Prubo Vermeeren TopoGPS NVVR Multiclips Hestabv Paardenevenementen.nl Nieuws R&M

Turfroute Marisberg Belgenhoek Grashoek Helenaveen 29 km

 

Tussen het dorpje Grashoek en de Peel ligt een bosgebied dat is vernoemd naar het hoogste punt in de omgeving ‘De Marisberg’.

De 'Belgenhoek', is vernoemd naar de Belgen die daar ruim 100 jaar geleden tijdens de turfwinning de Helenavaart aanlegden. Zij gebruikten daarbij trekpaarden die de turfschuiten voorttrokken vanuit het jaagpad langs het kanaal. Vlak bij de Marisberg lag een strook land waar zij de trekpaarden lieten grazen 'De Grashook', waar nu het dorpje Grashoek ligt.

 

Het bosgebied Marisberg-Belgenhoek bestaat uit naalsbos en zandverstuivingen met een diversiteit aan boomsoorten. Dit maakt het gebied, mede dankzij de Noorder- en Helenavaart erg aantrekkelijk voor (water-)vogels, zoogdieren en reptielen. Het ijsvogeltje, grote zilverreiger, marter, bever, das, vos en ree en gladde slang, om er maar een paar te noemen, zijn vaste bewoners van dit gebied. Met een beetje geluk bestaat de kans dat je ze tijdens je rit zelfs kunt spotten.

 

  

 

De route loopt naast de Helenavaart, een zijkanaal van de Noordervaart dat begint ten zuiden van Meijel en dan, parallel aan het Kanaal van Deurne, in noordelijke richting loopt. De Helenavaart zowel als het Kanaal van Deurne zijn al lang geleden gesloten als vaarwater.

Daar de concessie Helenaveen een smalle strook langs de grens van Limburg betrof, volgt de Helenavaart de bochten in de provinciegrens richting Helenaveen.

De Helenavaart is 15,7 km lang en is gegraven van 1853-1880 door de Maatschappij Helenaveen om turf af te voeren uit verveningsgebieden en ter ontwatering van het veengebied.

 

 

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1487663796|8e1ec699dbad6d4fdf2d8678f81509c4c281f100 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link:  

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1487663796|8e1ec699dbad6d4fdf2d8678f81509c4c281f100  

 

Bijzonderheden:

 

   Het traject van ruim 29 kilometer is geschikt voor ruiters en menners.

 

 

Parkeerplaatst bij het sportpark De Peelrand

Helenaveenseweg

Grashoek

 

 

Afdruk van dassenvoetjes in het natte zand.

 

De route passeert op een 100-tal meters een eeuwenoude dassenburcht. Ook zijn er veel sporen te zien van bevers en uiteraard van de dassen, zoals op bovenstaande foto te zien is.  

Een vaste bewoner aan de Helenavaart is de ijsvogel die u wellicht vergezeld tijdens uw rit door een schitterende gebied. 

 

     

 


 

Points of Interest voor hippische toeristen:

 

B&B De Torenvalk                         

Ontginningsweg 9

Grashoek

http://www.bbdetorenvalk.nl/ 


 

 

Cafe De Ouwe Peel                      

Oude Peelstraat 2, 

5759 PC Helenaveen

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa