Multiclips Hestabv NVVR Paardenevenementen.nl Vermeeren Prubo TopoGPS Nieuws R&M

De 'Ontvoering van Europa' route. Denderwindeke 25,8 km.

'Ontvoering van Europa' van Koenraad Tinel                                                                                                     Foto Pascal Poisonnier  

Prinses Europa op de rug van de zwemmende stier                                              

 

Omgeving 

Deze ruiter-en menroute begint in Denderwindeke en gaat door het heuvelachtige Dender-en Pajottenland in de provincies Oost Vlaanderen en Vlaams Brabant. De streek tussen de rivieren Dender en Zele beschikt over unieke troeven zoals indrukwekkende bezienswaardigheden, adembenemende landschappen of heerlijke streekproducten. Het is een prachtig heuvellandschap dat door vele trage- en zandwegen doorkruist wordt.

 

De roots van het Belgisch trekpaard 

Hier in het Pajottenland liggen de roots van het Brabants trekpaard en dan meer bepaald in de dorpjes Vollezele en Lennik. Vollezele gelegen in de Dendervallei werd al snel de spil van de handel in Brabantse trekpaarden. Aan het begin van de 20e eeuw werd het Brabants trekpaard geëxporteerd naar heel Europa en zelfs ver daarbuiten. De piek van deze wereldhandel was tussen de 1ste en 2de wereldoorlog. In die periode stonden in België zo’n 250.000 stamboektrekpaarden geregistreerd, waarvan er jaarlijks zo’n 30.000 werden uitgevoerd.

In het midden van de 19e eeuw had men door de opkomst van de industriële revolutie zowel in West-Europa als in Noord-Amerika sterke paarden nodig met een betrouwbaar karakter om zware machines en schepen te trekken.

 

De Congoberg

Deze berg is vernoemd naar de mijnwerkers die vroeger woonachtig waren in het gehucht Achterdenbos. Deze straatarme mijnwerkers werkten in de oude steenkolenmijnen in de provincie Henegouwen. Dagelijks ondernamen zij per trein de reis heen en weer terug. ’s Avonds keerden ze dan pikzwart van het kolenstof weer terug naar hun armoedige huisjes op de berg, waardoor er verband werd gelegd met de Belgische kolonie Congo. 

Het zuidelijke traject nabij Vollezele voert over de Congobergstraat. Op de weides hier grazen nog steeds veel nazaten van de zo legendarisch en in brons gegoten trekpaardhengsten Briljant en Prins. Op de top van de berg staat een informatiebord over het Belgische trekpaard.  

 

En dan zijn we nu aanbeland bij het thema van deze route, namelijk het monumentaal kunstwerk in plaatstaal vervaardigd. 

Acht meter hoog en bijna negen meter lang in een verder kale weide op de Congoberg, staat het beeld:

 

De 'Ontvoering van Europa'

Gecreëerd door de Belgische veelzijdige kunstenaar Koenraad Tinel, beeldt het de Fenicische prinses Europa uit als een venusfiguur uit de oudheid, zittende op de rug van een zwemmende de stier. 

  

Mythe van Europa en de stier

De zinnelijk aangelegde oppergod Zeus was berucht om zijn seksuele uitspattingen waardoor hij ook met grote regelmaat overhoop lag met zijn jaloerse echtgenote, de godin Hera.

Op een dag ziet Zeus prinses Europa met een paar vriendinnen bloemen plukken op het strand in de buurt van Sidon. De god wordt getroffen door de lieflijke aanblik van de meisjes en de schoonheid van de prinses kan hij al helemaal niet weerstaan.

In de buurt van de meisjes staat de kudde koeien van haar vader te grazen. De goddelijke Zeus neemt de gedaante aan van een stier en voegt zich onder de dieren.

Als de prinses de onbekende stier ziet, wordt ze nieuwsgierig. Zo’n mooie, grote en sterke stier heeft ze nog nooit gezien. Ondanks zijn krachtige uiterlijk lijkt het dier bovendien erg lief en zachtaardig. Prinses Europa en haar vriendinnen spelen een tijdje met de stier en versieren het dier met bloemen. De meisjes gaan zo in hun spel op dat prinses Europa opeens besluit op de stier te klimmen.

Ze zit nog niet op de brede schouders van het dier of deze stormt het strand af. De stier zet het vervolgens op een zwemmen en aangezien de liefelijke  Europa niet kan zwemmen, zit er voor haar niets anders op dan zich stevig aan de woeste stier vast te klampen.

Als de stier op Kreta aankomt, onthult hij zijn ware identiteit. Prinses Europa kan de avances van de goddelijke Zeus niet weerstaan en ze bedrijven de liefde. 

 

Het kunstwerk waar deze route naar is vernoemd is te vinden aan de Congobergstraat in Vollezele.

 

   

Vanaf de Congoberg heeft men schitterende vergezichten over het Pajottenland 


 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

 

 

Deze Themaroute kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart De 'Ontvoering van Europa' route

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX De 'Ontvoering van Europa' route

 

 


 

BIJZONDERHEDEN:

 

      

De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet bewegwijzerd.

 


   De route is niet bewegwijzerd/gemarkeerd 

 


De route is voor +/- 70% onverhard


  Route gaat over heuvelachtig terrein. Zorg dat de remmen van uw menwagen in orde zijn.

 

 Zondag kan het erg druk zijn met andere recreanten, want de streek is gegeerd voor allerlei evenementen zoals wielerwedstrijden, motortours, wandeltochten etc


 

  PARKEERPLAATSEN GESCHIKT VOOR TRAILERS:

 

1. Krepelstraat 109 - 9400 Denderwindeke. Coördinaten:  50.79088, 3.99660 

 

2. Kloosterstraat, Oetingen. Coördinaten Coördinaten : 50.77389, 4.06116

 


 

 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN

 

Onderdak & Horeca 

 

 

 

 


  Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa