Prubo Multiclips NVVR Paardenevenementen.nl TopoGPS Hestabv Vermeeren Nieuws R&M

Kapitein Zepposmolen-route. Roosdaal 32,1 km

 

                        

 Niet vergeten om het geluid aan te zettet!                                                                                                               

 

De Hertboommolen

De eerste vermeldingen van de 'Zepposmolen' komen al uit een cijnsboek van 1391. De oorspronkelijke naam van de windmolen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek was Hertboommolen. Een naam welke hij na de restauratie in 2000 ook nu weer draagt.

In zijn lange geschiedenis heeft de molen veel te doorstaan gehad. Hij is zelfs helemaal verwoest geweest en heeft door de eeuwen heen enkele andere namen gedragen.  

 

Een daarvan is Tragische Molen.

In het jaar 1745 overvalt de inmiddels legendarische bandiet Jan de Licht met zijn bende de molen en vermoord de molenaar.

Op 22 mei 1917 vond een nog tragischer overval plaats. Vier van de 6 bewoners van de molen werden op die zondag door 6 misdadigers overvallen. Daarbij werden e molenaarsknecht en de zus van de molenaar ruw vermoord. De daders werden enkele dagen later gearresteerd. Vier van hen kregen levenslang en twee 20 jaar gevangenisstraf. 

De collectieve herinneringen van de plaatselijke bevolking aan beide tragische gebeurtenissen bezorgde hem gedurende een groot deel van de 20ste eeuw de naam Tragische Molen.

 

De Zepposmolen

 

 

In de jaren ’60 van de vorige eeuw is de Hertboommolen het decor van de legendarische jeugdserie Kapitein Zeppos. De Molenhoeve is de woonst van de misterieuze kapitein Zeppos in de gelijknamige televisieserie van de BRT (Belgische Radio en Televisie). Van Kapitein Zeppos werden 3 reeksen gemaakt naar de populaire jeugdboeken van schrijver Louis (Lode) de Groof.

 

Kapitein Zeppos, alter ego van gentleman acteur-regiseur Senne Rouffaer, was de held van de jaren 60. Een Vlaamse mix met de Engelse spion 007, nobele strijder tegen het kwaad en brenger van het goede. Zeppos was 'n aristocratische kapitein die genoot van het goede Vlaamse leven. Onrecht verdroeg hij echter niet en geholpen door z'n paard en in latere afleveringen de vermaarde amphicar was hij de steevaste strijder tegen onrecht en misdadige lieden en wist hij met het grootste gemak menig mysterie te ontrafelen. 

 

Ondanks dat hij nog veel (film-)rollen heeft gespeeld en series heeft geregiseerd zal Senne Rouffaer voor altijd onlosmakelijk verbonden blijven met Kapitein Zeppos. 

In eerste instantie zou Senne Rouffaer de Zeppos-serie enkel regiseren, maar door plotselinge ziekte van de eerder gekozen hoofdpersoon vlak voor de opnames, was er geen tijd om een nieuwe hoofdrolspeler te zoeken en Rouffaer nam de rol noodgedwongen op zich. Een geluk bij een ongeluk gezien het onverwacht grote succes en de ware cultstatus die het Rouffaer opleverde.

Senne Rouffaer stierf in 2006, op 80-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Altheimer

 

De serie was enorm populair en ging zowat heel de wereld over, vertaald in het Engels onder de naam Captain Zeppos uitgezonden op de BBC en later in Australië, Canada, Ierland, Jamaica, Nieuw-Zeeland, Egypte, Hongkong, Japan en Nigeria.

Zelfs anno nu zijn er in Antwerpen en Amsterdam nog twee Café-Restaurant die naar de vermaarde Kapitein Zeppos zijn vernoemd. In het Amsterdamse restaurant wordt dagelijks rond sluitingstijd  de titelmuziek 'Living It Up'van Bert Kaempfert gespeeld. Velen zullen zich deze zeker nog herkennen (beluister bovenstaande video's).  

 

Het kenmerkende Pajottenlandschap bestaat uit lichtglooiende heuvels met vergezichten waardoorheen de vele beken en beekjes die er ontspringen hun weg omlaag zoeken om uit te monden in de Dender of de Zenne. Een enorm uitgestrekt open en golvend landschap met en heus netwerk van trage en holle wegen. Tussen de hogergelegen kouters liggen kleine valleitjes met een meer besloten karakter door randbegroeiing, bos, riet-en moeras. Te midden van deze rust en ruimte ademende omgeving bevinden zich de landelijke gehuchten en dorpjes met nog heel wat 18de eeuwse woningen en vierkantshoeves.  

 


 

 


 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

https://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1575791137|d07f9293d26a3557b85786a300c024000064d17d 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

https://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1575791137|d07f9293d26a3557b85786a300c024000064d17d

 


 

BIJZONDERHEDEN:

      

De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet bewegwijzerd.

 


   De route is niet bewegwijzerd/gemarkeerd 


De route is voor +/- 55 % onverhard

   Route gaat over heuvelachtig terrein. Zorg dat de remmen van uw menwagen in orde zijn.

 

 Zondag kan het erg druk zijn met andere recreanten, want de streek is gegeerd voor allerlei evenementen zoals wielerwedstrijden, motortours, wandeltochten etc


 

  PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS:

 

1. Krepelstraat 109 - 9400 Denderwindeke. Coördinaten:  50.79088, 3.99660 

 

2. Gemeentehuisstraat, Meerbeek. Coördinaten: 50.82604, 4.04088

 

3. Monniksveldstraat, Liedekerke Coördinaten: 50.85137, 4.10433


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN

Onderdak & Horeca

 

 

Taverne De Kroon    
Krepelstraat, 109
9400 Denderwindeke
tel.: 0475499616
email: taverne.dekroon@outlook.com
internet: www.tavernedekroon.be

 

Wij bevinden ons aan de rand van de velden, de ideale plaats om even bij te komen tijdens een wandeling. De groene omgeving biedt u verschillende wandelpaden, fietsroutes en ruiterpaden en men-routes. De routes die de parel zijn van het Pajottenland, vanwege de unieke ligging en het vertrekpunt. Onze gezellige taverne biedt u de mogelijkheid gebruik te maken van een gevarieerde menukaart en uitgebreide bierkaart. Het is dan ook de uitgesproken plek waar je met vrienden kan afspreken voor een gezellige babbel tussen pot en pint. Taverne De Kroon is dan ook de ideale pleister • Jullie zijn steeds welkom • Eigen parking voor fietsers, moto’s en paarden • Gouden tip! Voor groepen reserveren • Open van woensdag tot zondag vanaf 12u. Steeds welkom


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa