden is er via Gennep en Middelaar aansluiting met de Mookerheide. 

 

De vele statige kraanvogels die tijdens de voor-en najaarstrek de Maasduinen aandoen om te rusten en fourageren, maken dat het gebied zeer geliefd is bij vogelliefhebbers. Deze bijzondere vogel heeft ook een plaatsje gekregen in het logo van dit Nationaal Park.

 

Het duinlandschap met vennen, bos en heide, geflankeerd door de Maas is voor toeristen heel aantrekkelijk. Paardrijden, wandelen, fietsen of mountainbiken kun je er uren, terwijl watersporters hun hart zullen ophalen op en langs de Maas met haar vele grindkuilen. Deze regio heeft ook qua gastronomie, cultuur en ontspanning het nodige te bieden.

 

Deze route die enerzijds de Duitse grens en anderzijds de rivier de Maas aandoet is zeer gevarieerd.  Ruiter en menner worden ten noordwesten van Velden dicht langs de oever van de Maas geleid, maar ook passeren ze natuurgebieden als Zwart Water en de Ravenvennen dat op de grens met Duitsland ligt. De Ravenvennen  zijn door de vele vennen waarvan de oever begroeid zijn met o.a. waterlelie, veenpluis en zonnedauw het domein van heikikker, levendbarende hagedis en hazelworm. Het imposant duin 'De Wittenberg' vormt een beschut biotoop voor vlinders zoals de gehakkelde aurelia en andere insecten. 

 

Zwart Water is een gevarieerd natuurgebied bij Venlo. Het gebied bevindt zichrond de Venkoelen dat een oude, verveende meander van de Maas is. Het is zo in trek bij amfibieën, dat de plaatseke Schandeloselaan ieder jaar tijdens de paddentrek wordt afgesloten.

Het bestaat uit vochtige en droge bostypen, grasland en kleine heide-restanten. 

 

Beide natuurgebieden zijn in beheer bij Limburgs Landschap en behoren sinds kort ook tot het langgerekte en fraaie Nationaal Park De Maasduinen. 

 

 

   

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1498376073|6f06a199b2ae2de8324264fe1b715061e896ddaa

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1498376073|6f06a199b2ae2de8324264fe1b715061e896ddaa

 

BIJZONDERHEDEN: 

 

   De route is geschikt voor ruiters en menners.

In het Zwart Water kan van de route afgeweken worden, want daar geldt vrij gebruik van wegen en paden.

 

  

Parkeerplaats Hortserweg,

Lottum

 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa