Vermeeren TopoGPS Prubo Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Multiclips NVVR Hestabv

Brabantse Sahara te paard. Ruitertocht door de Loonse en Drunense Duinen 16 km.

.

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot.Je vindt hier grote zandvlaktes, heide en bossen. Sinds 2002 vormen de Loonse en Drunense Duinen en het gebied De Brand samen met kleine andere gebieden een nationaal park. 

Het gebied wordt ook wel eens de Brabantse sahara genoemd!  

 
Dit zijn de grootste stuifzandgebieden van West-Europa met maar liefst dertig vierkante kilometer levend stuifzand.
Levend stuifzand is zeldzaam in Nederland. Het zand is afgezet door poolwinden in de laatste ijstijd. Eeuwenlang was dit zand begroeid door oerbos, totdat streekbewoners in de middeleeuwen brandhout en landbouwgrond nodig hadden.
Op de heide lieten boeren ial in de veertiende eeuw hun vee grazen. De grond raakte daarop uitgeput en de wind kreeg vrij spel op het zand en blies zodoende steeds grotere zandvlaktes open. 
 
Het unieke microklimaat dat in de duinen heerst, wat zorgt voor een even unieke flora en fauna. Om het stuifduin te beschermen zijn binnen het herstelplan naaldbomen aangeplant en de heidevelden worden vitaal gehouden door begrazing met schapen. In het gevarieerde bos rondom de duinen tref je zangvogels, roofvogels en zoogdieren aan, zoals de ree en de das.  
  

Ook voor een dagje fietsen of wandelen door uitgestrekte bossen en zandheuvels is een beleving.

 

 
  

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1491035218|c0f80120f82a39b39eb95565d5ec55da6d104115 

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1491035218|c0f80120f82a39b39eb95565d5ec55da6d104115

 

Bijzonderheden:

 

 

   

De route is uitsluitend voor ruiters. 

 

In de duinen zijn ruiters vrij om overal rond te struinen. 

De in de duinen ingetekende routelijnen op de routeplanner zijn slechts een leidraad en hulpmiddel om door het duin de weg te vinden naar de aansluitende ruiterpaden.

Wijk daar waar nodig van de lijnen af om onbegaanbare of stijle duinen te ontwijken. Verderop kun je dan de draad weer oppakken om de route te vervolgen.

  

 

 

Vergunningsgebied Natuurmonumenten/

http://winkel.natuurmonumenten.nl/naar-buiten/vergunningen#_ga=1.21596924.656132743.1488987127 

 

   

Oude Bosschebaan 
Udenhout 

 

 

* In de duinen mag overal gereden worden. De duinen zijn niet geschikt voor menners.

* Veel mensen verdwalen in deze zandwoestijnen, omdat orienteren moeilijk is. Rijden met behulp van gps raden wij daarom aan. Rijdt u aan de hand van een kaart, neem dan een kompas mee. 


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:  

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via de bovenvermelde routelink. 

 

 

D'N DUINWAL                                             
Oude Bosschebaan 8
5071RR Udenhout
tel.: 013-5113657

mob. 0652506641 
mail: info@dnduinwal.nl
www.dnduinwal.nl

 

Midden in het nationaal park ‘De Loonse & Drunense Duinen’ bevindt zich een prachtig boerderijtje onder de naam ‘D’N DUINWAL’ met B&B bestemming waar het goed vertoeven is. Natuurgebied Loonse & Drunense Duinen staat bekend als het meest uitgestrekte en levende stuifzandgebied van west Europa. Eindeloos genieten met uw paarden in de Loonse & Drunense Duinen en omgeving. Men-en ruiterroutes zijn hier volop aanwezig. In de uitgestrekte bossen en zandheuvels is het goed vertoeven te paard. Paardenstalling mogelijk bij B&B D'N DUINWAL. Binnenbak en paddock aanwezig en e.v.t weidegang. Ruitervergunningen zijn hier bij B&B D’N DUINWAL ter beschikking. Parkeergelegenheid beschikbaar voor gasten met trailers. In de nabije omgeving zijn diverse terrasjes en restaurants. Dit alles tussen de Bourgondische stad ‘s-Hertogenbosch en textielstad Tilburg, waar u B&B D’N DUINWAL kunt vinden om eens heerlijk te recreëren met uw paarden.


  

 

Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg                       

Paardenhotel
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
tel.: 0161-454951 
email: receptie@hotelgilzetilburg.nl 
internet: www.hotelgilzetilburg.nl/faciliteiten/paardenhotel-brabant

 

Paardenhotel Brabant: Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg beschikt sinds kort over een op eigen terrein gelegen paardenstalling met 4 first class boxen en alle faciliteiten zoals poetsplaats, paddocks, zadelkamer, parkeerplaats voor trailers en rijtuigen etc. Het hotel is gelegen tussen Tilburg en Breda, temidden van de meest uiteenlopende mooie ruiterroutes, zoals Chaamse bossen, Mastbosch Breda, Loonse en Drunense Duinen etc. Ideaal voor één of meerdere nachtjes Noord-Brabant, waarbij u verblijft in het hotel en uw paard in de aangrenzende comfortabele paardenstalling! Zodoende samen met uw eigen paard op 'minivakantie' en de gelegenheid tot het maken van de mooiste routes; zowel voor menners als onder de man. Ook ideaal als verblijf ten tijde van paardenevenementen in de buurt. Paardenbox alleen te reserveren i.c.m. overnachting. Bekijk de website voor uitgebreide info en reserveren.

 

 


 

 

Natuurpoort Herberg Manege van Loon                  
Kloosterstraat 115
5175 PB Loon op Zand
tel.: 0416-361519 

info@hotelmanegevanloon.nl 

www.hotelmanegevanloon.nl

Natuurpoort Herberg Manege van Loon: dé plaats voor ruiter en menner! Het bedrijf ligt tegen het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen met haar uitgestrekte stuifzandgebieden, heidevelden en afwisselende bossen. Het enige asfalt wat u hier tegenkomt in de fietspad! Vanaf de manege starten de ruiter- en menroutes. Voor u en uw paarden zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden: hotelkamers, vakantiehuis, groepsaccommodatie, trekkenshutten en natuurlijk voldoende boxen. Heeft u geen eigen paard? wij hebben 75 trouwe paarden staan om deel te nemen aan begeleidde buitenritten. Ook wandelaars, fietsers en mountainbikers starten hun route direct vanaf de parkeerplaats. Verder kunt u heerlijk bij ons lunchen, borrelen en/of dineren in ons gezellige eetcafé en knusse restaurant, beiden met ruim terras en speeltuin

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Inschrijving Paarden4daagse van start
Lees meer >

Fijne feestdagen en een mooi 2023
Lees meer >

Diverse slagbomen op ruiterroutes in het Dwingelderveld dit weekend gesloten
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa