Hestabv Vermeeren Prubo Denken over paarden SRR Annenhoeve MrGPS

Leersumse Plassenroute Utrechtse Heuvelrug Leersum korte route. 9,5 km.

 

 

Het Leersumse Veld is een van de bekendste natuurgebieden binnen de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte. Ten tijde van de ijstijd is dit gebied uitgesleten door smeltwater van de gletcher die ook stuwwal de bekende Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd. Door uitputting van de grond door overbeweiding en is in de loop van eeuwen de grond uitgeput en door ontbossing werd het Leersumse Veld uiteindelijk een gebied van stuifzand en heide en vormden zich veen. De Leersumse Plassen werden gevormd doordat gedurende de 18e eeuw het veen werd afgegraven om  als brandstof te dienen. Stuifzanden vormden zich door overbeweiding en afplagging van de heide, waardoor deze zich niet tijdig meer kon herstellen en de wind vat kreeg op het zand. Om dit te voorkomen heeft men in de 19de eeuw opnieuw bossen aangeplant. Bij Leersum zijn nog enkele stuifzandgebieden te vinden. Zoals de Ginkelse Duinen, zuidoostelijk van het Leersumse Veld. 

 

 

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1486995231|c4108d6e9c87b2a115c95d3e8d701187a1dcd6ad

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX bestand via onderstaande link; 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1486995231|c4108d6e9c87b2a115c95d3e8d701187a1dcd6ad

 

Bijzonderheden:

 

  Route is geschikt voor ruiters en menners.

De route is in het veld bewegwijzerd middels knooppontborden. De te volgen nummers zijn: 78-79-80-82-70-71-87-86-88-89-84-83-79-78

 

Leersumse Veld

Heulweg 10  
Leersum

 

Deze korte route van bijna 10 kilometer gaat bovenlangs het Leersumse Veld, langs een heide veld en door het wildgebied heen. 

Door mul zand kan de route op sommige plaatsen zwaar zijn.

Het paardenpad loopt grotendeels om het veld heen, buiten het hek, maar de plas is duidelijk te zien en is een schitterend gezicht. Ten noordoosten van het veld gaat het paardenpad wel door het gebied, hier lopen ook runderen, hiervoor moeten er twee hekken geopend en gesloten worden.

De paden bij Leersum zijn voornamelijk zandpaden met hoogte verschillen, we zitten hier immers al een stuk zuidelijker op de Utrechtse Heuvelrug. 

We hebben in totaal 4 routes gemaakt. Deze zijn allemaal toegankelijk voor ruiters en menners, let wel op dat sommige stukken door mul zand zwaar kunnen zijn  (bijvoorbeeld 89-84, de kruising ten noorden van 76) zijn en richting Amerongen de hoogteverschillen toenemen.

Het pad tussen 70 en 71 wordt drassig bij regenval.  

 


 

Points of Interest voor hippische toeristen: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde link.

 

 

 

't Leersumse Veld            
Heulweg 10
3956KR Leersum
tel.: 0343-481264 
Leersumseveld@hotmail.com 
http://leersumseveld.com/ 

Partycentrum ‘t Leersumse Veld is centraal gelegen in één van de mooiste delen van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Vanaf ons centrum vertrekken veel fiets, wandel- en ruiterpaden en is het dus heerlijk toeven voor ruiters en menners. Diverse routes leiden u langs de mooiste plekjes om met paard en/of wagen te bekijken. Op het Partycentrum zijn alle voorzieningen voor ruiter en paard aanwezig. Wij hebben een groepsaccommodatie (max. 50 pers.) 4 B&B kamers, 4 tweepersoons appartementen. Gezellig restaurant, terras, zalen, stallen, weilanden en ruime parkeerplaats. Wij bieden ook diverse arrangementen. Om heerlijk door de vrije natuur te trekken kunt u bv. een rondrit boeken per koets of te paard. Wij verhuren rijpaarden, koetsen en 3 paardentrams voor 25 personen. De paardentrams kunnen verwarm worden en zijn aangepast voor rolstoelgebruikers. Vraag gerust naar de mogelijkheden . U bent van harte welkom.

__________________________________________________________________________________________________________ 

 

Manege Blauwendraad     
Blauwendraad 3
3911 SB Rhenen
tel.: 0318 - 542225

 


 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Rode-route Drents Friese Wold door storm gedeeltelijk gestremd. Omleiding op kaart of via gps beschikbaar.
Lees meer >

Voorgestelde asbestverbod definitief van de baan
Lees meer >

Petitie om grootschalige boskap bossen Bergen op Zoom te voorkomen
Lees meer >

Twitter Volg ons op twitter
Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2019 Design by Medusa