Vermeeren Nieuws R&M NVVR Prubo Multiclips Hestabv Paardenevenementen.nl TopoGPS

Leersumse Plassenroute Utrechtse Heuvelrug Leersum korte route. 9,5 km.

 

 

Het Leersumse Veld is een van de bekendste natuurgebieden binnen de Utrechtse Heuvelrug. Het Leersumse Veld ligt in een natuurlijke laagte. Ten tijde van de ijstijd is dit gebied uitgesleten door smeltwater van de gletcher die ook stuwwal de bekende Utrechtse Heuvelrug heeft gevormd. Door uitputting van de grond door overbeweiding en is in de loop van eeuwen de grond uitgeput en door ontbossing werd het Leersumse Veld uiteindelijk een gebied van stuifzand en heide en vormden zich veen. De Leersumse Plassen werden gevormd doordat gedurende de 18e eeuw het veen werd afgegraven om  als brandstof te dienen. Stuifzanden vormden zich door overbeweiding en afplagging van de heide, waardoor deze zich niet tijdig meer kon herstellen en de wind vat kreeg op het zand. Om dit te voorkomen heeft men in de 19de eeuw opnieuw bossen aangeplant. Bij Leersum zijn nog enkele stuifzandgebieden te vinden. Zoals de Ginkelse Duinen, zuidoostelijk van het Leersumse Veld. 


 

R&M versie 06-03-2021

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Digitale kaart Leersumse Plassenroute Utrechtse Heuvelrug Leersum korte route 9,5 km.

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX bestand via onderstaande link; 

GPX bestand Leersumse Plassenroute Utrechtse Heuvelrug Leersum korte route. 9,5 km.


  

Bijzonderheden:

 

Deze route is geupdate 06-03-2021

 

  Route is geschikt voor ruiters en menners.

De route is in het veld bewegwijzerd middels knooppontborden. De te volgen nummers zijn: 78-79-80-82-70-71-87-84-83-79-78. Ook te rijden in omgekeerde volgorde.

 

Leersumse Veld

Heulweg 10  
Leersum
  

Deze korte route van bijna 9,5 kilometer gaat bovenlangs het Leersumse Veld, langs een heide veld en door het wildgebied heen. 

Door mul zand kan de route op sommige plaatsen zwaar zijn.

Het paardenpad loopt grotendeels om het veld heen, buiten het hek, maar de plas is duidelijk te zien en is een schitterend gezicht. Ten noordoosten van het veld gaat het paardenpad wel door het gebied, hier lopen ook runderen, hiervoor moeten er twee hekken geopend en gesloten worden.

De paden bij Leersum zijn voornamelijk zandpaden met hoogte verschillen, we zitten hier immers al een stuk zuidelijker op de Utrechtse Heuvelrug. 

We hebben in totaal 4 routes gemaakt. Deze zijn allemaal toegankelijk voor ruiters en menners, let wel op dat sommige stukken door mul zand zwaar kunnen zijn en richting Amerongen de hoogteverschillen toenemen.

Het pad tussen 70 en 71 wordt drassig bij regenval.  

 


 

Points of Interest voor hippische toeristen: 

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde link.

 

 

 

 

Het Leersumse Veld                  

Heulweg 10
3956KR Leersum
tel.: 0343481264
email: leersumseveld@hotmail.com
internet: www.leersumseveld.nl

 

Met je paard op Vakantie! Samen overnachten op het Leersumse Veld. Onze appartementen liggen aan de rand van het Prachtige park Utrechtse Heuvelrug. Heerlijk genieten van de schitterende ruiterroutes in de mooie natuur van het Nationaal Park. Na een dag heerlijk paardrijden of mennen lekker nagenieten op ons terras met een heerlijk drankje en hapje. U kijkt uit op de paardenweide en stallen waar ook uw paard staat te genieten. Wij beschikken over 4 appartementen geschikt voor 2 personen. Of een groepsaccommodatie vanaf 6 personen tot 12 personen, ook is het mogelijk om bij ons paarden te huren. Voor overige informatie zie onze website: www.leersumseveld.nl


 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa