Prubo TopoGPS Vermeeren Paardenevenementen.nl Nieuws R&M NVVR Hestabv Multiclips

Waterpret in het Drents Friese Wold Wateren. Ruiter-en menroute 21,5 km.

 

 

 

Deze route gaat door het Drents Friese Wold met ondermeer het Aekingerzand oftewel de 'Kale Duinen'.

Eén weekeinde per jaar zijn paarden hier welkom om bij te dragen aan het natuuronderhoud van Staatsbosbeheer. Dit evenement bekend als de Autumn Desert Trail wordt jaarlijks georganiseerd, zodat paardenhoeven het duinzand kunnen omwoelen en weer los maken. Zo wilt SBB voorkomen dat deze 'Kale Duinen' op termijn dichtgroeien en dus niet meer kunnen stuiven.

Maar het Drents-Friese Wold heeft nog veel meer te bieden dan het Aekingerzandvertuiving, want je struint ook langs vennetjes, heidevelden en het moerasgebied Aekingerbroek waar de Vledder Aa haar oorsprong vindt. Eens was de loop van dit riviertje gekanalisserd, maar sinds kort mag zij weer vrij en onbelemmerd door veld en heide richting de Weerribben stromen. 

 

De variatie in landschappen draagt logiserwijze ook bij aan een even grote variatie aan, soms zeldzame, flora en fauna.

 

Je kunt zoal zeldzame planten aantreffen als diverse Orchideeën, Klokjesgentiaan en Zonnedauw. Vogels als de Zwarte- bonte en groene specht, Wespendieven, Buizerd, Kruisbek, Goudvink, Dodaars of de haast "onzichtbare' Roerdomp het zijn er teveel om op te noemen. Amfibiën zoeken hun heil in en rond de vennetje. Reptielen zoals de hazelworm, zandhagedis of adder voelen zich thuis in het Drents Friese Wold, als hebben ze ieder een speciifieke voorkeur. De adder verkiest heide, de zandhagedis droge zandgronden met liefst enige beschutting van jeneverbesstruiken en de voorkeur van de hazelworm gaat uit naar bosgebied en akkerrand. Zoogdieren als Ree,Vos, Das en de zeldzame Boommarter bevolken bos en heide.

 

Sporen van wilde dieren, zoals pootafdrukken, ontlasting, krabsporen of de huid van een vervelde adder kun je met enige oplettendheid makkelijk aantreffen. Wanneer je geen opvallende kleding draagt en niet luidruchtig bent is er grote kans dat je sommige soorten zelfs tegenkomt tijdens je rit. Je bent te paard namelijk niet herkenbaar als mens en ook de menselijke lichaamsgeur wordt door je rijdier gemaskeerd, waardoor je ze tot op korte afstand kun naderen. Te paard is dan ook de ideale manier om wild te spotten.

Zolang je maar geen onverhoedse beweging maakt en stil bent, want dan krijgt het wild je toch in de gaten en maken zich uit de voeten. De ochtend-en avondschemering zijn de aangewezen periode van de dag om ze te spotten. Geef je ogen en oren dan ook goed de kost tijdens je rit en geniet zoveel mogelijk van de rijkdom aan plant en dier.

 

Zoals de naam van de route al doet vermoeden kom je natuurlijk ook langs een voor paarden toegankelijke vijver. Deze plas is een speciaal voor paarden en honden aangelegde 'spartelvijver'. Hier kan en mag naar hartelust gesparteld en gespatterd worden.

Daar vlakbij ligt ook het bekende Canadameer, heel mooi om te zien, maar deze is niet toegankelijk voor paard en hond.

 

 

 

 

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

Kaart route 'Waterpret in het Drents Friese Wold Wateren

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

GPX-bestand route 'Waterpret in het Drents Friese Wold Wateren

 


Bijzonderheden: 

 

Routeupdate:

Vernieuwde versie augustus 2020

 

 

   

De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet gemarkeerd in het veld.

 

 

  Parkeerplaats geschikt voor trailers:

 

 

Parkeerplaats Villa Nova ( alleen op reservering)

Dorpsstraat 38,

8437 PB Zorgvlied

 

Parkeerplaats

Halve Maantje Canadaweg,  Appelscha

Coördinaat: 52.946879517877214, 6.293996572494507 


 

 

 

Points of Interest voor hippische toeristen: 

 

De juiste locaties van vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenstaande link: 

 

 


 

 

Hotel restaurant Villa Nova        
dorpsstraat 38
8437 pb zorgvlied
tel.: 0521-387212 
info@villa-nova.nl 
www.villa-nova.nl 

Hotel Restaurant Villa Nova in Zorgvlied ligt zeer centraal aan de routes in het Drents Friese Wold. u kunt bij ons terecht voor een volledige vakantie met eigen paard of voor bijv. een heerlijke lunch tijdens uw rit. Het hotel beschikt over 33 kamers, een heerlijk terras, gezellig Grand Cafe met bar en loungehoek en een goed restaurant. De stalaccomodatie omvat 20 ruime boxen, wasplaats met solarium voor uw paard, zadelkamer, afspuitplaats en overdekte stalling voor menwagens, weilanden, een paddock en een buitenmanege van 20 x 60m. Kortom, Hotel Restaurant Villa Nova is uitermate geschikt om uw vakantie met uw eigen paard te vieren. Voor aantrekkelijke arrangementen incl. ontbijt, diner en boxhuur kunt u de website raadplegen. Voor grotere groepen kunnen wij arrangementen op maat maken. Denk aan een picknick onderweg, of een heerlijke BBQ om de dag te eindigen. 


 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa