Multiclips NVVR Vermeeren TopoGPS Hestabv Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Prubo

Koloniën van Weldadigheid Wilhelmina-en Frederiksoord vanuit het Drents Friese Wold 37 km.

 

Een geweldig mooie dagtocht die eerst voert door het Drents Friese wold om vervolgens koers te zetten naar de, voor de Unesco Werelderfgoedlijst genomineerde Koloniën van Weldadighheid Frederiksoord en Wilhelminaoord. Beide plaatsen vallen onder 'Bescherm dorpsgezicht', maar ook de directe omgeving is heel typerend en erg mooi. Ook voert de route door Landgoed Boschoord waar recentelijk 33.000 bomen zijn aangeplant. Dit landgoed behoort evenals veel monumentale gebouwen in de Kolonien toe aan de Maatschappij van Weldadigheid. 

 

Maar eerst even 'n stukje geschiedenis

 

Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd na de val van Napoleon geteisterd door grote werkloosheid en armoed. Willem I, die in 1815 tot koning werd gekroond had grote problemen omdat tijdens de Franse bezetting de Nederlandse economie sterk achteruit was gegaan. Dit kwam met name doordat de handel, voor de Nederlandse economie immers altijd zo essentieel van belang, lange tijd had stilgelegen. De koning kampte dus met een lege staatskas en grote maatschappelijke onvrede, waardoor anarchie in het berooide land dreigde.

 

Ter bestrijding van de armoede en landloperij wordt met goedkeuring van de koning Willem I,door generaal Johannes van den Bosch in 1817 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht.

 

Frederiksoord was in 1818 de eerste kolonie die door de generaal werd gesticht en paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood. Arme gezinnen en bedelaars konden zich hier vestigen en werken en zodoende deze afgelegen gebieden ontwikkelen.

 

In de jaren die volgde werden door deze Maatschappij zeven landbouwkoloniën gesticht. Zo ontstonden na Frederiksoord, de  koloniën in Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans in het noorden van Nederland en twee in het huidige Vlaanderen: Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie.

 

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de eerste van de  Koloniën is gesticht.  

Ter gelegenheid daarvan zijn de De Koloniën van Weldadigheid genomineerd als Werelderfgoed bij Unesco.  Deze nominatie is echter in 2018 nog niet toegewezen en zal in 2019 opnieuw worden aangevraagd.

De kans dat de zeven Koloniën zich vanaf dan wel UNESCO Werelderfgoed mogen noemen is reëel.  

 

Meer wetenover de Koloniën en Maatschappij van Weldaad?

https://www.kolonienvanweldadigheid.eu/

http://maatschappijvanweldadigheid.nl/

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1501745597|483073a5b38e733845568396774b2c6ca5e16deb

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1501745597|483073a5b38e733845568396774b2c6ca5e16deb 

 

BIJZONDERHEDEN: 

 

    De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet gemarkeerd in het veld. 

 

 

 

  PARKEERPLAATS GESCHIKT VOOR TRAILERS: 

 

Parkeerplaats Majoor van Swietenlaan 1 Frederiksoord

Coördinaat: 52.84525212981798, 6.188875436782838


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 


 

 

B&B Hoeve Morgenster          
Huenderweg 17
8386 XB Doldersum
tel.: 31521388073 
email: vanderzijden@xs4all.nl 
internet: http://www.paardenharmonie.nl/

Bij Weldadig Oord B&B Hoeve Morgenster (www.demorgenster.eu) kan U op afspraak samen met uw viervoeter overnachten. U logeert zelf op de 1e verdieping boven de paardenstallen. B&B Hoeve Morgenster biedt een eenvoudige overnachting met ontbijt aan als start voor uw vakantie waar U kan genieten van het dagritme, stilte, duisternis, maan of sterren en een geweldige omgeving. Het Drents Friese Wold ligt binnen 2 km; en vanaf ons erf start een ruiter/menroute door het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid. Wilt U per huifkar of te paard het gebied verkennen? Vraag naar de mogelijkheden om een dag(deel) of meerdaagse tocht te doen. Bij PaardEnHarmonie kan U desgewenst ook diverse trainingen op paardengebied volgen. Naast diverse toeristische activiteiten kan U bij ons ook een autopuzzelroute of autotourtocht starten. Wij verzorgen desgevraagd een lunchpakket of U kan avondeten bij ons aan tafel.


 

 

  

 

Alberthoeve                    
Wateren 24
8438 SB Wateren
tel.: 0521387295 

info@alberthoeve.nl 
www.alberthoeve.nl 

Welkom bij de Alberthoeve. Ons bedrijf ligt aan de rand van nationaal park het Drents-Friese Wold. Een gastvrij onthaal, adembenemende natuur, en de afwisseling van Drenthe maakt het tot een paradijs voor mens en dier. Wat kunnen wij u bieden: * Bungalows * Appartementen * Bed & Breakfast * 2 Groepsverblijven t/m 22 en 28 personen * SVR-Natuurcamping. Het terrein van de Alberthoeve ligt prachtig, centraal gelegen in de afwisselende natuur van het Drents-Friese Wold. Met meer dan 175 km aan ruiter en menroutes, verveelt het nooit om hier op pad te gaan. Wij beschikken over 30 ruime en lichte boxen, voldoende weidegang, binnenmanege, buitenbak en een waterbak waar men heerlijk doorheen kan mennen of rijden. Wij zijn in het bezit van het veiligheidscertificaat van de KNHS. U bent van harte welkom op de Alberthoeve meer info via site.


 

 

Camping De Reeënwissel        
Bosweg 23
9423 TA Hoogersmilde
tel.: 0592-459356 
info@reeenwissel.nl 
www.reeenwissel.nl 

 

De kleinschalige FNRS-manege van camping de Reeënwissel biedt alle faciliteiten voor een fijne paardenvakantie met en zonder eigen paard. Nieuw zijn 3 unieke Paardenlodges waar je vakantie kan vieren met je paard. Direct aan de veranda van de Paardenlodge heb je een eigen paddock met stal. Er zijn ook losse stallen met eigen paddock te huur. Er wordt ook op allerlei niveaus paardrijles gegeven aan gasten van de Reeenwissel. Daarnaast vindt u op de goed verzorgde camping alles voor een mooie kampeervakantie in Drenthe. De Reeënwissel ligt direct aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold met daarin ruim 175 km aan men- en ruiterroutes. Kijk voor meer informatie op onze site of kom gerust eens langs en ervaar zelf wat de Reeënwissel u te bieden heeft. Tot ziens in Drenthe!!


 

 

Hotel restaurant Villa Nova          
dorpsstraat 38
8437 pb zorgvlied
tel.: 0521-387212 
info@villa-nova.nl 
www.villa-nova.nl 

Hotel Restaurant Villa Nova in Zorgvlied ligt zeer centraal aan de routes in het Drents Friese Wold. u kunt bij ons terecht voor een volledige vakantie met eigen paard of voor bijv. een heerlijke lunch tijdens uw rit. Het hotel beschikt over 33 kamers, een heerlijk terras, gezellig Grand Cafe met bar en loungehoek en een goed restaurant. De stalaccomodatie omvat 20 ruime boxen, wasplaats met solarium voor uw paard, zadelkamer, afspuitplaats en overdekte stalling voor menwagens, weilanden, een paddock en een buitenmanege van 20 x 60m. Kortom, Hotel Restaurant Villa Nova is uitermate geschikt om uw vakantie met uw eigen paard te vieren. Voor aantrekkelijke arrangementen incl. ontbijt, diner en boxhuur kunt u de website raadplegen. Voor grotere groepen kunnen wij arrangementen op maat maken. Denk aan een picknick onderweg, of een heerlijke BBQ om de dag te eindigen.  

 


 

Hoeve 202                   
Oostvierdeparten, 25
8391 XR NOORDWOLDE FR
0654703235

info@hoeve202.com

 

Het weldadige oord, Hoeve 202, is de ultieme beleving voor paard en ruiter. We hebben 2 kamers met eigen sanitair en enkele stallen voor de paarden. Achter het erf is de aansluiting via het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid naar het Drent-Friese Wold. Genieten van de wellness ruimte zorgt voor een mooie afsluiting van de fantastische buitenritten die hier mogelijk zijn. Kijk snel op de website! 


 

 Manege Ludanchelo Hoeve  
Wateren 15
8438 SB Wateren     


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Oproep tot herstel historisch ommetje te Rijsbergen voor wandelaars, fietsers, ruiters en menners
Lees meer >

Uitnodiging ruiteravond Noord-Hollands Duinreservaat 1 juni
Lees meer >

Stichting Schoorlse Bos moet Blijven luidt de Noodklok!!
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa