Hestabv Multiclips Nieuws R&M Prubo Paardenevenementen.nl Vermeeren NVVR TopoGPS

Ontdek de Lommelse Sahara. Route 2 Soeverein-route 10,7 km

 

 

 

Lommel is een gemeente in de Limburgse Kempen net over de Nederlandse grens. Door het gebied van Lommel loopt een grensoverschrijdende knooppuntenroute, maar omdat er nog veel meer mooie natuur te ontdekken is, heeft gemeente Lommel zelf ook nog routes uitgezet. Alle routes zijn in het veld bewegwijzerd door middel van bordjes met de routenaam.

De routes zijn nu door Ruiteren & Mennen in kaart gebracht en gedigitaliseerd. Al deze routes zijn als zelfstandige route te rijden met GPS-navigatie of met kaartje,  maar ook te combineren met andere trajecten op onze routeplanner.

 

Rondom de stad Lommel is veel natuur te vinden. Van de vroegere, versnipperde Kempense heide zijn 4 pareltjes bewaard gebleven op Lommels grondgebied. Namelijk de Blekerheide en Riebos ten noorden, de Heuvelse Heide ten oosten en de Kattenbosserheide ten zuiden van de stad. Deze laatste sluiten weer aan op het bosgebied Pijnven bij Overpelt.

 

Ten zuiden van het Kempens kanaal en ten westen van de stad ligt het prachtige natuurgebied de Lommelse Sahara. Dit stuifzand-en duingebied werd vormgegeven tijdens de laatste ijstijd. Eeuwenlang werd het landschap van Lommel en omstreken gedomineerd door schrale vegetaties van heiden en stuivend zand. Deze wandelende duinen vormden grote kopzorgen bij de Lommelaren, aangezien het zand geregeld oprukte en hun huizen bedreigden. 

Het huidige natuurgebied is ontstaan uit grootschalige zandwinning en door de zeer zware vervuiling door de plaatselijke zinkfabriek in de eerste helft van de vorige eeuw en halt werden toegeroepen.  De uitwaseming van giftige dampen was zo groot dat alle bomen en planten stierven en er enkel een 350 ha grote zandvlakte restte. Uiteindelijk was ook de zinkfabriek niet bestand tegen het stuivende zand en moest haar deuren sluiten. 

Een deel van de uitgestorven zandvlakte werd lange tijd gebruikt voor het uittesten van munitie door een springstoffenfabriek. De ruïnes van de schuilplaats voor het personeel en andere veiligheidsbouwwerken die bescherming moesten bieden tegen granaatscherven en kanonskogels zijn nog aanwezig.

 

Om een eind te maken aan al deze vervuilende activiteiten en het oprukkende stuifzand werd besloten dat het roer om moest. Na de Tweede Wereldoorlog werd naaldbebossing aangelegd om samen met hagen van sprokkelhout, ook wel ‘mutsaards' genoemd, werd het proces van complete verzanding te stoppen.

Sinds 2005 is het een onderdeel van het Natura2000 gebied ‘Valleigebied van de Kleine Nete met brongebieden, moerassen en heiden’

Ondanks de naam 'Lommelse Sahara' staat het gebied tegenwoordig ook bekend om de talloze watervogels en de exotische verwilderde zwarte zwanen die de helderblauwe meertjes aandoen.

Eenblik op de meren vanaf de 30 meter hoge uitkijktoren

 

Om een goede uitzicht te krijgen over de glooiende landduinen en het meer is er een prachtige uitkijktoren van maar liefts 30 meter gebouwd. Omdat niet iedereen tot bovenin wenst te gaan, beschikt de uittoren over platforms op 3 verschillende niveaus vanwaar men kan genieten van de diverse uitzichten. Voor een optimale bereikbaarheid sluit de locatie van de toren aan op de bestaande wandel-, fiets- en menroutes. 

 

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart Ontdek de Lommelse Sahara. Route 2 Soeverein-route 

 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX Ontdek de Lommelse Sahara. Route 2 Soeverein-route

 


 

BIJZONDERHEDEN:

 

   De Soeverein-route is geschikt voor ruiters en menners. De route is in het veld bewegwijzerd door middel van routenaam-bordjes.

 

 Parkeerplaatsen geschikt voor trailers

 

Parkeerplaats aan de  Lossingsweg, 3920 Lommel

Parkeerplaats Speelpleinstraat, 3920 Lommel

 


POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locaties van vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenstaande link: 

 

Weijergaerde
Boscheind 79
5575AA Luyksgestel
tel.: 0497-542491 
email: info@weijergaerde.nl 
internet: www.weijergaerde.nlThuis in de natuur. Een fijne vakantie voor u en uw paard. Bij Weijergaerde kunt u uw paard meenemen op vakantie. U slaapt in een van onze comfortalbe vakantiehuizen, terwijl uw paard gestald staat in een van de ruime boxen. Overdag kunnen de paarden in de wei voor het vakantiehuis gezet worden. Vanaf het terrein kunt u gebruik maken van onze routes variërend van 5 tot 20 km, of een ervaren ruiter kan in alle vrijheid zijn eigen pad kiezen. Onze routes gaan langs de mooiste plekjes in de omgeving, heerlijk galopperen over brede zandpaden, stappen langs vennen, bossen en heide. Of met uw span genieten op een mooie picknick plek. Voor meer informatie bezoek onze site of neem gerust contact met ons op.


Vakantiewoning Pelterheggen  
Broeseinderdijk 112
3910 PELT
tel.: 0496298547
email: info@pelterheggen.be
internet: www.pelterheggen.be

 

Op de grens van België en Nederland, omgeven door prachtige natuur, ligt vakantiewoning Pelterheggen. Een luxe vakantiewoning voor 8 personen voorzien van alle comfort. Onze vakantiewoning is vrij gelegen aan de rand van weilanden met zicht op het Kempens landschap. Een ideale locatie om even tot rust te komen. Bij ons komt uw paard gewoon mee op vakantie. We beschikken over een stal met 2 paardenboxen en een ruime weide. Limburg is paardenprovincie! Middels de bekende knooppunten kunt u uw eigen route samenstellen zowel in België als Nederland. Na één van de vele ruiterroutes in de omgeving te hebben verkend, kunnen de paarden lekker uitrusten in de stal of vrijlopen in de weide. De stal is ruim genoeg om ook uw koets te kunnen plaatsen. Uw auto met trailer past op onze parkeerplaats binnen het terrein. 


 

Heithoeve
Kooiveldstraat 8
3900 Overpelt
tel.: 0032471 920 704 
email: filip.simons71@gmail.com 

internet: www.heithoeve.be

Onze hoeve is gelegen in het grootste aaneengesloten natuurpark van Vlaanderen, Bosland, onmiddellijk aan het ruiter- en menroutenetwerk. Ideaal dus om van hieruit de prachtige groene omgeving te verkennen. We verhuren 2 gezellige vakantiewoningen voor 4 personen, een zelfgebouwde woonwagen en paardenstallen met weiden. Je kan bij ons dus logeren met je paard aan de deur. Er is tevens een verlichte rijbak en voldoende plaats om je paardenvrachtwagen en koetsen veilig te parkeren.

 


 

MOUNTAIN OAK / Bed and breakfast en Camping
Burg. Aartslaan 43
5571 TR Bergeijk
tel.: 0497-574181 of 0653833787 
email: info@mountain-oak.nl

B & B alleen voor gasten met paarden ! tevens is het ook mogelijk om op onze camping te overnachten met Uw eigen tent/caravan ! Ruime paarden stallen en weiland, aan paardrijd routes met uitgestrekte en brede zandpaden !   Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa