TopoGPS Nieuws R&M Vermeeren Paardenevenementen.nl Hestabv NVVR Prubo Multiclips

Rondje Van Tienhovenmolen - Ingber 14,3 km

 

 

Deze route die uitermate geschikt is voor menners, vertrekt vanaf de viersprong Gasthuis, Smitserweg, Heerweg, Sibberveldweg, nabij de Van Tienhovenmolen in de Nederlands-Limburgse gemeente Eijsden-Margraten. Van hieruit gaat het richting Ingber dat halverwege de route ligt. Ingber is een buurtschap van Gulpen in de gemeente Gulpen-Wittem. Het is gesitueerd boven en aan een holle weg, de Ingbergracht, die uitkomt in Gulpen. De naam Ingber komt van Ingberg.

Langs de kronkelige holle weg liggen veel vakwerkboerderijen en -huizen. Centraal in de plaats staat de Onze-Lieve-Vrouw-van-Fatimakapel.

De Van Tienhovenmolen in het gehucht Wolfshuis is een beltmolen uit 1855. Hij is als enige molen in Nederland geheel opgetrokken uit mergelsteen, dat in de omgeving ruimschoots voorhanden is. De kap is gedekt met dakleer. De molen is tot 1938 in gebruik geweest en is sinds 1967 een rijksmonument.

 

In de bakstenen keermuur van de molenbelt is een moordkruis ingemetseld uit 1417. Het kruis is waarschijnlijk afkomstig uit het vlak bij Wolfshuis gelegen gehucht Gasthuis, waar in de middeleeuwen een herberg of gasthuis van het Maastrichtse Sint-Servaaskapittel langs de Oude Akerweg stond. Het moeilijk leesbare opschrift luidt:

"Bid voor syne seele. In den jare M CCCC XVII op sinte Johansdach hauptet wart Heer Claes Gastmeister ermoert van synt gasten".

Bron: Wikipedia

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link: 

Kaart Rondje Van Tienhovenmolen - Inger

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX Rondje Van Tienhovenmolen - Ingber


BIJZONDERHEDEN:

Route update: 15-02-2023

 

 

De route is geschikt voor en

De route is niet in het veld gemarkeerd door middel van bordjes.

 

 LET OP!

Het Limburgse Heuvelland beschikt over prachtige routes, maar er kunnen steile klimmen en dito afdalingen voorkomen, zeker in Zuid-Limburg. Zorg daarom dat uw koets/menwagen beschikt over goed functionerende remmen. Paarden dienen te beschikken over een goede conditie. Laat het paard in totaal niet meer dan hun eigen gewicht trekken.

 

PARKEERPLAATS GESCHIKT VOOR TRAILERS:

Er zijn geen officiele parkeerplaatsen langs de route

 

is mogelijk in de berm bij de viersprong Gasthuis, Smitserweg, Heerweg, Sibberveldweg


 

 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN IN DE OMGEVING VAN DE ROUTE:

 

Momenteel geen


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa