Nieuws R&M Paardenevenementen.nl Multiclips TopoGPS Vermeeren NVVR Hestabv Prubo

Rondje Atlantische Woestijn. Loonse en Drunense Duinen 20 km

 

 

Deze tocht voert om het prachtige landschap van de stuifduinen en is voor menners zeker een aanrader. De duinen zelf zijn voor aanspanningen namelijk veel te zwaar.

 

Zandverstuiving doet qua landschap en soortensamenstelling denken aan de toendra's in het poolgebien. Boomloze landschappen met grassen, mossen en lage struiken.
Het microklimaat van zandverstuivingen gaat echter meer in de richting van een woestijn. Kenmerkend daarvoor zijn de extreme droogte en de hoge dagtemperaturen en soms lage nachttemperaturen. Dit verschil kan oplopen tot wel 50 graden.

 

Daarom noemt men de Loonse en Drunense zandverstuivingen ook wel een ‘Atlantische woestijn'.

Dit Loonse en Drunense stuifzandlandschap is niet natuurlijk, maar ontstaan in een heide op droge zandgronden. Open plekken met kaal zand vormden zich hier als gevolg van kaalkap, heide-exploitatie en verstoring door de mens. Wanneer de wind dan grip krijgt op het kale zand is de zandverstuiving geboren en kan ze zich gaan uitbreiden. Droog zand dat niet of nauwelijks is begroeid gaat gemakkelijk verwaaien. De uitbreiding en de vorming van zandverstuivingen is deels toch wel een natuurlijk proces. 

 

Het stuifzand heeft een complexe geologische geschiedenis. Veel van de geschiedenis van de streek is nog af te lezen aan het reliëf. Het gaat hier om gletsjerpuinrichels (morenes), grindrijke smeltwatergeulen, stuifduinen etc. De oude aardkundige structuren zijn een belangrijk kenmerk van de identiteit van het gebied en alleen daarom al verdienen ze speciale aandacht. Het zou jammer zijn als ze onopzettelijk aangetast worden bij beheer dat herstel of inrichting van zandverstuivingen beoogt.

 

De ‘tand des tijds', dus wind- en watererosie heeft gezorgd voor de verdere details in het landschap. Niet verstoven oude dekzandduinen, zogenoemde forten, en stuifduinen hebben hun bestaan te danken aan de bomen en vegetatie die het zand invangen en beschermen tegen de wind. Wanneer men deze vegetatie weg zou halen, is de kans groot dat die duinen deels of geheel verloren gaan. Bron: natuurkennis.nl

 

  

 

DOWNLOADEN KAART OF GPX

 

Bovenstaande route kunt u zien op de routeplanner met kaart of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1491042480|a1bc9896cca06f61a850f88e7cfd822188930ca1

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

 http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1491042480|a1bc9896cca06f61a850f88e7cfd822188930ca1 

 

Bijzonderheden:

 

   De route is geschikt voor ruiters en menners.

 

In de duinen zijn ruiters vrij om overal rond te struinen. 

De in de duinen ingetekende routelijnen op de routeplanner zijn slechts een leidraad en hulpmiddel om door het duin de weg te vinden naar de aansluitende ruiterpaden.

Wijk daar waar nodig van de lijnen af om onbegaanbare of stijle duinen te ontwijken. Verderop kun je dan de draad weer oppakken om de route te vervolgen.

 

 

Vergunningsgebied Natuurmonumenten. 

http://winkel.natuurmonumenten.nl/naar-buiten/vergunningen#_ga=1.21596924.656132743.1488987127

 

Natuurpoort Herberg Manege Van Loon

Kloosterstraat 115

5175PB Loon op Zand

 

 

 

* Enkele trajecten van de route kunnen door de mulle ondergrond iets zwaar zijn.

* In de stuifzandduinen mag overal gereden worden. Veel mensen verdwalen in deze zandwoestijnen, omdat orienteren moeilijk is. Rijden met behulp van      gps raden wij daarom aan. Rijdt u aan de hand van een kaart, neem dan een kompas mee. 

* De duinen zijn niet toegankelijk voor aanspanningen.


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink.

