Multiclips Nieuws R&M NVVR Prubo Paardenevenementen.nl Hestabv Vermeeren TopoGPS

Koloniën van Weldadigheid Wilhelmina-en Frederiksoord vanuit het Drents Friese Wold 37 km.

 

Een geweldig mooie dagtocht die eerst voert door het Drents Friese wold om vervolgens koers te zetten naar de, voor de Unesco Werelderfgoedlijst genomineerde Koloniën van Weldadighheid Frederiksoord en Wilhelminaoord. Beide plaatsen vallen onder 'Bescherm dorpsgezicht', maar ook de directe omgeving is heel typerend en erg mooi. Ook voert de route door Landgoed Boschoord waar recentelijk 33.000 bomen zijn aangeplant. Dit landgoed behoort evenals veel monumentale gebouwen in de Kolonien toe aan de Maatschappij van Weldadigheid. 

 

Maar eerst even 'n stukje geschiedenis

 

Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden werd na de val van Napoleon geteisterd door grote werkloosheid en armoed. Willem I, die in 1815 tot koning werd gekroond had grote problemen omdat tijdens de Franse bezetting de Nederlandse economie sterk achteruit was gegaan. Dit kwam met name doordat de handel, voor de Nederlandse economie immers altijd zo essentieel van belang, lange tijd had stilgelegen. De koning kampte dus met een lege staatskas en grote maatschappelijke onvrede, waardoor anarchie in het berooide land dreigde.

 

Ter bestrijding van de armoede en landloperij wordt met goedkeuring van de koning Willem I,door generaal Johannes van den Bosch in 1817 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht.

 

Frederiksoord was in 1818 de eerste kolonie die door de generaal werd gesticht en paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood. Arme gezinnen en bedelaars konden zich hier vestigen en werken en zodoende deze afgelegen gebieden ontwikkelen.

 

In de jaren die volgde werden door deze Maatschappij zeven landbouwkoloniën gesticht. Zo ontstonden na Frederiksoord, de  koloniën in Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans in het noorden van Nederland en twee in het huidige Vlaanderen: Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie.

 

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de eerste van de  Koloniën is gesticht.  

Ter gelegenheid daarvan zijn de De Koloniën van Weldadigheid genomineerd als Werelderfgoed bij Unesco.  Deze nominatie is echter in 2018 nog niet toegewezen en zal in 2019 opnieuw worden aangevraagd.

De kans dat de zeven Koloniën zich vanaf dan wel UNESCO Werelderfgoed mogen noemen is reëel.  

 

Meer wetenover de Koloniën en Maatschappij van Weldaad?

https://www.kolonienvanweldadigheid.eu/

http://maatschappijvanweldadigheid.nl/

 

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1501745597|483073a5b38e733845568396774b2c6ca5e16deb

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1501745597|483073a5b38e733845568396774b2c6ca5e16deb 

 

BIJZONDERHEDEN: 

 

    De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet gemarkeerd in het veld. 

 

 

 

  PARKEERPLAATS GESCHIKT VOOR TRAILERS: 

 

Parkeerplaats Majoor van Swietenlaan 1 Frederiksoord

Coördinaat: 52.84525212981798, 6.188875436782838


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink. 


 

 

 

 

 

Hotel restaurant Villa Nova          
dorpsstraat 38
8437 pb zorgvlied
tel.: 0521-387212 
info@villa-nova.nl 
www.villa-nova.nl 

Hotel Restaurant Villa Nova in Zorgvlied ligt zeer centraal aan de routes in het Drents Friese Wold. u kunt bij ons terecht voor een volledige vakantie met eigen paard of voor bijv. een heerlijke lunch tijdens uw rit. Het hotel beschikt over 33 kamers, een heerlijk terras, gezellig Grand Cafe met bar en loungehoek en een goed restaurant. De stalaccomodatie omvat 20 ruime boxen, wasplaats met solarium voor uw paard, zadelkamer, afspuitplaats en overdekte stalling voor menwagens, weilanden, een paddock en een buitenmanege van 20 x 60m. Kortom, Hotel Restaurant Villa Nova is uitermate geschikt om uw vakantie met uw eigen paard te vieren. Voor aantrekkelijke arrangementen incl. ontbijt, diner en boxhuur kunt u de website raadplegen. Voor grotere groepen kunnen wij arrangementen op maat maken. Denk aan een picknick onderweg, of een heerlijke BBQ om de dag te eindigen.  

 


 

Hoeve 202                   
Oostvierdeparten, 25
8391 XR NOORDWOLDE FR
0654703235

info@hoeve202.com

 

Het weldadige oord, Hoeve 202, is de ultieme beleving voor paard en ruiter. We hebben 2 kamers met eigen sanitair en enkele stallen voor de paarden. Achter het erf is de aansluiting via het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid naar het Drent-Friese Wold. Genieten van de wellness ruimte zorgt voor een mooie afsluiting van de fantastische buitenritten die hier mogelijk zijn. Kijk snel op de website! 


 

   


 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa