Multiclips Paardenevenementen.nl Prubo Hestabv Vermeeren Nieuws R&M NVVR TopoGPS

De Drentse Koloniën van Weldadigheid Wilhelminaoord en Frederiksoord 33km.

 

Een mooie route waar architectuur, cultuur en natuur hand in hand gaan. 

U rijdt door een uniek en prachtig landschap, dat zijn vorm heeft gekregen na de val van Napoleon, maar de route gaat ook door de bossen en heide bij Landgoed Eese.

 

Een stukje geschiedenis leert ons dat in 1815 Willem I tot koning werd gekroond van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden

Een groot probleem in zijn o zo jonge koninkrijk, is de hoge werkloosheid en de armoede. In de steden en ook op het platteland is veel bedelarij. Een derde van de bevolking leefde in die jaren van liefdadigheid. Na de bezetting van Napoleon kampt het land met een lege staatskas en grote maatschappelijke onvrede, waardoor anarchie dreigde.

Ter bestrijding van de armoede en landloperij wordt met goedkeuring van de koning Willem I,door generaal Johannes van den Bosch in 1817 de Maatschappij van Weldadigheid opgericht.

 

Frederiksoord was in 1818 de eerste kolonie die door de generaal werd gesticht en paupers uit de stedelijke gebieden nieuwe kansen bood. Arme gezinnen en bedelaars konden zich hier vestigen en werken en zodoende deze afgelegen gebieden ontwikkelen.

 

In de jaren die volgde werden door deze Maatschappij zeven landbouwkoloniën gesticht. Zo ontstonden na Frederiksoord, koloniën in Wilhelminaoord, Willemsoord, Veenhuizen en Ommerschans in het noorden van Nederland en twee in het huidige Vlaanderen: Wortel-Kolonie en Merksplas-Kolonie.

 

De route start in de oudste Kolonie van Weldadigheid het fraaie Frederiksoord. Frederiksoord en Wilhelminaoord, beide met de status van beschermd dorpsgezicht, vertellen het verhaal over de oude koloniën welke je al ruiterend, mennend, maar natuurlijk ook wandelend of fietsend kunt ontdekken.

Met de stichting van Frederiksoord was het begin van een groots maatschappelijk experiment in gang gezet, dat nog steeds zichtbaar is in het typerende en fraai gevormde landschap. Er zijn ongeveer 60 gebouwen die sinds de stichting in 1818 de tand des tijds in de kolonie hebben weten te weerstaan.

 

 

In 2018 is het 200 jaar geleden dat de eerste van de  Koloniën is gesticht.  

Ter gelegenheid daarvan zijn de De Koloniën van Weldadigheid genomineerd als Werelderfgoed bij Unesco.  Deze nominatie is echter in 2018 nog niet toegewezen en zal in 2019 opnieuw worden aangevraagd.

De kans dat de zeven Koloniën zich vanaf dan wel UNESCO Werelderfgoed mogen noemen is reëel. 

 

Meer wetenover de Koloniën en Maatschappij van Weldaad? 

https://www.kolonienvanweldadigheid.eu/

http://maatschappijvanweldadigheid.nl/

 

 

 

 

 

 

 

ROUTE BEKIJKEN, DOWNLOADEN VOOR GPS, OF PRINTEN

 

Bovenstaande route kunt u bekijken op de interactieve kaart en/of satelliet, opslaan als PDF of printen als routekaart via onderstaande link:

http://www.ruiterenenmennen.nl/route.php?route=1501255286|228a8fa7a06ccfd095458896be9b43a47803adc6

 

Voor GPS rijders is de route te downloaden als GPX-bestand via onderstaande link: 

http://www.ruiterenenmennen.nl/ajax.getgpx.php?route=1501255286|228a8fa7a06ccfd095458896be9b43a47803adc6

 

BIJZONDERHEDEN: 

 

    De route is geschikt voor ruiters en menners. De route is niet gemarkeerd in het veld. 

Er zijn diverse musea in de omgeving.

 

 

  PARKEERPLAATS GESCHIKT VOOR TRAILERS: 

 

Parkeerplaats Majoor van Swietenlaan 1 Frederiksoord

Coördinaat: 52.84525212981798, 6.188875436782838


 

POINTS OF INTEREST VOOR HIPPISCHE TOERISTEN:

 

De juiste locatie van de vermelde POI’s kunt u bekijken op de kaart via bovenvermelde routelink.


 

Hotel restaurant Villa Nova          
dorpsstraat 38
8437 pb zorgvlied
tel.: 0521-387212 
info@villa-nova.nl 
www.villa-nova.nl 

Hotel Restaurant Villa Nova in Zorgvlied ligt zeer centraal aan de routes in het Drents Friese Wold. u kunt bij ons terecht voor een volledige vakantie met eigen paard of voor bijv. een heerlijke lunch tijdens uw rit. Het hotel beschikt over 33 kamers, een heerlijk terras, gezellig Grand Cafe met bar en loungehoek en een goed restaurant. De stalaccomodatie omvat 20 ruime boxen, wasplaats met solarium voor uw paard, zadelkamer, afspuitplaats en overdekte stalling voor menwagens, weilanden, een paddock en een buitenmanege van 20 x 60m. Kortom, Hotel Restaurant Villa Nova is uitermate geschikt om uw vakantie met uw eigen paard te vieren. Voor aantrekkelijke arrangementen incl. ontbijt, diner en boxhuur kunt u de website raadplegen. Voor grotere groepen kunnen wij arrangementen op maat maken. Denk aan een picknick onderweg, of een heerlijke BBQ om de dag te eindigen. 


 

Hoeve 202                    

Oostvierdeparten, 25
8391 XR NOORDWOLDE FR
0654703235 
info@hoeve202.com

 

Het weldadige oord, Hoeve 202, is de ultieme beleving voor paard en ruiter. We hebben 2 kamers met eigen sanitair en enkele stallen voor de paarden. Achter het erf is de aansluiting via het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid naar het Drent-Friese Wold. Genieten van de wellness ruimte zorgt voor een mooie afsluiting van de fantastische buitenritten die hier mogelijk zijn. Kijk snel op de website!

                                                

 


 
Nieuws

Alle nieuwsitems

Tijdelijke omleidingen ruiterpaden Aekingerzand Drents Friese Wold
Lees meer >

Nieuwe ruiter-en menroute in het Hollandse Hout bij Lelystad
Lees meer >

Het doek valt in 2025 voor de Paarden4daagse in Epe
Lees meer >Stichting Ruiteren & Mennen in Nederland © 2024 Design by Medusa