 

 

D'N DUINWAL                                             
Oude Bosschebaan 8
5071RR Udenhout
tel.: 013-5113657 mob. 0652506641 
mail: info@dnduinwal.nl
www.dnduinwal.nl/

 

Midden in het nationaal park ‘De Loonse & Drunense Duinen’ bevindt zich een prachtig boerderijtje onder de naam ‘D’N DUINWAL’ met B&B bestemming waar het goed vertoeven is. Natuurgebied Loonse & Drunense Duinen staat bekend als het meest uitgestrekte en levende stuifzandgebied van west Europa. Eindeloos genieten met uw paarden in de Loonse & Drunense Duinen en omgeving. Men-en ruiterroutes zijn hier volop aanwezig. In de uitgestrekte bossen en zandheuvels is het goed vertoeven te paard. Paardenstalling mogelijk bij B&B D'N DUINWAL. Binnenbak en paddock aanwezig en e.v.t weidegang. Ruitervergunningen zijn hier bij B&B D’N DUINWAL ter beschikking. Parkeergelegenheid beschikbaar voor gasten met trailers. In de nabije omgeving zijn diverse terrasjes en restaurants. Dit alles tussen de Bourgondische stad ‘s-Hertogenbosch en textielstad Tilburg, waar u B&B D’N DUINWAL kunt vinden om eens heerlijk te recreëren met uw paarden.


 

 

Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg                  

Paardenhotel
Klein Zwitserland 8
5126 TA Gilze
tel.: 0161-454951 

receptie@hotelgilzetilburg.nl 
www.hotelgilzetilburg.nl/faciliteiten/paardenhotel-brabant

 

Paardenhotel Brabant: Van der Valk Hotel Gilze-Tilburg beschikt sinds kort over een op eigen terrein gelegen paardenstalling met 4 first class boxen en alle faciliteiten zoals poetsplaats, paddocks, zadelkamer, parkeerplaats voor trailers en rijtuigen etc. Het hotel is gelegen tussen Tilburg en Breda, temidden van de meest uiteenlopende mooie ruiterroutes, zoals Chaamse bossen, Mastbosch Breda, Loonse en Drunense Duinen etc. Ideaal voor één of meerdere nachtjes Noord-Brabant, waarbij u verblijft in het hotel en uw paard in de aangrenzende comfortabele paardenstalling! Zodoende samen met uw eigen paard op 'minivakantie' en de gelegenheid tot het maken van de mooiste routes; zowel voor menners als onder de man. Ook ideaal als verblijf ten tijde van paardenevenementen in de buurt. Paardenbox alleen te reserveren i.c.m. overnachting. Bekijk de website voor uitgebreide info en reserveren.

 


 

 

Natuurpoort Herberg Manege van Loon            
Kloosterstraat 115
5175 PB Loon op Zand
tel.: 0416-361519 

info@hotelmanegevanloon.nl 

www.hotelmanegevanloon.nl

 

Natuurpoort Herberg Manege van Loon: dé plaats voor ruiter en menner! Het bedrijf ligt tegen het natuurgebied De Loonse en Drunense Duinen met haar uitgestrekte stuifzandgebieden, heidevelden en afwisselende bossen. Het enige asfalt wat u hier tegenkomt in de fietspad! Vanaf de manege starten de ruiter- en menroutes. Voor u en uw paarden zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden: hotelkamers, vakantiehuis, groepsaccommodatie, trekkenshutten en natuurlijk voldoende boxen. Heeft u geen eigen paard? wij hebben 75 trouwe paarden staan om deel te nemen aan begeleidde buitenritten. Ook wandelaars, fietsers en mountainbikers starten hun route direct vanaf de parkeerplaats. Verder kunt u heerlijk bij ons lunchen, borrelen en/of dineren in ons gezellige eetcafé en knusse restaurant, beiden met ruim terras en speeltuin


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nieuws

Alle nieuwsitems

Inschrijving Paarden4daagse van start
Lees meer >

Fijne feestdagen en een mooi 2023
Lees meer >

Diverse slagbomen op ruiterroutes in het Dwingelderveld dit weekend gesloten
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2023 Design by Medusa